Kultura
738 prikaza

Poučno i za RH: Gad u sjeni nesposobnog idiota Busha

Christian Bale kao Dick Cheney u filmu "Vice"
Film "Vice" o potpredsjedniku Dicku Cheneyju opisuje stvora kakvih ima i u Hrvatskoj; plazi pred moćnima, gazi one ispod sebe

U jednoj sceni filma "Čovjek iz sjene" glavni junak, lukavi oportunistički častohlepni političar Dick Cheney (neprepoznatljiv Christian Bale), leži u krevetu sa svojom još častohlepnijom suprugom Lynne (Amy Adams) i s njom uživa u viziji njihovih budućih, washingtonskih i svjetskih, karijera nakon što Dick prihvati posao potpredsjednika Amerike u administraciji mediokritetskog Georgea Busha mlađeg (savršeni Sam Rockwell).

Za Dicka i Lynne mladi Bush je nesposobni idiot koji se ne može koncentrirati čak ni na pečeni pileći batak koji u jednoj sceni filma jede nesvjestan da išta jede, a to je šansa koju ne žele propustiti. Šansa da u sjeni predsjedničke lutke vladaju svijetom, Amerikom i, najvažnije, novcem. Dick i Lynne Cheney bračno su utjelovljenje ideala sažetog u najvažnijem hrvatskom političkom pitanju: "Di sam ja tute?".

George W. Bush sa suprugom Laurom Nova knjiga Top News Bush stariji 'otračao' ključne ljude koji su radili za njegovog sina

A to znači da će film "Čovjek iz sjene" biti vrlo zanimljiv i poučan svim hrvatskim političarima koji vire iz sjena svojih trenutačno uspjelijih i uvaženijih kolega. No postoji u filmu duhovitog i darovitog komediografa Adama McCaya, scenarista i redatelja "Čovjeka iz sjene", dio te bračne scene u krevetu koji je stilski neuvjerljiv. Dick i Lynne recitiraju monologe kao da su Shakespeareov Macbeth i Lady Macbeth, rječnikom i dikcijom koji su izvan njihovih karaktera.

McCay jednostavno nije mogao odoljeti, ma koliko mu se Dick i Lynne gade, usporediti ih sa Shakespeareovim tragičnim junacima, a takva usporedba primitivnog i pohlepnog mentaliteta s bračnim junacima tragedije o ambiciji, zločinu i kazni nije ni umjesna ni smiješna. McCay voli dosjetke, pa tako priču o uspjehu i opstanku Dicka Cheneya pripovijeda nevažan smrtnik čija je veza s junakom filma isključivo zdravstvena - kad pripovjedača filma naprasno pregazi auto, umirući Cheney preživljava jer mu presade pripovjedačevo zdravo srce.

I s tim će zdravim srcem Dick Cheney bezobrazno odgovarati novinarima na njihova izazovna pitanja, tvrdeći da mu je bila čast služiti američkim građanima kako bi imali miran san, punu trpezu i natankan automobil. A da bi im sve to omogućio izdavao je, umjesto Georgea Busha mlađeg, naredbe za ratove, bombardiranje gradova, ubijanje civila, mučenje zatvorenika, smanjivanje poreza bogatima, poslovno pogodovanje prijateljskim kompanijama i još mnogo toga što tvori uspješnu karijeru ambicioznog političara.

Dick Cheney | Author: U.S. Air Force/ public domain U.S. Air Force/ public domain

Dick Cheney je politički arhetip, odavno udomaćen i u Hrvatskoj, koji se zove Plazi Gazi - plazi pred moćnijima, gazi one ispod sebe. Priču o tom plazitelju i gazitelju McCay prekida u pola filma još jednom dosjetkom - odjavnom špicom koja teče u trenutku kad je, čini se, mediokritetska politička karijera Dicka Cheneya završena. A onda se pojavljuje George Bush mlađi kojemu treba netko tko će obavljati posao umjesto njega i film tek tad zapravo počinje.

Bush s olakšanjem i pečenim pilećim batakom u ruci prepušta Cheneyu američku vojsku, ekonomiju, financije, unutarnju politiku, vanjsku politiku i, naravno, sastavljanje nacionalnog stožera Bijele kuće isključivo od Cheneyevih ljudi, uz izuzetak dvije poštene crne afro-američke ovce, Colina Powella i Condolezze Rice, jedina dva političara kojima je u McCayevu filmu neugodno što su u stožeru ništarije poput Dicka Cheneya.

Film počinje prizorom Cheneyeve reakcije tijekom terorističkog napada na Svjetski trgovački centar 11. rujna. Dok su svi oko njega zgranuti, izgubljeni i preplašeni, Cheney jedini vlada situacijom jer brzinom svjetlosti vidi "di je on tute", a tute je da preuzme sve ovlasti domoljubne obrane zemlje progonom građana, ukidanjem sloboda, slanjem vojske u ratove, davanjem uzleta proizvodnji oružja i vladanjem financijama bez polaganja računa.

Tony Blair Tajni dokumenti Top News Godinu dana prije invazije na Irak, Blair i Bush se već sve dogovorili

Problem McCayeve zabavne političke komedije nije uvjerljivost svega što se zbiva, nego reakcija gledatelja kojemu bi se svijet politike i osoba poput Dicka Cheneya trebao zgaditi, a ne može mu se sasvim zgaditi jer genijalni glumac Christian Bale tijelom, dušom i neizmjernim darom za dramu i komediju tako strastveno glumi Cheneya da se s njim poistovjećujemo, pa čak i navijamo za njega.

Bale je strastven glumac, a glumačka je strast, poput životne, neodoljiva. Sumnjam da sebični i hladni "di sam ja tute" Dick Cheney ima makar i najmanji bljesak strasti Christiana Balea.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.