Life
2463 prikaza

11 najglupljih stvari u koje vjeruje 30 posto Amerikanaca

Scena iz filma Glup i gluplji
Screenshot Youtube
Od posljedica turbokonzervativne indoktrinacije preko teorija zavjere do neobrazovanosti katatrofalni rezultati bilježe se kod jedne trećine građana SAD-a

Podatak da 30 posto Amerikanaca riječ "meme" čita kao "me-me", potaknuo je uredništvo Dailydota da to poveže s podatkom od trećine Amerikanaca koji nemaju pristup širokopojasnom internetu. Krenuli su istraživati i pronašli su 11 iznimno glupih stvari u koje vjeruje isti postotak građana SAD-a.

1. Gay osobe mogu odlučiti postati heteroseksualne

Pew poll je 2012 utvrdio da 35 posto Amerikanaca seksualnost smatra životnim stilom koji je podložan izboru. Sličnom eskapadom poslužio se prije nekoliko dana i teksaški guverner Rick Perry u javnom nastupu.

2. Napad 11. rujna 2001. nije se dogodio

Već 2006. Washington post je istražio i otkrio da čak 35 posto Amerikanaca nema pojma koje godine se dogodio teroristički napad avionima na New York i Pentagon.

3. Poslovi ih opisuju kao osobe

Otprilike 30 posto Amerikanaca za svoje poslovne karijere običavaju reći da su "oženjeni njima".

4. U Bibliji su zapisane doslovne riječi Boga

Dok otprilike polovice stanovništva SAD-a smatra da je Biblija inspirirana riječju Božjom, Gallup je svojedobno utvrdio da 30 posto Amerikanaca smatra da je Bog na neki način diktirao knjigu svojim službenicima, odnosno prorocima.

5. Nisu proizvod evolucije

Pew research je utvrdio i to da onih koji nerijetko viču "Ja nisam nastao od majmuna" u SAD-u ima čak 33 posto.

6. Medicinska skrb je preskupa da bi ju se moglo zahtijevati

Zdravstvena skrb u SAD-u, to je činjenica, nezamislivo je preskupa. Zdravstvena reforma Baracka Obame trebala je to promijeniti u bitnijoj mjeri. No, i dalje je 30 posto građana odlučilo radije ne plaćati osiguranje i, ako se baš mora, plaćati liječenje iz vlastitog džepa odmah.

7. Došlo je vrijeme za oružanu revoluciju

Fairleigh Dickinson University prošle je godine proveo anketu iz koje se ispostavilo da čak 29 posto Amerikanaca smatra da oružana borba protiv vlade nije samo bliska, nego čak nužna. Takvi se u pravilu intenzivno naoružavaju dugim cijevima.

8. Klimatske promjene posljedica su prirodnih procesa

Drugim riječima, ispada da je klimatske promjene iz nekog razloga priroda odlučila proizvesti sama od sebe i tako se samouništiti.

9. Sve vijesti možeš doznati na Facebooku

Ispalo je da ih 30 posto smatra da su informativni i dezinformativni sadržaji koje pronalaze na ovoj društvenoj mreži sasvi dovoljni za cjelovitu sliku svijeta oko njih.

10. Tihi ocean ne postoji na karti svijeta

Razočaravajućih 71 posto Amerikanaca u stanju je pronaći Pacifik na karti svijeta. Svi ostali to nisu u stanju.

11. Još jedan rat u Iraku je dobra ideja

Riječ je u stvari o sukobljenim anketama. Prema onoj Rasmussen reportsa iz 2014. 46 posto Amerikanaca smatralo je da SAD treba krenuti u još jedan pohod na Irak jer smatraju da neke organizacije otamo planiraju napasti SAD. Mnoštvo drugih, međutim, ukazuje na to da je bila riječ o manipulaciji trik pitanjima, pa ispada da je stvaran postotak nešto manje od trećine. U svakom slučaju, posljednji predsjednik koji nije bombardirao Irak bio je Ronald Reagan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.