Kultura
15285 prikaza

Oni godišnje zarađuju 99 milijardi dolara na užasima žena

Jorge Zepeda Patterson
YouTube
Hrvatska publika za sada ga poznaje samo po romanu "Iskvareni", no on ima i jedan o našoj zemlji

"Iskvareni", Jorge Zepeda Patterson - Fraktura

Autor romana „Iskvareni“ na jedan poseban način u svom je stvaralaštvu povezan s našom zemljom, preko svog romana „Milena ili najljepši femur na svijetu“. Meksički novinar i politički analitičar koji je proveo desetljeća prateći korumpirane politike, zločin i korupciju u svojoj zemlji, fikcijskoj prozi okrenuo se kao načinu za objaviti stvarne priče koje su inače prolazile bez medijskog praćenja.

Rezultat je svjetski bestseller o krijumčarenju ljudi i seksualnog roblja koji je osvojio najveću nagradu iz književnosti na španjolskom jeziku, posljednjih nekoliko mjeseci širom su mu se otvorila i vrata tržišta na engleskom govornom području, a tu negdje na svoj red čeka i hrvatska jezična niša u Europi, koju je načeo njegov roman „Iskvareni“.

Jorge Zepeda Patterson Jorge Zepeda Patterson Kultura Darknet, Anonymusi i krvoločni narkokarteli

Jorge Zepeda Patterson upoznao je tu Venezuelanku u skloništu za žrtve krijumčarenja ljudima. Ona mu je bila inspiracija za triler „Milena ili najljepši femur na svijetu“, kojim je osvojio prestižnu nagradu Premio Planeta. „Potrebni su i odmjerenost i posebne sposobnosti kako bi se ubilo nadu u nečijoj duši bez uništavanja tijela te osobe“, pisao je Zepeda Patterson.

„Ukratko, prijatelju moj, sljedeći put kad odeš prostitutki, razmisli o tome jednu minutu i zahvali svodniku što je sve to učinio mogućim.“ Milena, glavni lik Zepede Pattersona, imala je samo 16 godina kad su je kriminalci oteli iz njenog sela u Hrvatskoj kako bi je silom gurnuli u svijet krijumčarenja ljudima i kako bi na kraju završila u seksualnom ropstvu.

Čitatelji u njegovom romanu na tu dugonogu, mladu ljepoticu nailaze nakon što jedan od njenih klijenata, šef najvećih meksičkih novina, iznenada umire u njenom naručju. Nije to nešto što hrvatskoj publici ne bi bilo poznato iz tranzicijskih hrvatskih crnih kronika posljednja skoro tri desetljeća, ali Patterson majstorski opisuje brutalnost jedne od svjetskih najprofitabilnijih ilegalnih industrija i Milenin mučni put kroz Europu i obje Amerike.

ISPOVIJEST Life "Četiri godine sam bila seksualna robinja u Dubaiju"

„Netko bi pomislio da je seksualno ropstvo anakronizam koje je zaostalo daleko u 20. stoljeću i da je iskorijenjeno“, kazao je Patteron na predstavljanju ovog svog djela iz 2015. „No dogodilo se upravo suprotno. Kako su se lokalne mafijaške i organizirane zločinačke organizacije umrežile, krijumčarenje ljudima pretvorili su u globalni fenomen“, kazao je.

Prema izvještaju UN-a, u 2012. godini ropski rad i krijmučarenje ljudima donijeli su zaradu od 150 milijardi dolara nauštrb sudbina 21 milijuna ljudi. Dvije trećine tog iznosa, 99 milijardi, bilo je posljedica seksualnog izrabljivanja, dok je 51 milijarda došla od prisilnog rada u poljoprivredi, također sve prisutniji fenomen u EU, građevini, rudarstvu i ostalim ilegalnim poslovima.

Zepeda kao novinar tri diplome, od kojih je jedna doktorska, zna svoj posao i Milenu je pretvorio u izvjestitelja o tom paklu. Zašto je to učinio na ovaj način, objasnio je kada je rekao da opisivanje seksualnog izrabljivanja između 20 i 25 tisuća žena koje krijumčari svake godine ilegalno dovedu u Španjolsku, značilo bi opisivanje isto toliko jezivih sudbina i slučajeva ljudske patnje.

Trgovina djecom u Kambodži Trgovina djecom Life Djeca kao seksualno roblje: Majka ju je prodala za 1.500 dolara

"Na kraju sve to postaje statistika“, objasnio je. Ali, s detaljnom sudbinom jedne osobe poput Milene u romanu, čitatelj dobiva uvid u dušu i fizičku bol žrtve takvog zločina.

Taj roman i upravo aktualni „Iskvareni“ povezani su utoliko što na isti način Zepeda Patterson pronalazi najintenzivniji način za opisati jedan drugi problem, izdaleka srodan, ali identične razornosti po globalizirani moderni svijet; političke intrige, kartele, zločine i sav užas koji se kotrlja za svime tim u Meksiku. Po tome Zepeda Patterson savršeni je pisac i svjedok 21. stoljeća, čovjek koji detektira današnjicu i čijim djelima, vać napisanima i onima koje tek slijede, pripada budućnost.

Naruči online

"Iskvareni"

 Jorge Zepeda Patterson, Fraktura (134,10 kn)

PROVJERITE NOVE KNJIGE (FRAKTURINIH TOP 10)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.