Kultura
29131 prikaza

Prva je odrezala penis mužu i dokazala da je ona žrtva

Lorena i John Bobbitt
YouTube
Bračna silovanja i batine presjekla je 1993. nožem, svijet se tih godina lomio oko obiteljskog nasilja i slomio se na njoj

Postoje i takve teze po kojima je njezin čin praktično istog trenutka utjecao na popularnu kulturu.

Primjerice, da je odatle Quentin Tarantino dobio ideju za eksplicitnu, krvavu scenu u svojem "Paklenom šundu" iz 1994. godine, kad Marsellus puca iz puške ravno u međunožje Zedu koji ga je silovao samo nekoliko sekundi prije toga. Ili da je odatle Chuck Palahniuk izvukao motiv prijetnje sječenjem testisa ako netko ne uradi ono što želi, bilo da je riječ o tipu koji progoni Tylera Durdena i njegovu vojsku nihilističkih fanatika, bilo da je riječ o Tylerovoj prijetnji onom zdravom egu rascijepljene ličnosti.

Tad još ni 23-godišnja Lorena Bobbitt postala je svjetski poznata kad je u ponoć 23. lipnja 1993. godine zgrabila 20-centimetarski kuhinjski nož i 26-godišnjem suprugu Johnu odrezala penis. Izjurila je iz kuće, uskočila u automobil, vozila kraće vrijeme, a onda, tek u tom trenutku postavši svjesna što je učinila i što drži u ruci, vrišteći je bacila odrezani komad tijela kroz prozor.

Obiteljsko nasilje Zlostavljanje žena Life "Muž mi je zabranio kave, a za stolom je pričao s Isusom"

Na kraju je pozvala policiju, čak im pomogla i naći penis kako bi ga Johnu Wayneu Bobbitu pokušali prišiti nazad. Iz gradića Manassass u Virginiji u SAD-u takva jedna vijest eksplodirala je svijetom, Zapad je bio šokiran potezom zlostavljane žene koja više nije mogla trpjeti i tako bizarnom ozljedom.

Treba imati na umu da je to bilo bitno prije globalne internetske povezanosti, da su se vijesti pratile novinama, TV-om, radiom, da su novinari telefonski javljali u redakciju ako je što bilo hitno.

Sve do danas američki mediji prate njihove sudbine i četvrt stoljeća poslije tog događaja Amazon je u veljači na svojem Prime Videu počeo prikazivati dokumentarnu TV seriju u četiri nastavka "Lorena". Ona je bila useljenica iz Venezuele, on veteran marinaca i, objektivno, intelektualno ograničen. Upoznali su se 1989. godine i jako se zaljubili.

"Bio je drag, šarmantan, pažljiv. I onda su se stvari počele mijenjati. Upala sam točno u obrazac koji opisuje sindrom zlostavljane žene nako medenog mjeseca, kad je obećavao da će se stvari promijeniti", podsjetio je dokumentarac na njezinu priču godinama poslije u showu Stevea Harveyja.

Ona, kao i malo tko tad čak i na Zapadu, nije imala pojma da bi postojao takav sindrom. Nije imala pojma što joj se dogodilo. U Engleskoj je samo četiri godine ranije Kiranjit Ahluwalia spravila napalm, polila njime supruga i živoga ga spalila. Skloništa za zlostavljane žene tek su se počela otvarati. Svijet se otvarao kako bi primio pun udarac šoka slučaja poput Lorene Bobbitt.

Lorena i John Bobbitt | Author: YouTube YouTube

Dvije godine ranije William Kennedy Smith, član čuvene dinastije Kennedy, oslobođen je optužbi za silovanje. Kako nije bila riječ o bilo kome, mediji su detaljno pratili suđenje. Iste godine na simpoziju Tailhook u Las Vegasu izbio je skandal zato što je više od 100 časnika i vojnika, ispostavilo se, seksualno na razne načine zlostavljalo 83 žene i sedam muškaraca.

Zapadni svijet se tih godina lomio i dobrim se dijelom prelomio i na Loreni Bobbit. Prvo policiji, potom i poroti na suđenju, u suzama je govorila kako ju je tukao, mučio i psihički i emocionalno, nebrojeno puta je silovao, i vaginalno i analno.

"Činilo mi se da što mu češće govorim: 'Ne!', on to više želi napraviti."

Dio spektakla bilo je i to što je jedna žena u situaciji kad joj je prijetilo 20 godina zatvora, zato što se htjela obraniti od silovanja, na kraju oslobođena, s punim razumijevanjem suda kroz što je prolazila. Mnogi mediji u to vrijeme bavili su se više spektaklom sakaćenja intimnog dijela jednog muškarca. To je doista djelovalo groteskno, ali samo ako bi se iščupalo iz konteksta, što su tabloidi uvelike i radili. Aktivisti za prava žena, za ljudska prava, nerijetko su ostajali zaglušeni tom bukom.

Redali su se naslovi poput pitanja zašto je tako dugo trpjela zlostavljanje, je li možda stoga i zaslužila sve to maltretiranje, špekulirali su da je riječ o zločinu iz ljubomore, njezinom naravno. U konačnici, njega su na suđenju za silovanje oslobodili, da bi se potom posvetili suđenju njoj za ono što bi se danas u javnosti bez problema doživjelo kao samoobrana u širem smislu.

Obiteljsko nasilje Monstrumi Life "Muž mi je pred djecom govorio 'pušit ćeš mi ga za sendvič'

Ipak, aktivisti su uvidjeli da će čak i kroz tu tabloidnu oluju uspjeti izdići i svoju temu na naslovnice. Kakav je šok predstavljao slučaj i time ipak navodio na razmišljanje o uzrocima pokazuje anegdota iz hitne, kad su dovezli Johna te noći. Jedna od medicinskih sestara prisjetila se da su svi muškarci u hitnoj, valjda se podsvjesno povezujući sa sudbinom tipa koji se previja u krvi, sjedili prekriženih nogu u pozi "kao da se štite".

"A mi, žene u hitnoj, pitale smo se: 'Što joj je učinio da je natjera na ovakav čin?"

Nakon devet i pol sati operacije, koja je uključivala jako puno vještine s očuvanjem tkiva i mikrokirurških umijeća, koja su tad bila potpuna novina, spasili su mu penis. Dokumentarac je koristio i njegovu ispovijest ABC-u.

"Kad sam skočio, vidio sam da krvarim. Osjećao sam da mi pada krvni tlak. Bilo je kao da sam u horor filmu", kiselo se osmjehnuo. "Ispalo je da je to stvarno. Bio sam užasnut, prestravljen", rekao je i dodao: "Umrijet ću. To je to, umrijet ću".

Ne samo što nije umro, nego je 1996. godine snimio pornofilm "Frankenpenis", zvali su ga u TV emisije, postao je slavan i danas je mnogim medijima zgodno popratiti što se s njime događa tipično "infotainmentski".

Lorena i John Bobbitt | Author: YouTube YouTube

"Moja priča se pogubila po tabloidima i postala je velika sprdačina. A obiteljsko nasilje nije sprdačina. Nema nikakve šale u seksualnom zlostavljanju", pričala je Lorena u dokumentarcu koji je dijelom uspio donijeti reda u tu priču, i to priču o obiteljskom nasilju.

No činjenica je da i danas puno više njih zna za njega i njegovo potucanje od krađe do zatvora, za njegov penis i njegov pornić, nego za njezinu organizaciju za prevenciju nasilja Red Wagon.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:33 26.Ožujak 2019.

    ma zamisli ona ispala žrtva