Kultura
239 prikaza

Zabavno, duhovito i opuštajuće, ali predvidljivo

Luda za njim
Lumen
Možda će obožavateljima ovo biti najmanje drag nastavak, ali Bridget je i u pedesetima ostala ista

Nakon 14 godina obožavatelji simpatične debeljuškaste Bridget Jones došli su napokon na svoje. Treći nastavak “Luda za njim” na policama je svih knjižara diljem svijeta, ali su se mjesecima prije toga mnogi ljubitelji šokirali sadržajem novog dijela. Dugo se nagađalo o mogućem scenariju, a začetnica i kraljica chick-lita (žanra koji se devedesetih godina strelovitom brzinom probio na vrhove top-ljestvica i osvojio žene koje su se prepoznale u problemima glavnih junakinja) odlučila je Bridget “baciti” u svoje godine i poistovijetiti je sa svojim životom.

No Fielding svaku sličnost sa sobom odlučno opovrgava (i ona je već u pedesetima, ima dvoje djece te se rastala). Iako je drugi dio završio Darcyjevom prosidbom, slatka moderna heroina sad je u pedesetima, udovica (što je i podiglo prašinu nakon što su procurili dijelovi romana) s dvoje djece, a kriza srednjih godina i samoća nagnat će je da si otvori profil na Twitteru i svlada sva čuda moderne tehnologije. 

Na toj društvenoj mreži upoznaje Roxstera, 30-godišnjeg frajera koji će joj zaokupiti misli i postati njezina nova ljubavna igračka. I bez brige, kao i u prethodnim nastavcima, i dalje je opsjednuta kilogramima, brojenjem kalorija (sad još broji i kalorije ispijena pića), a uz to i muku muči s borama. Sve što će zadovoljiti mnoge žene njezinih godina, koje će osjetiti autoričinu suosjećajnost kroz knjigu, dobro se nasmijati uz sve njezine životne dvojbe (poput je li spavati s nekim poslije dva izlaska i šest tjedana slanja SMS-ova isto kao i udati se nakon dva susreta i šest mjeseci pisanja pisama u doba Jane Austen), ali i uvidjeti da to i nisu tako strašne godine kad ih tako predstavlja njihova omiljena junakinja. 

Koliko god Bridget (koju sigurno svi vizualiziraju kao filmsku Bridget – Renee Zellweger) bila draga publici, u zadnjem dijelu čini se da je Fielding postala prepredvidljiva. O. K., to je chick-lit od kojeg se ne očekuje mnogo, samo da bude zabavan i pitak. No kraj je previše na brzinu “upakiran”. Onima kojima se ne sviđa scenarij bez Darcyja, nema zime. Filmska ekranizacija, koja je potvrđena, neće se snimati prema knjizi.

Bridget Jones: Luda za njim, Helen Fielding, Lumen. Prevela: Duška Gerić Koren

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.