Kultura
778 prikaza

Zaboravljena pankerska pobuna iz osamdesetih

Pankerska tržnica u Meksiku
1/8
Wikipedia
Ukazivali su na političku korupciju, probleme u društvu i otvoreno pozivali na promjene

Svake nedjelje su štandovi Tianguis Cultural del Chopo, pravog buvljaka u blizini Ciudad de Mexica, prepuni su punkerskih ploča, majica i martensica. Raj je to za anarho-punkere gdje možete sresti najvažnija lica pankerske revolucije. Istina, mjesto se znatno promijenilo od osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je to bilo glavno sastajalište ljubitelja glazbe i aktivista, ali i dalje je to srce pobunjenog grada, piše Ozy.

Pankerska tržnica u Meksiku | Author: Wikipedia Wikipedia

Osamdesetih godina je punk bio predvodnik političkog aktivizma i bili su ključni igrači u traženju promjena diljem svijeta. Ramonesi, Clash, Sex Pistols, samo su neki od bendova koji su mogli vlastoručno pokrenuti čitave pobune i uživali su planetarnu popularnost.

U Meksiku je punk predvodio pobunu i traženje pravde u društvu. Isprva su pankeri imali nekog imaginarnog neprijatelja, ali sve se promijenilo koncem 1985. godine kada su dva teška potresa pogodila glavni meksički grad. Potresi magnitude 8,1 i 7,5 zauvijek su promijenili vizuru grada, a uništene su brojne zgrade nastale između pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Bio je to tek jedan u nizu dokaza o korupciji državnih vlasti i nepoštivanju pravila gradnje na tako trusnom području.

Posljedica potresa u Meksiku 1985. godine | Author: Wikipedia Wikipedia

Čak i nakon potresa, kada očekujete da će vlasti se posvetiti spašavanju ljudi, korupcija se samo razmahala. Vlasti su prvo krenule ponovno uspostavljati električne i telefonske linije, umjesto da se bace na dopremanje hrane i brigu za unesrećene. Ostale su priče da su neki stanovnici morali podmićivati policajce da im izvuku tijela najmilijih ispod ruševina.

Bijes i nemoć su napokon proključali i prelili se u punk. U pjesmama su ovjekovječili te događaje, ali i prenijeli vijesti diljem svijeta o problemima s kojima se oni susreću. Pobuna građanstva natjerala je vladajuće da pribjegavaju sve ekstremnijim mjerama očuvanja vlasti, a povremeno su morali namještati izbore. Ipak, smjenu vlasti morali su čekati još dugih 15 godina, ali uvedene su mnoge promjene koje su pomogle da manje Meksikanaca pogine zbog potresa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.