Life
68936 prikaza

10 tajni koje vam medicinske sestre ne smiju reći

Medicinska sestra u bolnici
Thinkstock
Svaka profesija ima svoje tajne, no njihov posao ponekad odlučuje o našim životima, pa su i tajne strogo povjerljive

Posao medicinske sestre nije nimalo lagan - zahtijeva veliku dozu humanosti, strpljenja, stajanja na nogama u razno doba dana i noći, ali i sposobnost držanja jezika za zubima.

Naime, medicinske sestre su često pravi čuvari tajni bolnica, a kao takvi mogu nam otkriti detalje našeg liječenja, kao i informacije o ljudima koji nas liječe. No, one moraju poštovati sustav u kojem rade, koji je duboko prožet hijerarhijom u kojoj su liječnici prvi, a one ispod njih.

Neke od njih anonimno su otkrile tajne koje bi voljele da mogu reći svojim pacijentima, ali bi time riskirale svoj posao, ugled bolnice i slične stvari. Ovo su njihove tajne:

1. Nećemo vam reći da je doktor nesposoban, jer to ne smijemo, čak i da je istina. No, ako vam medicinska sestra kaže "imate pravo na to da potražite drugo mišljenje" to je zapravo to, tajna šifra jer smatramo da vam netko drugi može puno više pomoći ili je odgovorniji te pouzdaniji.

2. I liječnici su ljudi, toga smo mi bolno svjesni, i činjenica je da mnogi kasne noćne sate i puno rada ublažavaju s alkoholom, pa i ovisnostima. No, nije na nama da na to ukazujemo i ne tražite našu potvrdu za to. Potražite drugog liječnika, nemojte se obračunavati preko nas.

3. Ne lažite o tome koliko vas boli! Ako imam pacijenticu koja se veselo smije i dopisuje na mobitel, no istovremeno meni govori da mora vidjeti liječnika hitno jer ju boli, sigurno to neću shvatiti ozbiljno. Jednako tako, nemojte glumiti heroje ako je bol jaka - ponekad su takvi simptomi ono što dijeli život od smrti, znači da nama doista nema smisla lagati ili glumiti, jer možete naštetiti jedino sebi.

4. Prijetnje i vikanje ne dovode vas nikamo, zapravo vam štete. Neću reći da doslovno šikaniramo takve, ali budite sigurni da nećete zbog takvog ponašanja dobiti analgetik koji bi vam na svoju ruku dali ili pak posebno brinuti o vama. Sve što mi tražimo je normalno ponašanje. Ja osobno nisam osvetoljubiva, no znam kolegice koje to jesu i ne zamjeram im, pa se toga sjetite sljedeći put kad vam dođe da se sestri derete da je glupača,

5. Bolnice su pune bakterija, i to onih opasnih. Unatoč najboljem trudu osoblja, pogotovo čistačica, bolnice naprosto ne mogu biti okolina koja je sterilna. Zbog toga većina nas u kuću ne unosi ni cipele u kojima radimo, pa bi bilo dobro da to imate na umu kad boravite u bolnici ili posjećujete nekoga. Sapuni i sredstva za dezinfekciju su tamo postavljeni s razlogom.

6. Ne lažite o tome što uzimate. Bilo da je riječ o biljnim pripravcima ili nekim lijekovima koje možete kupiti bez recepta, nama morate reći apsolutno sve što uzimate, jer kontraindikacije s terapijama doista mogu biti opasne. Na kraju takve stvari uvijek saznamo, a onda se osjećamo glupo i nećete doći na dobar glas u odijelu.

7. Ne želim vam reći rezultate vaših pretraga, jer je to posao vašeg liječnika, a ne moj. Nije stvar u tome da sam zla, glupa ili neinformirana, no svaki posao ima svoja pravila. Ja nisam tu da vam kažem imate li rak ili nemate, to će vam reći onaj tko vas treba i liječiti. Ako me pitate, samo ću vam odgovoriti "ne znam", čak i ako znam.

Liječnik skida rukavice nakon operacije | Author: Thinkstock Thinkstock
8. Davanje mita liječnicima nije nešto što bi trebali raditi. Iako puno ljudi još uvijek ima tu praksu, vjerujte mi na riječ, liječnik vas neće tretirati ništa drugačije - prema svima se odnose jednako. Nitko vas neće loše operirati jer mu niste dali novce, a nema smisla da se zadužujete zato da plaćate liječnicima za ono za što su već plaćeni.

9. Da, liječnici nam se često upucavaju i pokušavaju nešto. Velik broj sestri i doktora su u vezama, no ne zato što su bolnice mjesta za orgije, već zato što tamo provodimo dane i noći. Ne opravdavam to, ali tako je.

10. Najgore doba kad možete završiti u bolnici su blagdani i ljeto. Naime, u to doba većina je renomiranih stručnjaka na godišnjem, mijenjaju ih mlađi i manje iskusni, a i bolničko se osoblje opusti na takve dane. Izbjegavajte operacije i tretmane u to doba, ako možete.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MeganeAm 15:12 01.Ožujak 2018.

    potvrdujem broj 9! zavrsila sam u bolnici tijekom ljeta zbog problema srednjeg uha i nitko ama bas nitko nije znao o cemu se radi!kad sam im spomenula kristale i kanale u srednjem uhu gledali su u mene ko u tele ... prikaži još! u sarena vrata! evo da vidite da to nije samo i kod nas, pogledajte clanak https://www.blouse-medicale.fr/blog/40_sante-2018 sa svim novostima u francuskoj u 2018!

  • nelson 15:07 18.Kolovoz 2017.

    znači doktorice s upucavaju pacijentima mmm