Kultura
608 prikaza

U prodaji novo luksuzno izdanje BestBooka na čak 240 stranica

Drugi broj godišnjaka na više od 240 stranica upoznaje čitatelje s aktualnom književnom scenom u Hrvatskoj i svijetu, a posebnu pozornost u ovom broju usmjerili smo na književnost u Ukrajini

Čitanje je jedna od rijetkih aktivnosti koja je ujedno i samotna i društvena. Čitač čita sam, među zidovima svoje sobe, sam u svojoj glavi probavlja pročitano, ili čita vani, među strancima, u vrevi grada ili kafića. Ono što se u njegovoj glavi događa dok čita duboko je intimna, gotovo nepodjeljiva stvar. Nema ničeg prirodnijeg nego upitati čitatelja: “A što to čitaš?”. To pitanje otvara cijeli bazen raznolikih mogućnosti. Koliko je knjiga na ovom svijetu, toliko je i mogućnosti.

Kad smo počeli sastavljati drugi poseban broj najboljeg hrvatskog magazina za knjige BestBooka, koji je uredio Miljenko Jergović, pokušavali smo sve naše teme o knjigama, intervjue s važnim piscima, eseje o poeziji i ulomke novih romana domaćih autora svesti pod zajedničko pitanje koje povezuje znance, prijatelje, ali i potpune strance. Drugi broj godišnjaka na više od 240 stranica upoznaje čitatelje s aktualnom književnom scenom u Hrvatskoj i svijetu, a posebnu pozornost u ovom broju usmjerili smo na književnost u Ukrajini i od tuda dolazi naslov drugog broja: Knjiga u ratu: O čemu pisati, što čitati, kako misliti dok ljudi ginu.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

- Ukrajina je velika zemlja, ukrajinska kultura je velika kultura, ukrajinska književnost je velika književnost. Ukrajina se nalazi u ratu zbog svoje kulture i književnosti, da toga nema ne bi se imalo ni što braniti. Da Ukrajina, kao i bilo koja zemlja, nema svoju kulturu i književnost, ne bi se imalo zbog čega ratovati. Književnost nije ukras, dodatak ili hobiji, to je nešto što je jednom društvu potrebno kako bi to društvo bilo društvo. Vjerujem da ćete u BestBooku pronaći stvari koje ne očekujete. Trudili smo se da ovaj časopis bude živ - rekao je Miljenko Jergović na promociji magazina u Hrvatskom državnom arhivu.

Nije što je naš, ali posebni broj BestBooka doista je poseban. Naslovnicu krasi ilustracija svestranog mostarskog umjetnika Vladimira Mićkovića. Na prvim stranicama magazina donosimo panoramski pogled književnika, novinara i scenarista Josipa Mlakića na posljednjih tridesetak godina hrvatske kratkopričaške prakse. Kako biste se bolje snašli u obilju informacija te kako bismo vam pomogli odabrati i isplanirati vašu čitateljsku godinu, pripremili smo mali pregled novih naslova koji na police knjižara stižu tijekom 2023. godine. Pišemo i o klasicima Philipa K. Dicka, braće Strugacki, poeziji Mary Oliver. Razgovaramo s Draganom Velikićem, Andrejom Kurkovom... Svetislav Basara, Ena Katarina Haler, Miljenko Jergović, Aljoša Pužar, Zoran Ferić i Srđan Gavrilović ekskluzivno donose još neobjavljene rukopise. Donosimo veliki podsjetnik na čitanje "Mediteranskog brevijara" uz 90. godišnjicu rođenja Predraga Matvejevića. Tema "Poetska zbilja naših dana" je jedan izdvojeni pogled na hrvatsku poeziju od 90-ih do danas, a tekst je pisao pjesnik, dramski pisac, urednik i prevoditelj Damir Šodan.

Ukratko, opipavamo i osluškujemo sve kvalitetno bez obzira na stilske, žanrovske i tematske odrednice. Ne podnosimo podjele i književni snobizam, tako da se prihvaćamo svega i svačega, iz broja u broj, vodeći se samo jednom zamisli: da je dobro. Cijena BestBook godišnjaka je 9 eura, a u prodaji je na svim kioscima i u knjižarama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Hadži 17:48 11.Ožujak 2023.

    Nema je na kioscima za kupiti