Life
39739 prikaza

Jeziva ispovijest: "Ako ima grudi, slobodno je silujte"

Mlada djevojka koju nasilno drži muškarac
Thinkstock
Obećanje neograničenog seksa jedan je od faktora novačenja boraca, ali i sve češći način zarade

Nakon što su ih zarobile snage ISIS-a, grupa mladih djevojaka je bila prisiljena stajati uza zid dok su ih muškarci zvjerski navlačili i ispipavali njihove dojke.

- Ako ima grudi, onda je OK silovati je - ispričala je Yazidi djevojka, jedna od rijetkih koja je preživjela to iskustvo.

Test vremena

Objasnila je kako bi izdvojili djevojčice koje još nisu imali grudi, zarobili ih te se za tri mjeseca vratili provjeriti jesu li grudi narasle u međuvremenu te je li postalo u redu silovati je.

Ta mlada djevojka otkrila je kako je bila prisiljena gledati dok druge siluju pred njom i to mjesecima - sve dok nije zatrudnjela uslijed tog zvjerskog seksualnog mučenja. Tada se bacila niz stepenice kako bi izazvala spontani pobačaj.

Haifa (36) ispričala je New York Postu:

- Čak i žene koje su imale troje i više djece silovali su pred tom djecom. U svijetu se baš u ovom trenutku nalaze na tisuće djevojaka koje prolaze istu torturu u Iraku i Siriji. Nitko ne govori o tome i nitko ništa ne poduzima - priča u suzama.

Roblje kao biznis

Njeno užasavajuće iskustvo dio je novog izvještaja Društva Henry Jackson, čiji je zaključak da je seksualno ropstvo postalo dio unosne i ključne trgovine za terorističke grupe poput ISIS-a, Boko Harama i Al-Sabaaba u posljednjim godinama.

Izvještaj otkriva kako je seksualno ropstvo pokretač uspješnog tržišta za terorističke skupine kroz otkupnine.

U proteklim godinama ISIS je zaradio između 12 i 28 milijuna dolara prihoda od ove mučne trgovine, što pomaže jačati veze između boraca te se koristi i kao nagrada i kao kazna.

Pakiraju sve u vjeru da bi ispali manje jadni

- Teroristi koriste seksualno nasilje, uključujući silovanje i prisilne brakove kako bi poticali novake, novačili ih, i u slučaju islamističkih skupina, kažnjavali "nevjernike" - piše autor izvješća Malik.

Propaganda o seksualnom ropstvu služi kao poticaj muškarcima da uđu u borbu, a privlači i strane borce iz drugih država, pa je besplatan seks i žene faktor koji ih privlači u cijelu igru.

Vjerski elementi se ubacuju u praksu seksualnog nasilja, kako bi se sakrili iza moralne greške silovanja. Prisilna inseminacije, odnosno prisilne trudnoće zbog toga se navode kao sredstvo za osiguranje "sljedeće generacije džihada".

Sveobuhvatno izvješće baca novo svjetlo na bolesnu trgovinu o kojoj se ne govori dovoljno.

Među ostalim, spominje kako plaće boraca ovise i o broju žena i djece koje "posjeduju", dok žene prijavljuju da ih se kupuje, prodaje i da ih siluju brojnim muškarci sve dok, ako imaju sreće, ne uspiju pobjeći.

Uništenje u Mosulu | Author: THAIER AL-SUDANI/REUTERS/PIXSELL THAIER AL-SUDANI/REUTERS/PIXSELL
Malikovo istraživanje utvrdilo je činjenicu da su te skupine našle dobro uporište u konzervativnim društvima gdje je obećanje seksa ono što privlači mlade muškarce.

- Govorimo o nacionalnim zakonima gdje se bračno silovanje ne priznaje kao zločin. Živimo u svijetu gdje se silovane žene moraju udati za svoje nasilnike - ističe Malik.

Sad, kad te grupe gube teritorij, ta djeca i žene nemaju nikakvu dokumentaciju, osim dokumentacije koju im daje Islamska država, a to je jedino rodni list. To nisu legitimni dokumenti jer to nije legitimna država.

Oko 5000 Yazidi žena već je prodano u seksualno roblje ISIS-a, a najmanje 2000 njih su odvedene u Boko Haram.

Očigledno je kako se seksualno roblje i nasilje sve više koristi kao jedno od oružja za podjelu i stvaranje straha unutar zajednice, ali i sve više zbog čistih prihoda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.