Kultura
979 prikaza

"Neonski demon", najkontroverzniji film 2016.

"Neonski demon"
Esktremno nasilje, kanibalizam, silovanja i nekrofilija...

Sedam minuta trajale su ovacije nakon premijere filma "Neonski demon" danskog redatelja Nicolasa Windinga Refna koji od 1990-ih snima u SAD-u. Međutim, samo dan ranije u Cannesu ga je publika izviždala i popljuvala zbog količine brutalnosti i morbidnosti. Esktremno nasilje, kanibalizam, silovanja i nekrofilija, takvim izrazima kritika je opisala 10. Refnov film.

Njemu to ni najmanje ne smeta. "Uvijek će biti različitih mišljenja, a ja radije imam ovakvo nego nikakvo... Ako nemate emocionalnu reakciju, čemu onda uopće sve ovo?", izjavio je prije nekoliko dana Refn. Priča prati 16-godišnju djevojku (Elle Fanning) koja odlazi u Los Angeles graditi manekensku karijeru, da bi je tamo dočekali najgori psihopati u orgiji nasilja.

Filmski plakat prikazuje prekrasnu, izrazito mladu djevojku oblivenu krvlju od pretpostavljenog reza na grlu, koji ipak nije prikazan, preko grudi naniže. Refn kaže da je svijet mode tek podloga za priču o fascinaciji i opsesiji ljepotom, a da modnu industriju, koliko god "vulgarnom", smatra i "fascinantnom" te "melodramatičnom".

Magazin Variety bio je oduševljen filmom koji je nazvao "nekom vrstom horrora". "Manekeni u njemu izgledaju poput leševa iz filmova o serijskim ubojicama, a leševi izgledaju poput objekata ljubavi. Ljepota je izmiješana s oštećenim mesom..."

Dailymail je nasuprot tome na osnovu ovog filma objavio analizu suludih odluka britanskih nadležnih tijela koja su proteklih godina mnoštvo krajnje brutalnih i morbidnih filmova proglašavali primjerenima za gledanje za djecu mlađu od 12 godina u društvu roditelja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.