Kultura
2045 prikaza

Za tri mjeseca zaradili sedminu budžeta RH

Osvetnici: Završnica
Themoviedb.org
ZF film 'Osvetnici:Završnica' oborio je sve rekorde po zaradi u prvih 13 tjedana i nakon 10 godina potukao 'Avatara'

"Avengers: Endgame", Disneyev i Marvelov blockbuster, nadmašio je "Avatara" na listi filmova s najboljom zaradom i to već nakon 13 tjedana prikazivanja. Izvijestili su to u subotu navečer iz Disneya.  

"Avatar", film ZF film redatelja Jamesa Camerona, čija se radnja odvija na planeti Pandora, držao je rekord 10 godina. Najnoviji film "Avengers", u kojem glume Robert Downey Jr. i Chris Evans, prikazivanjem u kinima širom svijeta uprihodio je skoro nevjerojatnih tri milijarde dolara - točnije 2,8 milijardi USD nakon tri mjeseca u kinima. Za usporedbu, godišnji proračun Republike Hrvatske za 2019. godinu je oko 20 milijardi dolara.

"Velika čestitka timovima u 'Marvel Studios' i 'Walt Disney Studios', i hvala obožavateljima diljem svijeta koji su uzdignuli ovaj film u povijesne visine' izjavio je Alan Horn dopredsjednik i glavni kreativni direktor u Disneyju.

Osvetnici: Završnica Obiteljski film Kultura Osvetnici: Melankolični spektakl nalik na karmine

Da bi došli do prvog mjesta, "Endgame" je morao preskočiti neke od najvećih blockbustera u povijesti kinematografije kao što su "Titanic", "Ratovi zvijezda: Buđenje sile" i njegov prethodnik, "Osvetnici:Rat beskonačnosti". 

"Ovim filmom 'Marvel Cinematic Universe' postao je kamen temeljac modernih mitova koje će gledati generacije obožavatelja i u budućnosti. Čak i ako ne uzmemo u obzir samo zaradu i usporedbu s 'Avatarom'", kaže Shawn Robbins, glavni analitičar u Boxofficeu, a prenosi CNN Business.  

Robbins je dodao da je naslov najboljeg filma svih vremena "potres na vrhu Marvelovog prvog desetljeća". 

Robert Downey Jr. | Author: MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL
"Gotovo je nemoguće predvidjeti nešto takvo, kao što je bilo nemoguće predvidjeti i takav planetarni uspjeh koji je prije 10 godina postigao 'Avatar'.

Trebalo je samo pet dana da film premaši zaradu od milijardu dolara od prodaje ulaznica. Inače Disney Studios kupili su franšizu za 'Avatara' tek kad su otkupili za 71.000.000.000 dolara većinski paket 21st Century Fox.  

Inače, 'Avatar' će imati novu šansu nadmašiti 'Endgame' za dvije godine. Naime, Disney namjerava snimiti četiri nastavka 'Avatara' i to u periodu između 2021. i 2027. godine. 

Osvetnici: Završnica Rekordna zarada Life Otkrivena zarada Osvetnika: Od brojki se vrti u glavi

Prema našem uglednom filmskom kritičaru Živoradu Tomiću,"Avengers: Endgame" je "melankolični superspektakl nalik karminama" za junake koje smo pratili proteklih deset godina i koje je stvorio Marvel. 

Inače, prema Boxofficeu ovdje je 10 filmova koji su imali najveću zaradu u povijesti kinematografije nakon prvog vikenda prikazivanja:

Četvrti i posljednji film iz sage "Osvetnici: Završnica" zabilježio je rekordnu zaradu u prvom vikendu prikazivanja u svijetu od 1,2 milijarde dolara.

Ovaj je nastavak srušio rekord prijašnjeg nastavka Osvetnici: Rat Beskonačnosti, koji je na otvaranju zaradio 640 milijuna dolara.

Na listi najuspješnijih filmova, onih koji su zaradili najviše u danima otvaranja, na trećem mjestu nalaze se Brzi i žestoki 8, koji su zaradili 541,9 milijuna dolara.

U nastavku vam predstavljamo ostale filmove koji se nalaze na listi najuspješnijih 10. 

4. Ratovi zvijezda: Sila se budi, zarada 529 milijuna dolara

5. Jurski svijet, zarada 525,5 milijuna

6. Harry Potter i Darovi smrti 2.dio, 483,2 milijuna dolara

7. Kapetan Marvel, zarada 456,7 milijuna dolara

8. Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi, zarada 450,8 milijuna dolara

9. Batman v Superman: Zora pravednika sa zaradom od 422,5 milijuna dolara

10. Brzi i žestoki 7, zarada od 397,7 milijuna dolara

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.