Kultura
2236 prikaza

Umro je Leonard Cohen

Leonard Cohen
1/5
REUTERS
Prije samo mjesec dana Cohen je objavio svoj zadnji album

S dubokom tugom javljamo da je legendarni pjesnik, pjevač i umjetnik Leonard Cohen preminuo, objavljeno je na njegovoj facebook stranici. Imao je 82 godine. 

"Izgubili smo jednog od najvećih i najplodnijih glazbenih vizionara. Pogreb će biti u Los Angelesu, a obitelj moli za privatnost u ovim trenucima tuge", stoji u objavi.

Glazbena karijera neumornog mračnog šarmera, poznatog po pjesmama "Hallelujah", "So long, Marianne", "Dance me to the end of love" i ostalim prelijepim mračnim baladama trajala je gotovo 50 godina. Posljednji album "You want it darker" objavio je prije mjesec dana.

"Spreman sam umrijeti", rekao je u jednom od posljednjih razgovora za  New Yorker. 

Cohen je preminuo samo nekoliko mjeseci nakon smrti njegove muze, Norvežanke Marianne Ihlen, kojoj je 1967. posvetio evergreen 'So long, Marianne'.

Nekoliko dana prije njezine smrti krajem srpnja njezin bliski prijatelj Jan Christian Mollestad stupio je u kontakt s Cohenom i javio mu da Marianne umire.

"Trebalo je samo dva sata i stiglo je Leonardovo prekrasno pismo upućeno njoj. Sljedeći dan smo joj ga donijeli i ona je bila potpuno pri svijesti i bila je sretna da je već nešto napisao za nju", ispričao je Mollestad početkom kolovoza za kanadski radio CBC.

U pismu je Cohen napisao Marianne da je došlo vrijeme kada su doista stari "i naša tijela se raspadaju i mislim da ću doći za tobom vrlo brzo. Znaj da sam toliko blizu tebe da kad bi ispružila ruku, mislim da bi mogla dosegnuti moju".

"I znaš da sam te uvijek volio zbog tvoje ljepote i tvoje mudrosti, ali ne moram reći ništa više o tome jer ti to sve znaš. Ali sada, samo ti želim dobro putovanje. Zbogom stara družice. Beskrajna ljubavi, vidimo se na putu", stoji u pismu, koje iz današnje perspektive djeluje proročanski.

Cohen je često bio na putu, fizičkom i duhovnom. U New Yorku se družio s avangardnim umjetnicima poput Andyja Warhola i frontmena Velvet Undergrounda Lou Reeda, koji je 2008. uvodeći ga u Rock and Roll kuću slavnih rekao da je "sreća živjeti u vrijeme Leonarda Cohena".

Svoje formativne godine proveo je na grčkom otoku Hidri gdje je upoznao svoju veliku ljubav i muzu Marianne Ihlen Jensen, koja je umrla prije dva mjeseca. Cohen se od nje oprostio emotivnim pismom u kojem je poručio "da će vrlo brzo doći za njom".   

Leonard Cohen | Author: REUTERS REUTERS
Cohen je obožavao svoju majku, a od oca, koji je umro kad mu je bilo devet, naslijedio je besprijekorni ukus za odjeću. Njegov je ritual prije svakog koncerta bio poliranje vlastitih cipela.

Nikada nije bio glazbeni virtuoz, a osnove gitare naučio je od jednog plesača flamenka u Montrealu.

Pjesnički mu je uzor bio Federico Garcia Lorca i toliko ga je nadahnuo da je svoju kćer nazvao po njemu.

Napisao je i 13 knjiga i dobio nagradu Princa od Asturije, "španjolskog Nobela".

Mnogo se puta u životu borio s depresijom, a 90-ih se povukao iz javnoga života i postao budistički redovnik. "Moj život je bio u velikom neredu i kaosu. Tamo sam vratio malo discipline", rekao je.

Pobijedio je svoje demone i vratio se 1999. i od tada nekoliko puta bio na turnejama jer mu je bivša menadžerica pronevjerila milijune.

Posljednji album, svoj 14., "You Want It Darker" objavio je u listopadu. Kao i David Bowie početkom godine, pločom objavljenom nedugo prije smrti oprostio se od publike.

Njegova rodna Kanada odlučila je spustiti zastave na pola koplja. "Nitko nije zvučao i osjećao kao Leonard Cohen", rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Deseci njegovih štovatelja okupili su se spontano ispred Cohenove kuće u Montrealu, pale svijeće, ostavljaju cvijeće, crne šešire. Mladi i stari, puštaju njegove pjesme sa svojih smartphonova. A netko je na ulaznim vratima ostavio natpis "Hallelujah".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.