Kultura
500 prikaza

'Pristojni ljudi' izazvali incident na Frljićevoj predstavi

Branitelji prosvjeduju protiv Frljićeve predstave 'Naše nasilje, vaše nasilje'
1/3
Ivo Čagalj/PIXSELL
Marginalna inicijativa u Češkoj došla je na predstavu 'Naše nasilje i vaše nasilje" i pokušali istjerati glumce s pozornice

"Ne znam je li ovo dosad neviđeno. Slične stvari događale su se i tijekom izvedbi Living Theatera. Ovo pokazuje koliko je situacija u Europi loša, promijenile su se zemlje u kojima ne bismo očekivali takve stvari", rekao je za N1 televiziju kazališni redatelj Oliver Frljić i dodao:

"Na ovo sam pokušavao upozoriti prije dvije godine, ali tada su mi se smijali i govorili da je pretjerano. Sada se pokazuje da je dijagnoza bila točna i precizna", rekao je Frljić.

Naše nasilje i vaše nasilje | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL Ivo Cagalj/PIXSELL

Trideset demonstranata upalo je na pozornicu jednog češkog kazališta u pokušaju da spriječi glumce Mladinskog gledališča iz Ljubljane da izvedu predstavu hrvatskog redatelja Olivera Frljića "Naše nasilje, vaše nasilje".

Nakon dvadeset minuta, na poziv organizatora festivala intervenirala je policija i istjerala demonstrante iz kazališta. Najava Frljićeve predstave "Naše nasilje, vaše nasilje" na festivalu u Brnu je u Češkoj dočekana s velikim negodovanjem nakon što su mediji objavili da u toj predstavi Isus siluje muslimanku.

Predstavu su ometali demonstranti iz marginalne lokalne inicijative "Pristojni ljudi", koji su kupili ulaznice i nakon 20 minuta krenuli iz gledališta na pozornicu u namjeri da prekinu predstavu, dok je ostatak publike počeo skandirati 'Pristojni ljudi, idite kući!" te su na kraju i oni istrčali na scenu i podržali glumce.

Da podsjetimo, ovu su predstavu 'na nož' dočekali i militantni pojedinci i članovi desničarskih udruga u Splitu, u travnju prošle godine, koji su pokušali istom metodom, ali su na kraju istjerani iz kazališta. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.