Kultura
439 prikaza

"U teatru &TD je otpor, pa vi vidite kako ćete!"

Ivana Krizmanić, Marko Makovčić i Jerko Marčić u "Ko rukom odneseno"
Martina Kenji
Dokle god se čelni čovjek Kulture, Davor Šišmanović, ne oglasi, glumci i ansambli najavljuju da će prekidati predstave

Publika koja odluči otići na neku od predstava u zagrebački Teatar &td, neka se ne iznenadi ako usred predstave glumci prekinu scenu i obrate im se govorom u kojem izražavaju zabrinutost za budućnost ove ustanove. Dogodilo se to već prošlu subotu usred predstave "Ko rukom odneseno" Bobe Jelčića, a početkom listopada publiku su iznenadile i tri glumice koje su igrale u predstavi "Kad tad" redateljice Marine Pejnović.

Nakon predstave "Ko rukom odneseno" troje glumaca – Ivana Krizmanić, Jerko Marčić i Marko Makovičić - objasnili su da su ovu akciju poduzeli zajedno s redateljem predstave Bobom Jelčićem, a tako su dogovorili i ansambli većine predstava koje trenutačno igraju u &td-u.

Nataša Rajković Ne predaje se Kultura Tko ugasi Kulturu SC-a povijest će ga upisati kao barbara

Naime, glumci i redatelji, kao i svi zaposlenici u odjelu Kulture, dogovorili su se na sastanku početkom ovog mjeseca da je to još jedini način koji im je preostao da pokušaju prekinuti šutnju i neizvjesnost, budući da im se novi čelni čovjek odjela Kulture još nije obratio i rekao im što namjerava s kazališnim programom i hoće li ga ubuduće uopće biti.

Nastavak je to bunta svih onih koji rade u odjelu Kulture nakon što je ljetos sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak s čelnog mjesta smijenio Natašu Rajković i na njezino mjesto postavio Davora Šišmanovića, dosadašnjeg voditelja multimedijalnog programa Kulture SC-a.

Ivana Krizmanić, koja igra u obje predstave u kojima su glumci prekinuli predstavu da bi alarmirali javnost, je freelancer i, kako kaže, &td je kazalište u kojem najčešće igra jer jedino ovdje redatelji imaju slobodne ruke u podjeli uloga budući da je u &td-u tek troje glumaca u stalnom angažmanu, pa se za većinu predstava uzimaju vanjski.

Teatar ITD u Studentskom centru | Author: Nina Đurđević/PIXSELL Nina Đurđević/PIXSELL

"Pretpostavljam da iduće tri ili četiri godine, koliko će vjerojatno gospodin Šišmanović biti čelni čovjek Kulture, ja više neću ovdje moći raditi jer mi se čini da redatelji s kojima sam dosad radila i radim više ovdje neće imati otvorena vrata. Ako to nije tako, bilo bi lijepo da nam i to kaže, jer neizvjesnost oko &td-a predugo traje."

Njezin kolega Marko Makovičić kaže da mu nije jasna vizija što se planira s &td-om, koji je zapravo zamišljen ako prostor za studente i mlade ljude, te se pita hoće li to ostati njihov prostor.

"Šišmanović ovdje radi već dugi niz godina kao voditelj MM Centra. Ali nije čak ni on problem, problem je što ne postoji nikakav plan niti vizija, a Nataša Rajković bez ikakvog je objašnjenja maknuta iz Kulture i imenovan je na njezino mjesto. Problem je što sad nitko nema pojma što će biti s aktualnim predstavama koje su u programu."

Jerko Marčić pita se zašto šute i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kao i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, čije je ministarstvo nadležno za Studentski centar, u čijem sklopu djeluje i Teatar &td.

Vesna Tominac Matačić Glumica od formata Kultura 'Nema mi većeg zadovoljstva od muških suza'

"Prošli tjedan docent Saša Božić, asistentica Nataša Dangubić, docent Petra Hrašćanec i ja obratili smo joj se kao ljudi koji rade na Akademiji dramskih umjetnosti, a kolega Miran Kurspahić obratio se ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, no s obje strane nas je dočekao muk. Bitno je podsjetiti da su se kazališne predstave u &td-u financirale novcem Grada Zagreba, Ministarstva kulture i europskih fondova, pa će se na kraju morati ta sredstva i opravdati. Budući da ne znamo što Šišmanović namjerava s odjelom Kulture, a optužuje Teatar da je jedan od najvećih potrošača novca, što apsolutno nije istina, zanima nas koja je njegova vizija i kakvu mu je budućnost namijenio. Ima li viziju programa? Ako da, neka nam ga predstavi. Ovdje već godinama vlada atmosfera kojom nam poručuju da je sve to na labavim nogama, sanacija traje već četiri godine i traže se predstave koje će donositi zaradu, što je apsolutno nemoguće jer bi karta trebala koštati 300 kuna. Ovakve platforme kao što je &td postoje svuda u svijetu i funkcioniraju na isti način, sredstvima iz raznih fondova jer su prostor za studente i one koji su se dokazali", zaključio je Marčić.

Dokle god se čelni čovjek Kulture, Davor Šišmanović, ne oglasi, glumci i ansambli najavljuju da će i dalje prekidati predstave i upozoravati tako javnost na problem.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.