Life
1292 prikaza

Jeziva ispovijest: Trgovci seksualnim robljem koriste kaos u Nepalu

Potres u Nepalu
News Syndication/PIXSELL
Trgovci se predstavljaju kako su došli pomoći, a tako zapravo mame i kidnapiraju žene

Trgovci ljudima iskorištavaju kaos koji je nastao na području opustošenim potresom u Nepalu, a na meti su im deseci tisuća mladih žena s kojima opskrbljuju mrežu bordela diljem južne Azije.

Šteta od potresa u Nepalu | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Razorni potres jačine 7,8 magnitude koji ubio više od 7000 ljudi, a na stotine tisuća ih je ostavilo bez krova nad glavom, opustošio je ionako već siromašnu ruralnu zajednicu u Nepalu. Upravo područje Sinduhulpachoka na meti je trgovaca ljudima, posebice djevojkama i mladim ženama koje otimaju i na kraju završe kao seksualno roblje.  Potres je definitivno povećao rizik od zlostavljanja jer su očajni ljudi spremni prihvatiti bilo kakvu priliku. 

Trgovci se predstavljaju kako su došli pomoći, a tako zapravo mame i kidnapiraju žene, upozoravaju ljude na terenu nevladine organizacije.  

Prema podacima UN-a i nevladinih organizacija, svake godine između 12.000 i 15.000 djevojaka iz Nepala završe kao žrtve trgovinom ljudima. Neke se odvode i u prekomorske zemlje, Južnu Koreju i Južnu Afriku. No, većina ih završava u indijskim bordelima gdje ih na desetke tisuća radi u užasnim uvjetima. 

Sita je 20-godišnjakinja koju ju prodao ujak "za posao" u Indiji. Vjerovala je kako će moći pomoći roditeljima te im slati nešto novca od zarade kada se zaposli jer su oni najamni radnici u poljoprivredi i pri tom nepismeni. 

Iz njezina sela u Sindhulpachoku odveli su je u planinsko područje sjeverno od Katmandua, u indijski pogranični grad Siliguri. Tamo je prodana vlasniku jednoga bordela u kojem su ju tukli, a na stotine muškaraca je silovalo pa je zaražena HIV-om.

Šteta od potresa u Nepalu | Author: News Syndication/PIXSELL News Syndication/PIXSELL

"Ne sjećam se više ničega. Naprosto sam te dane izbrisala iz sjećanja", kaže ona. 

U bordelu u Siliguri, Sita je prisiljavana na nezaštićeni seks s 20 do 30 muškaraca na dan, sedam dana u tjednu i tako cijelu godinu. Kada je u bordel upala policija zbog pretresa, Sita im je rekla kako se želi vratiti kući pa je predana nevladinim organizacijama. 

Njezini roditelji nisu svjesni što joj se dogodilo, ali zato braća jesu. No, sada su je se odrekli što se često događa žrtvama seksualnog nasilja u južnoj Aziji. 

Sita trenutno živi u tajnom skrovištu koje vodi Shakti Samuha. Ne zna što se dogodilo njezinim roditeljima u potresu jer su komunikacije s njezinim zabačenim selom danima bile u prekidu. Kada je uspjela dobiti brata, odbio ju je rekavši kako on nema sestru te da je nazvala krivi broj.

"Zabrinuta sam za druge djevojke koje bi mogle biti odvedene. Trebat će im novac te će biti u iskušenju ako im netko bude govorio o poslu. Tada će im se dogoditi isto što i meni", rekla je Sita. 

Nepal je jedna od najsiromašnijih zemalja Azije i žarište dobro organizirane mreže krijumčara koji se bave svime, od ilegalne trgovine tigrovom kožom do narkotika i ljudi. Većina sjedišta tih mreža je u Indiji gdje je teško identificirati trgovce ljudima. Bande imaju svoje predstavnike i agente koji traže pogodne žene diljem Nepala, a osobito u siromašnim dijelovima nepala kao što je Sindhupalachok. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.