Kultura
8312 prikaza

Poduža lista svega što su nam branitelji zabranili

Policija iz HNK izbacila nekoliko prosvjednika protiv Frljićeve predstave
1/4
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Bajaga, Oliver Frljić, filmovi, predstave, koncerti, festivali... Sve to jedan dio branitelja ne želi da čujemo i vidimo

Bajaga je na putu da postane novi Oliver Frljić. Nakon što je otkazan njegov nastup na Danima piva u Karlovcu, jer su neke udruge branitelja to smatrale neprihvatljivim, protiv njegovog koncerta pobunila se Udruga veterana 7. gardijske brigade 'Puma' i to radi njegovog koncerta u Varaždinu na Špancirfestu, koji se treba održati 17. kolovoza. Čini se doduše da Varaždin "neće biti te sreće" kao Karlovac i da će se njegov koncert ipak održati. Barem tako najavljuje gradonačelnik Ivan Čehok.

Dan ranije Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje zatražili su da se zabrani održavanje festivala ojkanja, iako je ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je 2005. svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna. Teško je ne oteti se dojmu da ključni dio priče taj što festival organizira Srpsko kulturno društvo Prosvjeta.

Dr. Herman Vukušić Herman Vukušić Top News Rizici produljenja roka za PTSP: "Čeka nas 12.000 novih invalida"

"U Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok je nas živih", rekla je Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena u Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata.

Mnogo toga nije tradicija u Petrinji, pa svejedno sve to u Petrinji i dalje postoji, ali kulturna baština koju je prepoznao UNESCO izgleda nije dovoljno dobra tradicija, koju je jedan od članova udruga čak proglasio "četnikovanjem".

No, ovo na žalost nije kraj liste zabranjenih koncerata ili barem onih oko kojih se digla prašina, i to potpuno bez razloga, zahvaljujući promicanju lažnih optužbi i tvrdnji, koje dokazano nisu istinite. Tu je primjer Bajaga za kojeg tvrde da je nepoželjan jer je podržavao četnike za vrijeme Domovinskog rata. Dokazi za takvo što ne postoje, čak štoviše, više je puta ta tvrdnja opovrgnuta, no ona se po potrebi svako malo ponavlja. Bajaga je prošli tjedan, dva dana nakon što je otkazan Karlovac, nastupio u Areni, a i sam je već nastupao na Danima piva, kao i u mnogim drugim hrvatskim gradovima.

Bajaga | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)
Jedan od bizarnijih slučajeva bio je pokušaj da se otkaže koncert Hladnog piva, uoči njihovog nastupa na Tvrđavi Gripe 4. kolovoza. Na splitskog gradonačelnika Andru Oparu se preko svog profila na Facebooku okomio Velimir Bujanec, koji je gradu Splitu zamjerio jer organiziraju koncert Hladnog piva.

"Gradonačelnik Splita zaista je jedan tolerantan čovjek. Dan uoči najvećeg hrvatskog praznika – 04. kolovoza, na tvrđavi Gripe u Splitu nastupit će Mile Kekin i “Hladno pivo”! Tako će i Split “proslaviti” Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u skladu s glazbenim ukusom liberalnog gradonačelnika iz redova vladajućeg HDZ-a. Nismo sigurni je li Opara ovoga puta slijedio savjete “pametne” oporbe ili velikoga vođe, no pouzdano znamo da je dozvolu za nastup njegova administracija izdala promptno i da ih pri tome nije bilo briga što će na sve reći naši branitelji i njihove obitelji, kao i svi ostali Hrvati koji 05. kolovoza u gradu pod Marijanom slave najveću hrvatsku pobjedu", napisao je Bujanec na Facebooku.

Da stvar bude luđa pobrinuo se gradonačelnik Opara koji se doslovno išao ispričavati Bujancu na tom 'propustu' gradskih vlasti. Poručio je da on nije odlučivao o tom koncertu niti je pozvao Hladno pivo, te da je za koncert doznao preko jumbo plakata u gradu. Potom je cijelu priču doveo do apsurda kada je imao potrebu naglasiti da 'nije poklonik Hladnog piva'. Koncert je održan, ali nije prošao bez drame.

Velimir Bujanec kod Mirjane Rakić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
Neki dan je Vanna otkazala koncert u Tivtu jer su joj neki novinari poručili da je sramota što će pjevati na brodu Jadran, oko kojeg se spore Crna Gora i Hrvatska.

No, nisu koncerti jedini fasovali u naletu ćudorednih brigada. To najbolje zna Oliver Frljić, koji čim najavi da radi novu predstavu kreće opća tarapana i bez da itko zna o čemu je predstava prosvjedi se već održavaju. Predstava "Aleksandra Zec" iz 2014. godine izazvala je neviđeni društveni kolaps, pozivalo se na bojkot predstave, a Frljića su optužili da kriminalizira Domovinski rat. Frljić je iste godine postao intendant riječkog HNK, a branitelji su mu upriličili još jedan prosvjed godinu dana kasnije zbog predstave "Drugi rat". U njoj su žene različitih nacionalnosti, protjerane iz domova tijekom rata govorile o svojim iskustvima, a prosvjednicima je smetalo što se predstava održala na dan obilježavanja 20. obljetnice Oluje.

