Kultura
1823 prikaza

Rusi dolaze: Zbor Crvene armije "pokorio" Zagreb

Ansambl Aleksandrov
1/21
mil.ru
Utemeljitelj je autor himne SSSR-a i Rusije, izvodili su 'Ave Maria' pred papom, rasturali su Zeppeline, Queen...

Tog dana policija New Yorka objavila je na svom službenom Twitter profilu: "Upućujemo naše molitve obiteljima vojnog zbora Ansambl Aleksandrov, s kojima smo nastupali 2011.". Slična priopćenja njujorška policija odaslala je putem još mnogih drugih medija, sve povodom pogibije sva 64 člana Ansambla Aleksandrov u avionu koji se za Božić 2016. srušio u Crno more kratko nakon polijetanja iz Sočija. Putovali su u Siriju na božićni koncert u toj ratom rastrganoj zemlji.

Ilustracija za sovjetski internet Priča iz povijesti Tehno SSSR je imao internet prije svih, ali su ga se komunisti bojali

Bila je to veličanstvena grupa glazbenika i velikih ambasadora Rusije. Strašan je to gubitak za rusku kulturu, za cijeli svijet, kazao je tad poručnik Tony Giorgio iz Svečane jedinice NYPD-a. Njujorška policija, naime, nikad nije zaboravila da je popularno zvani Zbor Crvene armije na desetu obljetnicu terorističkog napada na New York iz 2001. skupa s njima u počast oko 3000 žrtava otpjevao u Montrealu "God Bless America".

Kad Rusi i Ameri skupa zapjevaju "God bless America"

Pet godina poslije i NYPD i mnogi drugi dijelili su na internetu snimku tog nastupa. Jevgenij Aleksandrov, unuk Aleksandra Vasiljeviča Aleksandrova, koji je zbor utemeljio još 1928., bio je tad uvjeren da je to kraj. „Moj djed je običavao govoriti: 'Ako nema zbora, nema niti ansambla'. Polovica naših umjetnika ostala je u Moskvi, ali su oni najbolji otišli“, izjavio je unuk čovjeka po kojem ansambl danas nosi ime, uvjeren da je to kraj.

Međutim, manje od godinu dana poslije, u ponedjeljak, 13. studenog ove godine, malo nakon 100. obljetnice Oktobarske revolucije, Ansambl Aleksandrov opet je živ i moćan te nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. U kratkom telefonskom razgovoru današnji direktor ansambla Mihail Aleksandrovič Maruševski rekao nam je da im ova turneja jako puno znači. „O, da. Zagreb. Uskoro tamo nastupamo i jako se tome veselimo“, kazao je.

Grad Ozersk Ruska tajna Life 'Grad groblje' - žive u najzatrovanijem gradu na svijetu, a za njih je to raj

Ansambl je uspio izgraditi novu inkarnaciju zbora, s kojom je prvi put nastupio u Moskvi u veljači ove godine. A sad sa svojim orkestrom i plesačkim ansamblom i u ovaj dio Europe dolazi predstaviti dio od 2000 glazbenih djela iz svog repertoara, praćenih ponekad i akrobatskim koreografijama. Narodne pjesme, himne, operne arije i popularna glazba, među njima i omiljene "Pjesma lađara s Volge", "Katjuša", "Kalinka" i "Ave Maria"...

Pogledajte galeriju.

1/12

Već druga na rasporedu u Lisinskom bit će legendarna skladba "Sveti rat", koji je usred borbe protiv nacističke okupacije 1941. skladao osobno Aleksandar Aleksandrov i koja je bila praktično ratna himna Crvene armije u godinama kad su u Europi, i s Istoka i sa Zapada, ginuli milijuni u borbi protiv Trećeg Reicha. Otkad se ansambl oporavio od tragedije na Crnome moru s 33 godine starim Tupoljevim Tu-154, njegovih 300 članova nastupa u počast 64 poginula člana.

A kako je takvoj umjetničkoj instituciji sigurno stalo da pokaže da su njeni članovi danas dostojni naslijeđa od skoro jednog stoljeća, sve upućuje na to da Zagreb očekuje prvoklasni, svjetski kulturni događaj. U Lisinski dolazi 128 članova ansambla: solisti, muški zbor, orkestar, plesačke skupine s repertoarom na nizu svjetskih jezika, od kojih im nije problem zapjevati niti na kineskom, hinduu, turskom... Riječ je o umjetničkoj znamenitosti Rusije uz bok Boljšoj teatru po svjetskoj slavi i ugledu.

Lenjinovo tijelo u mauzoleju na Crvenom trgu Na Crvenom trgu Life Zašto Rusi skoro sto godina čuvaju balzamiranog Lenjina?

A kako je sve to počelo 1928.? O tome danas postoje dvije verzije. Prema jednoj, pokretač osnivanja ansambla bio je Feliks Nikolajevič Danilovič, tadašnji direktor jednog od moskovskih kazališta, a 45-godišnji Aleksandrov se našao u izboru tri moskovska dirigenta od kojih je baš na njega pala odluka da okupi početnu skupinu od osam pjevača, dva plesača i jednog harmonikaša.

Ansambl Aleksandrov | Author: Deutsche Fotothek‎/CC BY-SA 3.0 Deutsche Fotothek‎/CC BY-SA 3.0

Prema drugoj verziji, ansamblu je prethodio zbor nastao u Frunzeovu centralnom domu Crvene armije te je osobno Josif Visarionovič Staljin "zamolio" Aleksandrova da se s njim preseli u Moskvu. Ansambl je premijerno nastupio 12. listopada 1928., nekoliko dana uoči 11. obljetnice Oktobarske revolucije.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/3
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.