Kultura
3592 prikaza

Opet prosvjedi: Kako to Frljić izaziva bijes čudorednih

Oliver Frljić
Daniel Kasap (PIXSELL)
Zbog svojih predstava već je zaradio nekoliko kaznenih prijava i potaknuo nekoliko prosvjeda, no Oliver Frljić ne posustaje


Redatelj Oliver Frljić ponovno je uspio na sebe navući bijes dijela javnosti. 

Ovog puta u Splitu. Braniteljske udruge kazneno su ga prijavile zbog vrijeđanja vjerskih i nacionalnih osjećaja u predstavi "Naše nasilje i vaše nasilje". 

Zasmetala im je scena u kojoj Isus silazi s Križa i siluje golu ženu s hidžabom na glavi koja u jednom trenutku iz svojeg spolnog organa vadi nacionalnu zastavu, ovisno o zemlji u kojoj se predstava igra.

 

 | Author:

 

Oliver Frljić je u tiskanom izdanju Nacionala u utorak istaknuo je kako se ne boji unatoč tome što institucije ne rade svoj posao, jer on, nažalost, već dugo prima prijetnje smrću. 

- HDZ i dalje provodi dubinsku fašizaciju društva, a zbivanja u Splitu križ su na U rada hrvatskih institucija - rekao je Frljić za Nacional.

 

Prosvjednici ispred splitskog HNK: Predstava "Naše nasilje, Vaše nasilje" Olivera Frljića je uvredljiva i sramotna! Više na http://bit.ly/2pee793 Reporterka: Tina Jokić

Posted by 24sata on Monday, April 24, 2017

 

Zabranjivali su ga i u Poljskoj

Frljić je tako u posljednja dva mjeseca zaradio čak nekoliko kaznenih prijava. 

Ista predstava zaradila je nekoliko prijava u Poljskoj, a prije dva mjeseca su pokrenuli i istragu zbog Frljićeve predstave 'Kletva' koju su Katolička  crkva i konzervativne sredine u toj zemlji nazvale  "bogohulnom".

U toj predstavi, pak, glumica simulira oralni seks s kipom Sv. Ivana Pavla II., a na kip se kasnije stavlja natpis "Zaštitnik pedofila".

Genijalan redatelj ili provokator?

Frljić je rođen u Travniku, treći i četvrti razred srednje škole proveo je u Splitu, a uz režiju diplomirao je i religijsku kulturu. 

Dok ga jedni smatraju fenomenalnim redateljem, drugi za njega drže da je samo provokatora bez pokrića. 

Njegove predstave već su nekoliko puta zabranjivane, a nije bilo grada ili kazališta u kojem je postavljao predstavu da nije izazvao kontraverzu. 

Poruka Tomislavu Karamarku na pročelju HNK-a "Karamarko dođite na SEX!" | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)

 

U splitskom HNK-u progovorio je o zločinima u Lori u predstavi 'Bakhe', a tadašnji intendant Milan Štrljić ju je zabranio. 

Na sebe je navukao bijes hrvatskih kulturnjaka,  Slobodna Šnajdera, S. P. Novaka i drugih jer je u predstavi 'Hrvatsko glumište' njihove fotografije stavio na stražnjice glumaca. 

Na Facebooku je tada čak osnovana grupa ‘Otkaz Frljiću i Blaževiću - Za dignitet HNK Ivana pl. Zajca’.

Frljić im je odgovorio u svom stilu. Na  otvorenju Riječkih ljetnih noći priredio je performans “Otkaz  Frljiću i Blaževiću”. Tom su ga prigodom gađali jajima

Dok je bio intendant riječkog HNK, na pročelje kazališta vješao je razne transparente, zastavu LGBT zajednice ili primjerice fotografiju, Bojana Glavaševića.

Riječke ljetne noći | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)


 
- Što se tiče komunikacije s javnošću, uz programe koje radimo u zgradi, učinilo nam se zanimljivim koristiti i samo zgradu, u kombinaciji s malograđanskim shvaćanjem što bi nacionalno kazalište trebalo biti, kao još jedan izvedbeni prostor. Pokazalo se da ta stvar izvrsno funkcionira, pa je naš teatar iznenada zainteresiralo i one koji u njega nikad nisu nogom kročili - kazao je u jednom intervjuu.

Bijes i cenzuru Frljić je doživio u cijeloj regiji. U predstavi 'Zoran Đinđić' u beogradskom Ateljeu 2012 prozvao je Srbe za ubijanje po Hrvatskoj i Bosni, a na kraju i za ubojstvo vlastitog premijera, a u autorskom projektu “25.671” u Kranju skupljao je novac za “otpisane”, ljude koji su 1991. ostali bez državljanstva i onda taj novac uplaćivao u državni proračun.

 

 | Author:

 

- Kazalište za mene nije politička govornica jer bih, da mi politička govornica treba, otišao u politiku i ne bih se bavio ovim čime se bavim. Teatar je kompleksan organizam koji određenim sadržajima daje drugu vrijednost od one koju imaju u svom primarnom kontekstu - komentirao je jednom prilikom Frljić.
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.