Kultura
861 prikaza

Spockmanija: Žene su bile lude za njegovim ušima

Leonard Nimoy kao Mr. Spock 1967.
NBC TV/public domain
Prošle su već dvije godine od njegove smrti, a on je još uvijek zvijezda na nebu ZF-a

Jedan od najpopularnijih likova iz serija "Star Trek" bio je i ostao Mr. Spock. Zapravo, bez puno premišljanja se može reći da se od prvog pojavljivanja u njegovoj ulozi, Leonard Nimoy našao u središtu prave "spockmanije", pa je na mjestu zaključiti da je doista riječ o najpopularnijem liku ZF ultrakultne sage koja traje već 51 godinu. Uostalom, pitajte samo geekove iz "Teorije Velikog praska".

Serija se prvi put pojavila 1966. i već sljedeće godine The Boston Globe je prvi put spomenuo "spockmaniju". Služio je na zvjezdanom brodu "Enterprise", bio je glavni časnik za znanosti i prvi časnik broda, odmah do kapetana Jamesa T. Kirka i dr. Leonarda McCoya. Leonard Nimoy preko noći je počeo uživati doslovno fanatičnu popularnost. Samo, koliko god mu netko od kolega glumaca na prvu pozavidio na tome, malo tko bi to izdržao toliko dugo kao on.

Njegovi portreti postali su dragocjeni suveniri. A oni ekstremno rijetku na kojima se slučajno nasmijao, bili su rariteti u razini pravih blaga. Znamo naime, da je za Vulkanca izrazito nelogično bilo kakvo drugo raspoloženje osim smirene ozbiljnosti. Mr. Spock doduše nije bio običan Vulkanac. Otac mu je bio Vulkanac Sarek, a majka učiteljica sa Zemlje Amanda Grayson. Bio je neopisivo egzotičan lik, Nimoy je ulogu igrao tako dobro i cool da nitko nije niti razmišljao o tako jasnoj činjenici da se on s njom nije rodio.

Patrick Stewart Patrick Stewart Kultura Kapetan Picard: "U Zagrebu sam doživio nešto što mi se ne događa često"

Nakon epizode prikazane u rujnu 1967. broj tjednih pisama Nimoyu od obožavatelja skočio je s nekoliko stotina na 10.000. Takve scene doživljavali su još samo Beatlesi i malo tko drugi. Jednom prilikom Nimoy se pojavio na paradi u Oregonu i, čim su ga spazili, tisuće obožavatelja sjurilo se prema njemu u stampedu.

"Tako su se brzo obrušili prema meni da sam bio užasnut jer sam bio siguran da će netko pasti i biti nasmrt pregažen. Takvom silinom su stali pritiskati podij na kojem sam se nalazio, da sam osjetio kako se tlo pomiče pod mojim nogama!", prisjetio se poslije. Goli život vulkanske legende morali su spašavati obični zemaljski, točnije američki policajci. "Budite sigurni da se više nikad nisam pojavio u javnosti našminkan i u kostimu Vulkanca."

Naravno da su svi zdravog razuma bili svjesni da je riječ o glumcu, o čovjeku, ne doista o Vulkancu. Ipak, kod njegovih obožavatelja ta je granica bila vrlo ozbiljno zamagljena. Od samih početaka spockmanije ljudi su se prema njemu ponašali kao da je on doista briljantni vulkanski znanstvenik. Postavljali su mu, kao ekspertu, pitanja o Vijetnamskom ratu, o LSD-u...

Leonard Nimoy kao Mr. Spock 1967. | Author: NBC TV/public domain NBC TV/public domain
Kako je lik Mr. Spocka rasni mješanac, jedna djevojka koja je bila dijete crnačko-bjelačkog bračnog para molila ga je savjet kako da se nosi s vlastitom rasnom miješanosti. Ipak je to bio SAD 60-ih. A Nimoy je odgovarao kao Spock. Objasnio joj je da su i Spocka zbog njegove različitosti mladi Vulkanci tretirali na način kod kojega se mogu primijetiti mnoge podudarnosti.

