Kultura
15779 prikaza

Prije smrti: Posljednja fotka velikog Freddieja

Freddie Mercury
screenshot/youtube
Žario je i palio glazbenom scenom, a ostat će upamćen kao jedan od najboljih vokala svih vremena

Dana 23. studenog 1991. svijet glazbe ostao je šokiran. Freddie Mercury je izdao izjavu: 

"Želim potvrditi da sam testiran na HIV i da imam AIDS. Osjetio sam ispravnim da ove informacije budu privatne do danas kako bih zaštitio privatnost onih oko mene, došlo je vrijeme za moje prijatelje i obožavatelje širom svijeta da upoznaju istinu i nadam se da će se svatko pridružiti mojim liječnicima i svima onima diljem svijeta u borbi protiv ove strašne bolesti." 

Koncert Prljavog kazališta 1989. SKRIVENA ZNAČENJA Kultura Ove pjesme su srušile komunizam u Jugoslaviji

Sljedećeg je dana umro od bronhijalne pneumonije povezane s AIDS-om u njegovoj vikendici u Londonu. Imao je samo 45 godina.

Tek nekoliko mjeseci ranije, negdje u proljeće te godine, nastala je posljednja fotografije slavnog glazbenika. Već tada je znao da umire, ali je to skrivao od javnosti. Nije htio da ga smatraju mučenikom.

Freddie Mercury | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Kako je svojevremeno otkrio njegov osobni asistent Peter Freestone, Freddie nije želio da itko zna gdje se nalazi urna s njegovim pepelom, osim žene za koju je govorio da je 'ljubav njegovog života' pa je u svojoj oporuci obvezao svoju bivšu djevojku Mary Austin da se pobrine za pepeo i nikada ne otkrije što je uradila sa urnom.

"Bio je prestravljen. Bojao se da će obožavatelji pokušati iskopati njegov pepeo, kao što se događalo s drugim poznatim ličnostima", rekla je Mary nekoliko godina kasnije.

Uspjela je opravdati njegovo povjerenje iako zadatak nije bio nimalo lagan - morala je sačuvati ovu tajnu od njegovog partnera i roditelja. Potraga za njegovim pepelom postala je potraga za 'Svetim gralom', ali je Mary ostala dosljedna i nikada nije popustila pritisku.

Farrokh Bulsara

Pjevač, tekstopisac i glazbenik Freddie Mercury rođen je 5. rujna 1946. godine u Zanzibaru, Tanzanija, pod imenom Farrokh Bulsara. Kao frontman grupe Queen, Freddie Mercury bio je jedan od najtalentiranijih i najinovativnijih pjevača rock ere. Proveo je neko vrijeme u internatu u Bombayu (sada Mumbai), u Indiji, gdje je učio svirati glasovir. Nije trebalo dugo prije nego što se ovaj karizmatični mladić pridružio svom prvom bendu, Hecticsu.

 

Preselivši se u London sa svojom obitelji u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, Mercury je pohađao Ealing College of Art. Ovog se puta sprijateljio s brojnim glazbenicima, uključujući buduće članove Queena, bubnjarem Rogerom Taylorom i gitaristom Brianom Mayem. Godine 1969. Mercury se pridružio skupini pod nazivom Ibex kao glavni pjevač. Nastupao je je s još nekoliko bendova prije nego što udružio snage s Taylorom i Mayem. Pridružio im se basist John Deacon 1971., a kvartet - koji je Mercury nazvao Queen - odsvirao je svoj prvi koncert u lipnju iste godine.

Godine 1973. bend je objavio svoj prvi samostalni album, ali trebalo je proći još neko vrijeme prije nego Queen dosegne planetarnu popularnost. Njihov treći album, Sheer Heart Attack (1974), predstavio je i prvi hit, "Killer Queen", pjesmu o djevojci iz visokog društva. Jedinstveni hit dosegao je drugu poziciju na listama popularnosti Ujedinjenog Kraljevstva, dok im je s druge strane oceana vrhunac bio broj 12.

Hit za hitom

Sa zvukom koji je opisan kao spajanje hard rocka i glam rocka, Queen je imao još veći hit sljedeće godine s albumom "Noć u operi" (1975). Mercury je napisao pjesmu "Bohemian Rhapsody", rock operetu u trajanju od sedam minuta, za objavu na tom albumu. Mercury je pokazao svoj impresivan raspon glasa od čak četiri oktave u ovoj inovativnoj pjesmi. Pjesma je dosegla vrh ljestvice u Velikoj Britaniji i postala Top 10 hit u SAD-u.

Prikaz naježene kože FENOMEN Znanost Ako vam glazba izaziva trnce - vaš mozak je poseban

Pored njegovih talenata pjevača i tekstopisca, Mercury je bio i vješti performer. Znao je kako zabaviti publiku i kako se povezati s njima. Volio je nositi kostime i skakati po pozornici, potičući publiku da se pridruže zabavi. Umjetnik po prirodi, Mercury je također bio aktivno uključen u dizajniranje omota za mnoge albume grupe.

Popularnost grupe nastavila je rasti krajem sedamdesetih i ranih 80-ih. "We are the champions", s albuma News of the World (1978), postala je Top 10 hit u SAD-u i Britaniji. Objavljena na istom albumu kao i "We Will Rock You" - obje su pjesme postale popularne na sportskim događajima. Uvijek istražujući nove i različite zvukove, Queen je također iskušao se u velikom glazbenom trendu tog vremena, objavili su "Another One Bites the Dust" 1980. godine gdje je očit utjecaj disco glazbe. 

Aids

Daleko od pozornice, Mercury je otvoreno govorio o svojoj biseksualnosti, ali je svoje odnose zadržao privatnim. Također je živio raskošan stil života. Volio je šampanjac i sakupljati umjetnine, a jednom prilikom je potrošio više od 400.000 dolara na set ručno oslikanog porculana.

Uvijek spreman za zabavu, Mercury je organizirao elaborirane proslave; za jedan rođendan prebacio je skupinu prijatelja na Ibizu. Prigodu su obilježili vatromet i ples.Do 1989. Mercury se uglavnom povukao iz javnog života. Nije promovirao niti pomagao sa sljedećim album Queena, Innuendo (1991), a glasine o mogućim zdravstvenim problemima počele su kolati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:32 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site