Kultura
573 prikaza

Radikalni redizajn: Klavir budućnosti radi se od materijala koje koristi NASA

Klavir kojeg je dizajnirao Gergely Bogányi
www.boganyi-piano.com/en/piano/
Ekstravagantni klavir mađarskog pijaniste Gergelyja Boganyija radilo je sto ljudi, a završen je za šest mjeseci

Mađarski pijanist Gergely Boganyi jednog je dana shvatio kako njegov instrument ne zvuči onako kako među violinama zvuči Stradivarijeva violina, pa je odlučio sam napraviti savršeni klavir.

"Nisam se ja samo jednog dana probudio i pomislio: e, danas ću napraviti novi klavir kakvog će korisiti cijeli svijet! Međutim, istina je da sam oduvijek imao pomlao revolucionarne ideje. Već jako dugo vremena razmišljam o tome kako klaviri na kojima sam do sada svirao, koliko god su dobri, meni nisu dovoljno dobri", rekao je Boganyi za BBC.

Boganyi je sam prilično radikalno promijenio dizajn svog klavira, nakon, kako sam kaže, višegodišnjeg glazbenog i duhovnog putovanja.

"Poput mnogih pijanista i ja sam kroz život, naročito kroz djetinjstvo svirao na lošim instrumentima. No, ono što me jako iznenadilo kao profesionalca bila je spoznaja da čak ni velike i ugledne koncertne dvorane nemaju uvijek najbolje ili barem dobro uštimane klavire", kaže Boganyi.

Ističe kako jako cijeni staru industriju klavira, ali navodi da je 2015. i da se mnoge stvari moraju promijeniti. Njegov klavir je definitivno nešto ekstravagantno, ali nije tu samo riječ o vizualnoj estetici. 

"Od početka sam svom timu rekao da želim nešto elegantno i da ta ljepota mora biti nešto što će služiti instrumentu, a ne obrnuto", rekao je Boganyi.

Tim od sto ljudi gradio je ovaj klavir šest mjeseci. Za razliku od ostalih klavira ovaj je otporan na vlagu i toplinu, zbog čega uvijek proizvodi isti, jedinstven zvuk. 

Tipke su napravljene od posebnih višeslojnih vlakana i smještene su izvan okvira klavira kako bi se stvorio što fluidniji zvuk. Klavir je izrađen od kombinacije najbolje drveta koje se može naći na tržištu i ugljičnih vlakana koji se koriste u izgradnji svemirskih letjelica, a koje koristi NASA.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.