Kultura
1417 prikaza

Nisu znali da će im gol pozirati Iggy Pop

Iggy Pop gol pozirao slikarima
Brooklyn Museum/screenshot
Postoje ozbiljni razlozi zašto je Brooklynški muzej htio baš njega da četiri sata pozira slikarima

Na najnovijoj izložbi u Brooklynškom muzeju u New Yorku, koja traje od 4. studenog do 26. ožujka, najupečatljiviji motiv bit će Iggy Pop. Njemu nikada nije bio problem skinuti se na koncertu još od 60-ih. Zapravo je teško i zamisliti njegov nastup na kojem ne bi bio gol do pasa, a u svoje vrijeme, dok je s Davidom Bowiejem istraživao život u Berlinu, nije mu bio problem niti izložiti javnosti svoje "dragulje". Danas 69-godišnji "djed punka" svoje najnovije skidanje apsolutno do kraja upriličio je u Brooklynškom muzeju 21. veljače ove godine, i to pozirajući čak četiri sata pred 22 slikara u dobi od 19 do 80 godina iz Njujorške škole umjetnosti.

Iggy Pop na koncertu | Author: Ben Curtis/Press Association/PIXSELL; Ben Curtis/Press Association/PIXSELL;

Za sve je "kriv" nagrađivani britanski umjetnik Jeremy Deller koji je za studente organizirao "Iggy Pop Life Class". Kako se navodi u priopćenju muzeja, slikari koji su čekali muški model prema kojem bi naslikali vlastita djela u sklopu izložbe muških aktova kroz povijest, uopće nisu imali pojma tko će im pozirati. "Kad sam shvatila da je to Iggy Pop, ispalila sam na živce", kazala je za Gothamist Charlotte Segall. "Bio je izrazito prijazan i karizmatičan. Bio je opušten i pokazao je veliko zanimanje za sve naše radove", kazala je. Iggyju je s prijedlogom da organizira njegovo poziranje Deller prišao još prije desetak godina. "Osjećam da sam još uvijek premlad za takvo što", odgovorio mu je tada Iggy Pop.

Sada se pokazalo da je napokon došlo vrijeme. Iggy Pop je u knjigu utisaka napisao sljedeće: "Imao sam osjećaj da sam sasvim izgubio težinu. Sada se osjećam kao da se puno toga dogodilo i sa mnom i s mojim tijelom. Iz nekog razloga, osjećao sam da je za mene jako važno jednostavno tamo stajati gol pred skupinom ljudskih bića i sudjelovati u razmjeni." On je, inače, cijele svoje karijere poznat upravo po apsolutnom rušenju barijera između sebe i publike, i to na načine koji su vremenom ušli u modu u svijetu popularne glazbe. Baš njega Deller je za ovu posebnu priliku izabrao zbog toga što je izgled tijela Iggyja Popa, među živućim ljudima, danas jedno od najpoznatijih, ako ne i najpoznatije na svijetu.

Iggy Pop | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Ono što je na kraju ispalo na slikama, iznenadilo je i njega samog. "On ima vrlo opasan pogled, vrlo ozbiljan. Na neki način to i ne djeluje kao da je riječ o njemu, ali zapravo jest! Crteži ne lažu, to je točno onako kako je on izgledao tog dana", kazao je Deller. Nakon svega, Iggy Pop je održao i kratku tiskovnu konferenciju na kojoj ga je jedan od okupljenih novinara pitao nije li mu bilo hladno četiri sata onako pozirati. Ovaj mu je odgovorio da su pazili na temperaturu ali... "Kako god, na kraju ipak izvučete kraći kraj... štapa", sugerirao je Iggy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.