Kultura
495 prikaza

Nevjerojatna priča: Na prevaru dobio ulogu James Bonda i onda sve uprskao

George Lazenby u Bondovom filmu U službi Njezinog Veličanstva
MGM
George Lazenby je obmanuo producente kako bi dobio ulogu Jamesa Bonda, kojeg je glumio u filmu "U službi Njezinog Veličanstva"

George Lazenby je definitivno izgledao kao James Bond, no je li 28-godišnjak bez iskustva mogao i odigrati sofisticiranog tajnog agenta?

Producenti su proveli nekoliko testiranja prije nego su se uvjerili da model zna glumiti. Provjerili su glumačko umijeće, borilačko, te su se uvjerili da nije gay. 

Da, producenti su ga doslovno zatvorili u apartmanu u koji su mu muškarci dovodili različite djevojke i nadgledali ga za vrijeme seksa. 

Današnji James Bond je veći od ijednog pojedinčanog glumca, no kad je 1967. godine Sean Connery izjavio da mu je nakon petog Bonda - "Samo dvaput se živi" - dosta imena 007, producenti su bili u velikoj brizi tko bi mogao zamijeniti muškarca koji je toliko povezan s ovom ikonskom ulogom.

Njihov odabir je mnoge iznenadio, jer nakon što su razmatrali glumce poput Adama Westa, Olivera Reeda, ali i buduće Bondove Rogera Moorea i Timothyja Daltona, odjednom su se usredotočili na Lazenbyja, uspješnog australskog manekena koji je na blef dospio na audiciju.

George Lazenby u Bondovom filmu U službi Njezinog Veličanstva | Author: MGM MGM

Zahvaljujući dobrom izgledu, Lazenby se znao provući kroz sve situacije i uspjeti u svemu u čemu poželi. Uz to, živio je kao top model u Londonu i znao je reći da je imao "više novaca i djevojaka" prije Bonda nego poslije njega.

Na audiciju za Bonda ga je pozvala casting agentica s kojom je izlazio. No on je brzo uočio da su glumci imali određeni "čistunac izgled", te je shvatio da mora na hitnu preobrazbu ako želi ovu ulogu.

Makeover za ulogu života

"Otišao je kod frizera Seana Conneryja, Kurt'sa, te je tražio frizuru nalik Bondovoj. Kurt mu je zatim rekao tko je Conneryjev krojač, te je Lazenby odjurio tamo po odijelo. Kod Anthonyja Sinclaira nije bilo šanse da mu tako brzo izrade odijelo, no postojalo je jedno koje je Connery odbio, a Lazenbyju je savršeno pristajalo", napisali su Matthew Field i Ajay Chowdhury, autori "Some kind of hero" - detaljno istražene analize o svim James Bondovima.

Lazenby nakon toga nije prezao ni pred čim, nego je izmislio lažnu glumačku biografiju dok je odlazio na sastanak s producentom Harryjem Saltzmanom

Kad je ulazio u prostoriju za sastanke, Saltzman je razgovarao na telefonu, držeći noge na stolu. Pokazao je Lazenbyju vrškom cipela da sjedne, no manekena je to toliko uvrijedilo da je umjesto toga stao uz prozor i zagledao se van.

Bio je to klasični Bondovski potez koji se Saltzmana itekako dojmio. Nakon toga je Lazenby tek nastavio s nizom laži, kojih se poslije više nije ni sjećao. 

No nije ostao tako hladnokrvan pred redateljem filma - Peterom Huntom. Naime, odjednom ga je ulovio strah pred Huntom, te mu je sve priznao. 

George Lazenby u Bondovom filmu U službi Njezinog Veličanstva | Author: MGM MGM

"Ne znam što mi se dogodilo", izjavio je Lazenby poslije.

"Rekao sam: 'Peter, nisam glumio ni jedan dan u životu. Radio sam kao model, ali nikad ispred kamere'. A on me pogledao i rekao: 'Molim? Ti kažeš da ne znaš glumiti? Prevario si dvojicu od najbezobzirnijih muškaraca koje sam upoznao u životu. Drži se svoje priče i postat ćeš sljedeći James Bond'."

Lazenby je nakon toga ubrzano radio na tome da izgubi australski naglasak i da ne pokazuje nervozu. A jedan od većih problema mu je bilo i snimanje scena borbe, jer se dotad borio samo u živo, a nikad nije to glumio.

Tijekom probe, Lazenby je udario Yurija Borienka, koji je pao na pod okrvavljenog nosa. "Tad je uskočio Harry iznad njega, zgrabio me i rekao mi: 'Odlučili smo se za tebe. No ako ikome kažeš, prekidam sa svime i bježiš iz grada."

Sjajan početak i hipijevska propast

Lazenbyju se jako svidjela njegova kolegica iz filma Diana Rigg, no ona mu je rekla da će nešto biti između njih samo ako joj bude odan. Kad ga je ubrzo nakon toga našla u zagrljaju jedna sekretarice, s njima je bilo svršeno. 

Neki od Lazenbyjevih najvećih problema ticali su se njegove nemogućnosti da se nauči nositi sa stresom koji je pratio snimanja, kao i velikom dosadom koja je neizbježno pristizala tijekom pauza na snimanjima. Počeo je na snimanja donositi pištolje, što je druge ljude činilo vrlo nervoznima. 

Istodobno, uživao je u prednostima posla, točnije u činjenici da je na raspolaganju imao Aston Martin i motor s kojim je dolazio na posao. 

Tijekom snimanja su svi pokušavali navesti Lazenbyja da potpiše dugotrajni ugovor kojim bi se obvezao i na buduća snimanja, no što god su pokušavali, nisu uspjevali, jer on nije pristajao. 

Mnogi smatraju da je glavni problem bio Ronan O'Rahilly, novi Lazenbyjev bogati prijatelj koji je želio promijeniti način na koji ljudi razmišljaju o svijetu. O'Rahilly je savjetovao prijatelju da su odrekne buduće uloge i da postane dio mladenačkog kulturnog pokreta. 

Saltzman je ponudio Lazenbyju milijun funti da snimi novog Bonda bilo gdje na svijetu, no Ronan je upravljao njegovim mislima i mladić je odbio ponudu. 

Lazenby je umjesto toga pustio bradu i pričao kako svijetu ne treba još jedan Bond, nego mir i ljubav.

George Lazenby u Bondovom filmu U službi Njezinog Veličanstva | Author: MGM MGM

Napokon, u veljači 1970. godine, producenti su odustali i vratili Conneryja na snimanje još jednog filma, prije negoli je Moore preuzeo kormilo.

Lazenby je pak naknadno izgradio carstvo od prodaje nekretnina, te je s vremenom priznao da je kasnije postao svjestan koliko je loše savjete dobivao i slušao. No zato je barem naučio puno toga, piše New York Post.

Kad se u jednom trenutku pokušao vratiti na film, producenti su mu samo odgovorili da će ga kontaktirati i pokazali mu vrata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.