Top News
1293 prikaza

'Ako teroristi opet napadnu Ameriku, Trump će uništiti SAD'

Presica Donalda Trumpa
REUTERS
Američki Nobelovac optužio je Trumpa da već priprema udar na pravosuđe u slučaju novog terorističkog napada

Američki nobelovac Paul Krugman u svojoj kolumni u New York Timesu postavio je pitanje američkoj javnosti što bi učinili ako bi se SAD, bilo zbog terorističkih napada ili političkog sukoba s nekom drugom državom, vojno konfrontirao s kakvom stranom silom? Krugman je stvari postavio na ovaj način prvo kako bi podsjetio na to da je prethodni republikanski predsjednik George Bush mlađi nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. na New York dobio ogromne izvršne ovlasti.

Donald Trump Otpor Top News EU državnici sad i otvoreno opisuju Trumpa kao prijetnju

Bushu je tada podrška među građanima preko noći skočila na 90 posto, unatoč tome što je prije toga s podrškom užasno kuburio, što je bila posljedica i vrlo nepopularnog načina na koji je dobio izbore, kao i naglo otkrivene desničarske političke agende koju je prije izbora prikrivao. "Bushova administracija je iskoristila rast patriotizma nakon 11. rujna kako bi Ameriku povukla u rat koji veze nije imao s napadom, a onda je i početnu iluziju o uspješnosti rata iskoristila kako bi provela ogromna rezanja poreza za bogate", napisao je on.

Krugman je poentirao vrlo brutalno: "Ukoliko bi se Donald Trump dočepao takvih ovlasti, posljedice bi bile neusporedivo gore." Razlog za uzbunu Krugman je pronašao u tome što je Donald Trump javno i otvoreno napao suca koji je opozvao njegovu odluku o zabrani useljenja u SAD pojedinim nacionalnostima. Suca je nazvao "takozvanim sucem", čovjek koji ima vlast nad 4000 nuklearnih projektila. Predsjednici SAD-a i ranije su imali situacije da su im suci obarali pojedine odluke, svakako i Barack Obama, navodi Krugman, ali nikome nije palo na kraj pameti dovoditi u pitanje legitimitet neovisnog sudstva.

Pritom je u Trumpovu slučaju riječ o kriminalizaciji cijelih muslimanskih nacija s perspektivom da se to učini s cijelom religijom, te zapravo i s kompletnim Meksikom i Meksikancima. U slučaju Busha i Dicka Cheneyja, koji su išli toliko daleko da su radili na tome da uvedu široku lepezu praćenja i špijuniranja svojih građana, koji su, ispostavilo se, namjerno gušili svaku informaciju da Irak i Sadam Husein, kakav god bio, niti imaju oružje za masovno uništenje niti su sudjelovali u zločinu u New Yorku, kad je pravosuđe krenulo preispitivati što su sve učinili, niti njima nije palo na pamet proglašavati suce "takozvanima".

Donald Trump u Bijeloj kući Čudne odluke Top News Bijela kuća zabrinuta: Trump nije mentalno zdrav

Nije im palo na kraj pameti minirati temelje pravosuđa jedne demokratske države. Trumpu je, međutim, bilo dovoljno tri tjedna u Bijeloj kući da napravi točno to. Trump je čak objavio na Twitteru: "Ne mogu vjerovati da bi sudac doveo svoju zemlju u takvu opasnost. Ako se nešto dogodi, okrivite njega i sudski sustav." Drugim riječima, iz priloženog se može iščitati da je Trump spreman, ukoliko bi se dogodio novi užasni teroristički napad na SAD, to iskoristiti tako da gnjev, strah i paniku Amerikanaca pokuša usmjeriti prema američkom pravosuđu.

Usto, kako Trumpovim napadom na suce očito ni njegova stranka ni parlament u kojem republikanci imaju većinu, nisu bili u dovoljnoj mjeri skandalizirani da bi tome pokušali stati na kraj, ispada da su jedini koji se tome mogu suprotstaviti građani SAD-a. Na njih je Krugman u svojoj kolumni i apelirao: "Mi si ne možemo priuštiti još jednu suspenziju ljudskih prava poput one nakon 11. rujna. Ako se s ovim čovjekom to dogodi, Amerika kakvu znamo ubrzo će nestati", napisao je.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • GLOGOVIK 05:08 06.Ožujak 2017.

  POD ČIJOM SE INGERENCIJOM SE ŠIRI GLAD I BIJEDA KOJU JE PROIZVODILA MAJAK AMERIKA SA SVOJIM DUHOVNIM IPROFITNIMSAVEZNIKOM ,BASTIONOM SIH OVOZEMALJSKIH ZALA ,VATIKANOM.

 • GLOGOVIK 05:05 06.Ožujak 2017.

  VISOKIM CIJENAMA.PA ZAR ,IOLE OBRAZOVAN ČOVJEK DANAŠNJICE MOŽE POJMITI APSURD VREMENA I ODNOSA MEĐU LJUDIMA NA NAŠOJ GEJI. ZAR TO NIJE LEGITIMACIJA I POTVRDA ONE MOJE NAPRED IZREČENE KONSTATCIJE DA JE KAPITALIZAM NAJVEĆE RUGLO DRUŠTVENIH ODNOSA I NAJVEĆA NESREĆA KOJA ... prikaži još! MOMENTALNO EGZISTIRA KAO VLADAJUĆA SILA POD ČIJOM SE INGERENCIJOM

 • GLOGOVIK 05:04 06.Ožujak 2017.

  JER SE MIJENJA KAKO SE NA TRŽIŠTU TKO POJAVI, MOMENTALNO AKTUELAN ILI MONOPOLSKI MOĆAN, DA SU NJEGOVE ODLUKE I NAUKA I PRAKSA I TRŽIŠNI KRITERIJ. ZATO KAPITALIZAM JE JEDNA ČOPORSKA NAPLAVINA ČIJE DJELOVANJE NIKADA NIJE PREDVIDIVO.TO NAM NAJBOLJE ILUSTRIRA DANAŠNJE ... prikaži još! STANJE KLASNO PROIZVODNIH ODNOSA KADA JE TRŽIŠTE PREPLAVLJENO HIPERPRODUKCIJOM ,A ŽIVA LJUDSKA SNAGA, ČOVJEK, DOJUČERAŠNJI AKTIVNI PROIZVOĐAČ, ODBAČEN KAO NEUPOTREBLJVA ROBA,A ON BI TREBAO BITI POTROŠAČ TE ROBE NA RTŽIŠTU I TO PO VISOK