Kultura
899 prikaza

Nezaboravna saga o ljubavi, gubitku, očaju, izdaji...

I odjeknuše gore
Algoritam
Hosseini još jedanput istražuje ‘pokidane’ obiteljske veze i pripovjedačkim talentom dopire do srca čitatelja

Khaled Hosseini zapravo je liječnik kojem je pisanje dugo godina bilo na drugome mjestu. No nakon sjajna prvijenca “Gonič zmajeva”, koji je 114 tjedana proveo na listi bestselera New York Timesa te je i danas na listi najčitanijih, bilo mu je jasno da je ljubav prema pisanju presudila. Nekoliko godina poslije dirljive priče o prijateljstvu dvaju dječaka uslijedio je novi bestseler “Tisuću žarkih sunaca”, ovaj put o dugom prijateljstvu dviju žena, prepunom gubitaka i patnji. A nakon dugih sedam godina kreativne tišine Hosseini je objavio “I odjeknuše gore” u čijem je središtu ponovno obitelj, što je, kako tvrdi autor, njegova vječna spisateljska inspiracija.

I dok se u prethodna dva romana više posvetio odnosima majka i očeva, u novom romanu sve se vrti oko braće i sestara, načina na koji se oni vole, izdaju, žrtvuju jedno za drugo... Hosseini ponovno čitatelja vodi u Afganistan u davnu 1952. godinu kad Sabur pripovijeda priču sinu i kćeri na putu prema Kabulu koji i ne slute da će im se uskoro promijeniti životi. Kroz niz priča unutar priče, uz postupno razvijanje svakog lika, autor još
jedanput istražuje “pokidane” obiteljske veze i dopire do srca čitatelja.

I odjeknuše gore, Khaled Hosseini, Algoritam. Preveo: Marko Kovačić

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.