Kultura
1332 prikaza

Umro Đelo Jusić: Kakav je to bio gospar!

Đelo Jusić
Grgo Jelavić/PIXSELL
Osnovao Dubrovačke trubadure, više od pola stoljeća vladao festivalima, bio na Euroviziji, a sada se od njega opraštaju Ibrica, Tereza, Rade...

Dubrovački skladatelj, dirigent i gitarist Đelo Jusić preminuo je u 81. godini u Zagrebu, potvrdila je za njegova snaha, pjevačica Paula Jusić (52).

"Od jutra smo potreseni, tužni. Bili smo uz njega sve ovo vrijeme, smrt je nešto što uvijek dolazi prerano kada su u pitanju najbliži. Do zadnjeg trena bio je veliki borac, pamtit ćemo ga kao nekoga tko se nije predavao nikada, no na kraju je ipak ovu, životnu, bitku izgubio. Imao je snažno srce i do zadnjeg trena je pokazivao veliku želju za životom", rekla je Paula.

Njegov brat Ibrica Jusić (74) je shrvan.

"Izgubio sam najboljeg brata na svijetu koji je meni bio i ostao najveći uzor", rekao je.

Njegova smrt ražalostila je kolegicu i sugrađanku Terezu Kesoviju (80).

1/4

"Znam zašto me zovete, jako mi je teško pričati u ovim trenucima. Đelu sam, kao i Ibricu, iznimno voljela. Mi smo rasli zajedno, radili i stvarali smo zajedno. Moja je tuga pregolema, a ljubav prema Đeli vječna. Odlazila sam mu u bolnicu dok sam mogla, u zadnje vrijeme mi nisu dopuštali i drago mi je da sam mu uspjela barem malo olakšati te teške trenutke. Poklonio mi je najbolji opus svojih pjesama. Teško mi je odlučiti se koja mi je najdraža, ali da je napisao samo 'Dubrovačka zvona', himnu ratnoga Dubrovnika, to bi bilo jako puno. A pjesme koje je napravio i za druge, posebno za Trubadure, to je nemjerljivo. Zadužio je svoju zemlju, treba biti pristojno ispraćen i zauvijek poštivan", rekla nam je Tereza.

Sin velikana hrvatske glazbene scene, Đelo Jusić mlađi, od oca se oprostio na društvenoj mreži uz njegovu pjesmu "Lula starog kapetana".

Odlazak dubrovačkog skladatelja rastužio je i njegovog prijatelja, glumca Radu Šerbedžiju (72).

"Eh, kakav je to gospar bio! U svemu i do kraja. Razumio se u note i činio je s njima divnu muziku. Razumio se i u život te u svoju obitelj i prijatelje. Na samo njemu svojstven gospodski način, s puno ljubavi i neke posebne elegancije kako to umiju samo pravi majstori. Pravi gospari!", rekao nam je Rade.

Ibrica Jusić Ibrica Jusić Kultura "Tuđman me trebao, Brel cijenio, a pariški bordel razočarao"

Pjevačica Meri Cetinić (65) pjevala je, kako nam kaže, na jednoj njegovoj večeri obradu pjesme 'Da sam te samo prije srela'.

"Zatečena sam, žalosna i mislim da je scena izgubila još jedno veliko ime, još jednog velikog glazbenika", rekla nam je.

Glazbeni urednik Siniša Škarica (73) kaže kako je Đelin odlazak veliki gubitak za hrvatsku popularnu glazbu.

"U zadnje vrijeme on je još jedan od velikana koji su nas napustili. On je jedan od onih koji su od 60-ih godina prošli sva ova desetljeća sve do 00-ih. Do zadnjeg trenutka je svoj rad i veličinu dokazivao na polju popularne glazbe. Nalazi se sigurno među 10 najvećih kada je riječ o hrvatskoj popularnoj glazbi. Nenadoknadiv gubitak", rekao je Škarica.

Đelo Jusić rođen je 1939. godine u Dubrovniku, osnivač je Dubrovačkih trubadura 1961. godine, a uz taj sastav njegova su djela izvodili i Tereza Kesovija, Ibrica Jusić, Oliver Dragojević, Milo Hrnić i drugi. Sa svojim hitovima, od kojih HINA nabraja "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te budalo mala", "Zagrljeni", "La musica di notte", "Stare ljubavi", ostvario je uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, a s njegovom pjesmom "Jedan dan" Dubrovački trubaduri su nastupili na Euroviziji 1968. godine.

Đelo Jusić | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Osnivač je i dječjeg zbora Mali raspjevani Dubrovnik, a u dugoj karijeri dirigirao je brojnim europskim orkestrima. Uz zabavnu, skladao je i orkestralnu, vokalno-instrumentalnu, scensku, filmsku i televizijsku glazbu. Ističu se suita "Dubrovački kantuni" i mjuzikl "Dundo Maroje", a oratorij "De civitate libertatis veritas (Istina o gradu slobode)", u kojem opisuje najdramatičnije ratne dane svog rodnog grada, skladao je na tekstove tadašnjeg dubrovačkog biskupa mons. Želimira Puljića i stihove akademika Luka Paljetka. Dobitnik je Porina 1997. godine te za životno djelo 2007. godine.

Dobitnik je Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli 1999. godine za glazbu u filmu "Dubrovački suton", a za mjuzikl "Dundo Maroje" dobio je Nagradu Ivan pl. Zajc. Dobitnik je i Zlatnog prstena emisije Radio Zagreba "Pomorska večer", a 2019. dobio je nagradu grada Dubrovnika za životno djelo. Nositelj je Odličja Reda Danice s likom Marka Marulića, a u povodu 40. godišnjice umjetničkoga djelovanja dobitnik je "Ruke Svetoga Vlaha".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.