Kultura
368 prikaza

Unutar Dismalanda: Banksyjevog poremećenog zabavnog parka

Dismaland
Facebook
Banskyjev tematski park parodija je na Disneyland, samo što je mračan, smiješan i stravičan, kao što i očekujemo od kontroverznog uličnog umjetnika

Ovog tjedna su se događale čudne stvari u Weston-Super-Mareu u Velikoj Britaniji. Naime umjetnik Banksy je potajno 'složio' kreaciju inspiriranu Disneylandom, samo što baš i nije riječ o najsretnijem mjestu na Zemlji.

Dismaland, koji danas otvara vrata javnosti, 'zabavni' je park pun subverzivne umjetnosti.

Umjetnik je opisao ovaj rad kao "festival umjetnosti, zabave i početne razine anarhizma", stoji u priopćenju za javnost koje je podijeljeno novinarima. "Ovo je zabavni show za 99 posto onih koji bi radije bili u Alton Towersu (zabavnom parku u Engleskoj)", napisao je umjetnik.

Banksy je naveo da je motivaciju za ovaj rad dobio na mjestu događaja, napuštenom od početka stoljeća, nakon što se u siječnju ušuljao unutra kroz rupu u ogradi.

Tvrdi da nije riječ o uličnoj umjetnosti nego o 'postmodemskoj', tj. umjetnosti s potencijalom klikanja.

U parku se nalazi dvorac Pepeljuge, model sela i kino, te je pun tradicionalnih sajmovskih atrakcija, samo sa satiričnim pomakom.

 

 

Budući da se unutar Dismalanda nalaze i radovi drugih umjetnika poput Damiena Hirsta, Jenny Holzer i Jimmyja Cautyja, nije ni čudo što je u tri velike galerije unutar parka otvorena izložba prikladno prozvana 'najboljom kolekcijom suvremene umjetnosti ikad okupljenom u morskom gradiću North Somerseta', piše Mashable.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.