Kultura
3650 prikaza

Sedam stvari o Stonesima za koje teško da znate

Rolling Stones
Wikipedia Commons
Kako su počeli s drogama, što je morao tajiti Watts, kakav je vozač Richards...

Rolling Stones postoje već 55 godina i, osim što su odavno upisani u povijest kao možda i najveći rock bend svih vremena, u nekim svojim mlađim fazama i kao jedan od najozloglašenijih, neke stvari oko njih još uvijek nisu poznate većini koji za njih znaju. A vjerojatno bi ih smatrali nečuvenima.

Charlie Watts svoj prvi brak sa Shirley Ann Shepherd s kojom se oženio 14. listopada 1964. dugo je držao u tajnosti. Zašto? Zato što je bend, čitaj Mick Jagger u prvom redu, smatrao da Watts mora ostati neženja. "Pokušao sam to tajiti, ali pretpostavljam, ako ni Hruščov nije bio u stanju držati svoje tajne, ne čudi što nisam uspio niti ja", kazao je poslije Watts.

Tijekom lipnja i srpnja 1966. Rolling Stonesi bili su na turneji po Americi. Skupa sa svojom reputacijom koju je SAD tog doba puno teže bio u stanju progutati nego Europa. Samo, nije reputacija bila presudna da ih u New Yorku jedan za drugim odbije čak 14 hotela prije nego što su našli smještaj. Razlog je bila sva sila jezivih problema s fanovima koji su nasrtali na njih.

Rolling Stonesi i argentinski predsjednik Mauricio Macri sa suprugom i kćeri | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Keith Richards je sve samo ne glup, neinteligentan, lijen ili šeptrljav čovjek. Kakav god bio. A svejedno je na vozačkom ispitu uspio pasti čak tri puta, i to u doba kad ga je bilo daleko lakše proći nego danas. Legenda kaže da je iz četvrtog puta umjesto njega vozački ispit položio netko drugi koga je on poslao.

Naravno da su Stonesi bili sve samo ne čedni. A ipak nije bilo jednostavno "skinuti skalp" jednim za drugim. Glumica i manekenka Jean Shrimpton, ikona mladenačke kulturne revolucije Londona sredinom 60-ih, u svoje doba uspjela je prvo smotati Keitha Richardsa, potom Briana Jonesa, na kraju i Micka Jaggera.

Droge? Dečki su se, kakvi god bili, od takvih poroka držali uglavnom podalje sve do 4. prosinca 1965. Relativno. Bili su čisti u okviru doba u kojem su prijatelji Animalse i puno ranije opominjali da će si spržiti mozgove. Tog dana su Richards, Jagger i Jones u društvu pjesnika Allena Ginsberga otišli na degustaciju LSD-a koju je organizirala skupina Merry Prankster", posvećena širenju uživanja LSD-a. Jagger je ispao čistunac i nije se posebno drogirao. Ali Jones i Richards... Potonji je puno godina rekao: "Ideja je bila vrlo čista. Svatko je u to doba bio spreman koristiti sebe kao laboratorij."

Očinstvo Mick Jaggera? "Nikad mi nije bio problem mijenjati pelene; tuđoj djeci kao i vlastitoj, primjerice Ronnie Woodovoj. Takve stvari radite kad je to nužno. Mada, nikad nisam postao suprug-domaćica s punim radnim vremenom kao John Lennon u nekoj fazi. Ali sam iskusan i prilično uživam u tome", opisao je taj dio sebe.

Bill Wymann je vodio dnevnik Rolling Stonesa od 1961. sve dok se nije umorio od benda 2013. i napustio ga u dobi od već 77 godina.

Rolling Stones | Author: Duncan Hull/Flickr/CC BY 2.0 Duncan Hull/Flickr/CC BY 2.0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.