Kultura
354 prikaza

Nelogični Globus: Nominirali film kojeg skoro nitko nije vidio

TV serija 'Velike male laži' ima šest nominacija za Zlatni globus
PROMO
Ovogodišnja dodjela Zlatnih globusa prepuna je gubitnika, ali i onih koji su dobro profitirali

I ove godine Hollywood Foreign Press Association - organizator dodjele Zlatnih globusa, šokirao je mnoge. Udruženje hollywoodskih stranih novinara i ovaj put je sasvim nepredvidljivim nominacijama mnoge zapanjilo, a premalo njih usrećilo. 

Prema mišljenju mnogih, tri su dobitnika i tri gubitnika ovogodišnje nominacije. 

Među dobitnicima je zasigurno film 'All the Money in the World' Ridleya Scotta. Iako ga još skoro nitko nije vidio, film je već sad iznimno intrigantan zahvaljujući seksualnom skandalu Kevina Spaceya.

Film koji nitko nije vidio

Scott je u posljednji trenutak odlučio kompromitiranog Kevina Spaceya, zamijeniti Christopherom Plummerom u ulozi bešćutnog djeda J. Paul Gettya. Scott je inzistirao da film bude spreman do kraja godine i da uđe u konkurenciju za nagrade.

Premijera filma bila je najavljena za 22. prosinca, pa iako je snimao more novih scena i kadrova, premijera je odgođena za samo tri dana. Novinari Hollywood Foreign Press Associationa vidjeli su film i - sviđa im se.

Tako je Scottov film od njih dobio tri nominacije: za mušku ulogu Christopher Plummer, zatim žensku ulogu Michelle Williams, Ridley Scott za redatelja, pa izgleda da mu se hrabro donošenje odluka jako isplatilo u kontekstu posljednjih događanja u Hollywoodu zatrovanom seksualnim skandalima. Zlatni globusi bi mogli ovom filmu pomoći i pri dodjeli Oscara koji će uslijediti nakon dodjele Globusa u siječnju. 

Jedna od onih koja je profitirala je i Jessica Biel za ulogu u 'Grešniku'. Komentar uz njezinu nominaciju je 'najbolji nastup glumice u seriji ili filmu napravljenom za televizijsko prikazivanje'. Tako se Biel našla rame uz rame s Jessicom Lange i Susan Sarandon iz serije 'Feud', te Nicole Kidman i Reese Witherspoon iz 'Big Little Lies'. No, osim što su strpane u istu natjecateljsku kategoriju, ove glumice nemaju baš ništa zajedničkog.

Drama u kategoriji komedije

Ono po čemu se Zlatni globus razlikuje od Oscara je način na koji ove dvije spektakularne dodjele nagrada tretiraju film. U većini kategorija su obično drame i komedije/mjuzikli, a takva podjela može dovesti do mnogih kontroverzi podjelu može dovesti do nekih kontroverzi.

To se i dogodilo s filmom 'Get Out' u kojem se budući mladoženja Afroameričkog porijekla, upoznaje s roditeljima svoje buduće supruge a susret se ubrzo pretvara u noćnu moru. Film je uguran u kategoriju komedije. 

Gubitnik je i 'The Big Sick', jedna od najzabavnijih, najpametnijih i najcjenjenijih komedija godine u kojoj se studentica Emily Gardner zaljubljuje u  kolegu porijeklom iz Pakistana. Film uopće nije uvršten u ni jednu kategoriju, čak ni među komedije, a na njegovom mjestu su 'The Disaster Artist', 'Get Out', 'The Greatest Showman', 'I, Tonya i 'Lady Bird'.

Možda je problem jednostavno taj da je 2017. godina jedna od malobrojnih u kojoj je popis komedija i mjuzikala jednako kompliciran kao i popis drama.

Slater kao dežurna luda

Dobitnik je i Christian Slater. Neki ga već zovu dežurnom dvorskom ludom Zlatnog globusa. Nije važno koliko je popularan gospodin Robot, ili koliko je dobar. Globe je nastavio s nominacijom Slatera za ulogu Mr. Robota u istoimenoj seriji i treću sezonu za redom. Doista je suludo i ove godine ga nominirati za ulogu za koju je već 2016. godine dobio tri Globusa.

Ovo je godina kad su žene redateljice najveće gubitnice. Tri od njih su njih Patty Jenkins za 'Wonder Woman', Dee Rees za 'Mudbound' i Greta Gerwig za 'Lady Bird'. I 'Battle of the Sexes' također je korežirala žena  - Valerie Ferris. Inače, u kuloarima su 'Mudbound' i 'Lady Bird' bili često spominjani kao konkurenti za nagradu. 

Stoga je prava sramota da se u kategoriji redatelja našlo pet muških imena: Guillermo del Toro za 'The Shape of Water', Martin McDonagh za 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri', Christopher Nolan za 'Dunkirk', Ridley Scott za 'All the Money in the World' i Steven Spielberg za 'The Post'.

Redateljice su 'out'

Ali sve to je već predvidljivo, što obično nije modus operandi Globusa. Izostavili su čak i Jordan Peele, čiji je redateljski debi u 'Get Out' osvojio nekoliko nagrada od kritičara i ljudi iz filmske industrije. Pametnom dosta!

Gubitnici su sami TV-gledatelji. Tehnički gledano, veliki ovogodišnji dobitnik je serija 'Big Little Lies', koja je zaradila čak šest nominacija, ali to uopće nije tako. Zapravo su sve nominacije u kategoriji koju krasi objašnjenje 'limited series' što znači u kategoriji serija koje se prikazuju samo jednu sezonu, što je slučaj s 'Big Little Lies'. Iako zalužuju ući u kategoriju dramskih serija, tamo se nisu našli ni za glavnu glumicu, ni za glavnog glumca, ni za sporednu ulogu, ni za redatelja.

Ukratko - ovogodišnja dodjela Zlatnog Globusa bit će jedno od većih razočaranja, smatra portal Vox. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.