Kultura
19370 prikaza

Nije ga bilo devet godina, a onda je oduševio milijune

Michael Stipe i R.E.M.
1/5
Wikipedia Commons
Pojavio se niotkud i iznenadio odličnom formom iako mu je 60 godina

Aktivisti globalnog ekološkog pokreta Extinction Rebellion još se nisu proslavili kao Greta Thunberg, ali su izveli gotovo nemoguću misiju.

Zahvaljujući njihovu poticaju iz rokerske penzije najedanput se vratio legendarni Michael Stipe, frontmen indie rock velikana R.E.M., koji se nakon raspuštanja benda 2011. samo sporadično pojavljivao u glazbenom svijetu. Dok su zagriženi fanovi priželjkivali ponovno okupljanje R.E.M.-a, a potencijalni investitori iz koncertnog i festivalskog biznisa kalkulirali koliko bi se milijuna moglo zaraditi na tako velikom comebacku, stari Stipe se najviše bavio fotografijom. To mu je omiljeni hobi još od rane mladosti, kad je na punk koncertima fotkao Ramones i Runaways.

ZZ Top 50 godina Kultura ZZ Top: Legendarna priča kako su dobili bradurine

Glazba ga je očito slabije zanimala u posljednjih 7-8 godina. U međuvremenu je jedanput zapjevao s Chrisom Martinom na humanitarnom koncertu za postradale od uragana Sandy, u drugoj prigodi snimio je duet s Courtney Love za Johnny Deppovu kompilaciju mornarskih pjesama, a jedini značajniji post-R.E.M. angažman imao je pretprošle godine kao producent i koautor oproštajnog albuma kultnog njujorškog electro dvojca Fisherspooner.

U solo karijeru nije ušao preko noći, znalo se da pomalo radi na novim pjesmama, ali čini se kako mu je tek Extinction Rebellion dao pravu dozu motivacije. R.E.M-ovci su uvijek bili uz Greenpeace pa se Michael vratio u igru kao doajen ekološkog aktivizma, a onda je iznova zablistao kao briljantan autor.

Michael Stipe i R.E.M. | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Prvi solo singl “Your Suspicious Soul” donirao je za kampanju Extinction Rebelliona. Drugim singlom “Drive to the Ocean” uključio se u akciju za implementaciju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama nazvanu “Pathway to Paris”, koju vodi Jesse Paris Smith, kći njegove frendice Patti Smith.

Fanovi su momentalno živnuli jer obje pjesme intenzivno prizivaju zlatne godine R.E.M.-a. Iako je prepoznatljivi zvuk gitare Petera Bucka zamijenila diskretnija sintisajzerska pratnja, svejedno bi se lako uklopile u stari repertoar. “Your Suspicious Soul” podebljava crtu na kojoj su se R.E.M. više puta približavali klasicima Beach Boysa, a laganiju “Drive to The Ocean” dalo bi se umiksati u bestseler “Automatic for the People” između “Find the River” i “Nightswimming”.

Paul van Dyk Intervju Kultura Van Dyk: Nesuđeni tesar sada je dancefloor diplomat

Promocija novih singlova zgodno se poklopila s proslavom Michaelova 60. rođendana i evociranjem 40. godišnjice R.E.M.-a, kvarteta iz Athensa u Georgiji, koji je s 85 milijuna prodanih ploča presudno utjecao na oblikovanje planetarne indie i alter rock scene, uz zapanjujuće širok krug sljedbenika od Nirvane do Radioheada. Ranih ‘80-ih Athens je bio nevelik grad s 40-ak tisuća stalnih stanovnika i 30-ak tisuća studenata smještenih u kampusu University of Georgia.

U takvoj konstelaciji stvoreno je nezaobilazno novovalno uporište koje su na svjetskim pozornicama najbolje predstavljali The B-52s. Gradska scena dobila je dodatni zamah 1979. otvaranjem kluba 40 Watt i ubrzo se pojavilo mnoštvo novih studentskih bendova. Michael se rodio u obližnjem Dacaturu pokraj Atlante, a kako je njegov otac bio zaposlen u vojsci, obitelj Stipe često je mijenjala prebivalište, od Zapadne Njemačke do Teksasa i Alabame.

Michael Stipe i R.E.M. | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Kad se Michael vratio u rodni kraj i počeo studirati u Athensu, bio je već totalno navučen na protopunk i new wave. Sve je više vremena provodio preslušavajući ploče u Wuxtry Recordsu, gdje je upoznao Petera Bucka, pasioniranog diskofila i silno talentiranoga gitarista. 20-godišnji Michael i četiri godine stariji Peter našli su se na istoj frekvenciji kao veliki poklonici Velvet Undergrounda, Televisiona i Patti Smith, pa su početkom 1980. odlučili pokrenuti bend.