Poruka Tomislavu Karamarku na pročelju HNK-a "Karamarko dođite na SEX!" | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)
Frljiću je prisjela i predstava u studenom 2016. godine. Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" izazvala je brojna negodovanja, a branitelji su se okupili ispred Hrvatskog kulturnog doma na riječkom Sušaku, gdje se održavala premijera predstave. No, u travnju 2017. godine Braniteljske i stradalničke udruge Splita i Splitsko-dalmatinske županije uoči izvedbe predstave na splitskim Marulićevim danima podnijele su prijavu zbog 'remećenja javnog reda i mira', a na temelju 'članka 325. st. 123 Kaznenog zakona RH koji zabranjuje svako vrijeđanje, omalovažavanje i govor mržnje'.

"Naše nasilje i vaše nasilje" je degutantna i na najvulgarniji način vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje našeg naroda koji se 95 posto izjasnio kao kršćanski', komentirao je tada kaznenu prijavu predsjednik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić

Predstava je na Marulićevim danima unatoč tomu izvedena, ali je početak kasnio jer je policija morala iz dvorane izbaciti prosvjednike koji su u zadnjem redu pjevali 'Zovi, samo zovi' i držali transparente 'Odlazi sotono iz našeg grada', 'Napravi performans u Srbiji' i 'Ne izazivajte nas'.

Frljić i Blažević napadnuti jajima tijekom performansa uoči otvorenja Riječkih ljetnih noći Društvo i ratnici Kultura Slučaj Frljić: Fenomen 'gdje si bio 91?' mučit će nas godinama

Ništa bolje nije prošao ni plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke". Ovaj put nisu bili branitelji, već organizirana kampanja katoličke udruge Vigilare i vjerskih portala. Kazalište Gavella, kojeg je tada vodio Darko Stazić cenzurirao je vlastiti plakat i povukao ga. udruga Vigilare je na svojim internetskim stranicama objavila i detaljna uputstva za online napad na Gavellu te vjerski portal bitno.net, koji je plakat proglasio 'kršćanofobijom'. 

Na kraju se dogodilo slično kao i s Oparom u Splitu - gradonačelnik Milan Bandić naložio je prvi da se sporni plakati uklone s javnih površina, a došla je i službena isprika od Ivice Lovrića, koji je tada u Bandićevu timu bio zadužen za kulturu. 

"Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport izražava žaljenje što je ovim nepromišljenim činom Gradsko dramsko kazalište Gavella povrijedilo osjećaje vjernika", napisao je Lovrić.

Nakon kazališta, došao je i red na film. "Ministarstvo ljubavi" Pave Marinkovića početkom godine se emitirao na HRT-u, ali nakon puno muke. Prvo je skroz maknut s programa zbog pritiska udruga udovica hrvatskih branitelja. Film se prikazao tjedan dana kasnije, ali su na portu HRT-a, u znak prosvjeda došli branitelji i udovice s porukom da film blati i vrijeđa Domovinski rat i udovice.

"Kultura je najlakša meta, jer se u njoj najlakše može naći neko ugrožavanje identiteta. S druge strane, u tome im pomaže i pasivna politika, prije svega ona kulturna, koja uopće ne reagira na ovakve pojave. Nema otpora i ova kulturna revolucija je zapravo jako opasna", kaže Snježana Banović, kazališna redateljica.

Kako navodi dalje, problem je u strahu od agresije, jer smo do sada vidjeli brojne primjere kako to izgleda kada netko misli drukčije. Tu je primjer glumica Nataše Janjić, Tihane Lazović i redateljice Jelene Veljače, koje su bile izložene linču nakon kritike zbog nastupa Thompsona na dočeku nogometaša u Zagrebu.

"Ovo će trajati dokle god se dozvoli, ići će dok može ići, dok se ne pojavi kritična masa. Politika može reći "ne, ne želimo ovo dopustiti", ali nitko se ne javlja. Imamo pasivnu lijevu koaliciju, imamo pojedince koji reagiraju, ali institucionalno ne reagira nitko. Na žalost, ima tu previše uzajamnih interesa, a do tada ćemo gledati kako dobro orkestrirane udruge, koje se plaćaju iz našeg novca rade što žele", rekla je Banović.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 17:21 22.Kolovoz 2018.

    nemojte bre na subnor da mi udarate :-)

  • tom 10:36 18.Kolovoz 2018.

    Pa ipak ste ga trebali pustiti da bar otpjeva i da nas podsjeti na buducnost, ona strofa: od prtljaga jedna vreca blaga, a pocelo polako!

  • Tankerman 09:36 17.Kolovoz 2018.

    Ma kakovi branitelji, ko zna iz koje su ''priče'' te spodobe. Jadno za naš hrvatski narod.