Kultura
329 prikaza

Rammstein tuže Njemačku zbog albuma "Liebe ist für alle da"

Rammstein u Zagrebu
Marko Prpić (PIXSELL)
Bend tvrdi da su morali uništiti ili povući iz prodaje gotovo 85.000 kopija albuma nakon što je završio na 'crnoj listi'

Njemački metalci Rammstein podnijeli su tužbu protiv Njemačke zbog albuma "Liebe ist für alle da" koji je 2009. privremeno završio na 'crnoj listi' zbog nemorala, prenosi Deutsche Welle.

U njemačkoj vladi djeluje Odjel za štetne medije - agencija odgovorna za popis djela i radova koji bi potencijalno mogli naštetiti mladima, a koja je 2009. odlučila da je pjesma "Ich tu dir weh" (Nanosim ti bol') s albuma "Liebe ist für alle da" (Ljubav je za svakoga) kao i slike na omotu CD-a  "nečovječne i nemoralne". Tako je cijeli album završio na 'crnoj listi'.

Rammstein u Zagrebu | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Jednom kada se nečiji rad ili djelo nađe na popisu te organizacije zabranjuje se njegova reklamiranje te se može prodavati pod strogim uvjetima. 

Bend tvrdi da su morali uništiti ili povući iz prodaje gotovo 85.000 kopija albuma nakon te klasifikacije te sada traže odštetu u iznosu od oko 500. 000 kuna ili 66 tisuća eura.

Na originalnom omotu tog albuma prikazani su članovie benda oko trpezarijskog stola na kojem leži neobično jelo - gola djevojka. Na stražnjoj strani albuma trpezarijski stol je prikazan prazan uz nekoliko ostataka tijela. Ipak, najveći problem bila je unutrašnja slika koja prikazuje jednog od članova benda kako udara djevojku po stražnjici.

Album je uspješno objavljen bez problema u ostatku svijeta, dok je u Njemačkoj mogao biti prodavan u cenzuriranom obliku, samo odraslim osobama i bez pratećeg marketinga.

No, album nije dugo ostao na popisu - sud u Kölnu je nakon pola godine uklonio zabranu uz objašnjenje da je klasifikacija bila nelegalna jer je pri donošenju odluke zanemareno razmatranje 'umjetničke slobode'. Sud je ustvrdio da je pretjerano prikazivanje nasilja obilježje benda te da se takvi pretjerani prikazi ne mogu smatrati realnim izrazom nasilja.

Nejasno je zašto je bend tek sada odlučio tužiti državu, sedam godina nakon zabrane.

Rammstein će na sud ovog ljeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.