Dolaskom bubnjara Billa Berryja i basista Mikea Millsa kompletirana je ekipa za R.E.M. (Rapid Eye Movment), koji je debitirao 1981. singlom “Radio Free Europe” na malom lokalnom labelu Hib-Tone. Početna naklada bila je vrlo skromna, pogotovo u usporedbi s tad aktualnim novovalnim hitovima, ali je od 1000 odštampanih ploča čak 600 izdvojeno za promociju u studentskim i alternativnim medijima.

Siniša Škarica INTERVJU Kultura Najvažniji YU rocker o cenzuri, EKV, Bijelom dugmetu,...

Pozitivne reakcije ohrabrile su Hib-Tone da podigne nakladu na 6000 ploča koje su rasprodane u nekoliko tjedana, što je bilo dovoljno da se za R.E.M. zainteresira jača diskografska kuća IRS u vlasništvu Milesa Copelanda, menadžera The Police. Ponovno snimljeni singl “Radio Free Europe”, sa sjajnom obradom Velvet Undergrounda “There She Goes Again” na B -strani, upao je 1983. na Billboard Top 100, a genijalni nastupni album “Murmur” probio se u Top 40.

U magazinu Rolling Stone proglašen je albumom godine, što je značilo da su senzacionalni debitanti iz Athensa preskočili Michaela Jacksona, U2 i The Police. Potom su iz godine u godinu izbacivali podjednako impresivne albume “Reckoning”, “Fables of the Reconstruction”, “Lifes Reach Pageant” i politički obojen antireaganovski “Document”, s kojima su se nametnuli kao prvaci brzorastuće alter/indie scene i na kraju definitivno prerasli kapacitete nezavisnog IRS-a.

Michael Stipe i R.E.M. | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Hit singl iz 1987. “It’s the End of the World As We Know It (And I Feel Fine)” zvučao je doista proročanski. Uslijedio je transfer u Warner Bros s prijelomnim šestim albumom “Green”, gdje je R.E.M. trajno osigurao prvoligaški status i pripremio teren za globalnu dominaciju.

U proljeće 1991. jedan od najjačih američkih bendova osvojio je cijeli svijet. “Losing My Religion” bio je ultimativni hit godine čak i za adolescentsku MTV pop publiku potpuno neupućenu u ranije radove R.E.M.-a pa je album “Out of Time” prodan u 12 milijuna primjeraka. “Automatic for the People” zapamćen je kao dvostruki trijumf, remek-djelo suvremene rock glazbe, istodobno upisano među najtiražnije i među najbolje albume ‘90-ih.

Kurt Cobain Superstar Life Kako je izgledao dan Kurta Cobaina prije nego se ubio

Nakon toga su s Warnerom potpisali novi ugovor težak 80 milijuna dolara, albumi “Monster” i “New Adventures in Hi-Fi” rutinski su osvajali vrhove svjetskih top lista, a koncertne dvorane postale su im pretijesne pa su u špici popularnosti prešli na stadione.

U ljeto 1995. rasprodali su bečki Praterstadion, a oko 10% ulaznica za taj neponovljivi koncert pokupovali su hrvatski fanovi koji su na domaćem terenu dočekali R.E.M. tek 2005. u Domu sportova.

Nažalost, bez Billa Berryja koji je 1995. usred koncerta u Lausanni pretrpio moždanu aneurizmu. Brzo se oporavio, ali je ipak odustao od iscrpljujućih turneja. Dvije godine kasnije napustio je bend i prešao u farmere. Michael Stipe je ostao u top formi, a nakon izvrsnih povratničkih singlova “Your Suspicious Soul” i “Drive to the Ocean”, njegovi fanovi imaju samo jednu poruku. Hoćemo album!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar SandraIT88
    SandraIT88 19:11 08.Svibanj 2020.

    Mary, 30. w​​w︅︆​w​.​​l​​o︅︆v​​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​​b

  • Avatar KimberlyXA79
    KimberlyXA79 18:26 08.Svibanj 2020.

    Рotрunо sam gоlа. Želiš vidjeti fotоgгafiju? ––– w︆­w︆­w︆­.︆­Ki︆­s︆­­s︆­T­ok︆­.︆­c︆­o︆­m

  • Avatar BettyBS86
    BettyBS86 21:03 06.Svibanj 2020.

    Оvdje vаs čеkaju sjajnе djеvojke! – w︆­w︆­w︆­.︆­­ki︆­s︆­s︆­t­ok︆­.︆­c︆­o︆­m