Odgovarao je na svu silu pitanja, koliko god je stizao. I kroz tako intenzivnu komunikaciju s publikom, na osobnoj razini, shvatio je zašto je lik porušio sve granice popularnosti: "Spock razumije traumu ljudskog postojanja, jer on nije kod kuće niti okružen Zemljanima niti Vulkancima. On može funkcionirati samo u umjetnom i brižno složenom društvu Enterprisea. Tamo ona zna gdje je, on se vrlo specifično posvećuje svojim dužnostima i to mu daje taj cool dojam."

Ali nije bilo samo to. U jednom trenutku Nimoy je sa zaprepaštenjem shvatio da je Mr. Spock i seks simbol. "Nikad prije nisam privlačio toliko pozornosti žena. Zamislite samo, sve su one htjele dotaknuti moje uši! Jednom prilikom mlada žena otvoreno ga je pitala:

"Jesi li svjestan da si postao izvorom erotskih snova tisuća i tisuća žena diljem svijeta?" A on joj je navodno odgovorio: "Neka ti se ostvare svi tvoji snovi." Uglavnom, Nimoy u svom karakteru doista jest imao nešto od analitičkog uma lika koji je igrao, pa je tako prostudirao i što to točno kod Spocka privlači žene.

Znanstvenik Nevjerojatno ali istinito Znanost Znanstvene činjenice koje zvuče kao znanstvena fantastika

"Odjednom se pojavio stranac; visok, mračan, brižan, vanzemaljski i egzotičan. I s nekom pomalo đavolskom notom. On ima briljantan um, mudrost praroditelja i tako je cool. S jednom podignutom obrvom, on ostavlja dojam da je iznad svih igara i glumatanja u ljudskim odnosima, nešto što potječe iz viktorijanskog doba, kao i to da on i samo on razumije najdublje potrebe i čežnje Zemaljske žene", objasnio je.

Doduše, sve to odnosilo se i na muškarce. Njegov dojam nije zaobišao niti mlade obećavajuće znanstvenike, pa je tako postao i neformalnom maskotom NASA-e. Već 1967. pozvali su ga na večeru u Nacionalni svemirski klub gdje su ga srdačno dočekale takve face onog doba poput astronauta Johna Glenna. Istina jest da je spockmanija bila najprisutnija krajem 60-ih. No, blijedila je tako polako da se to jedva i primjećivalo.

"Bilo je to nevjerojatno. I još uvijek je, iako je puno umjerenije nego prije. Jedno vrijeme bilo je histerično, tako divlje da sam morao jako paziti kamo se krećem." Koliko mu je zvijezda ostajala sijati i u 21. stoljeću pokazuje to što ga je Bravo 2004. smjestio na svoju Top 100 TV uloga. Nimoy u ulozi Spocka pojavio se i 2009. u filmu "Star Trek", usporedu s mlađom verzijom Spocka kojega je glumio Zachary Quinto. Isto tako i filmu iz 2013. te dokumentarcu iz 2016.

U međuvremenu Leonard Nimoy je preminuo, 27. veljače 2015., ali ga sljedbenici Zvjezdanih staza dandanas štuju praktično kao božanstvo. To je bio i jedan od motiva u "Teoriji Velikog praska", primjerice, kada je Penny Sheldonu donijela ubrus koji joj je Leonard Nimoy potpisao u restoranu u kojem ona konobari.

Već i to što je pisalo "za Sheldona, živi dugo i prosperitetno", Sheldonu je bilo za srušiti ga s nogu. A onda ga je skoro udario srčani kad mu se Penny ispričala što je ubrus malo uprljan, jer je Nimoy njime obrisao usta. Sheldon je doživio emocionalni slom, jer je u rukama imao "DNA Leonarda Nimoya" i sada "može uzgojiti svoj vlastiti klon njega".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.