Life
34573 prikaza

20 godina od nesreće o kojoj se još ne zna prava istina

Obitelj Kennedy
Wikipedia
Ubili su mu oca uoči trećeg rođendana, pet godina poslije i strica, njemu je cijelog života plesala smrt oko glave

Bio je sin američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i Jacqueline Kennedy. I kao što je njegovo djetinjstvo obilježila obiteljska povijest puna tragedija, pa se poklopilo da mu oca u atentatu ubiju tri dana prije njegovog trećeg rođendana, tako se obiteljski niz tragedija nastavio i s njim.

John Fitzgerald Kennedy mlađi, ili JFK Jr., poginuo je prije točno 20 godina 16. srpnja 1999. u padu malog aviona Piper PA-32R skupa sa svojom suprugom Carolyn Bessette i njenom sestrom Lauren.

Babuška žena na dan Kennedyevog atentata Ubojstvo predsjednika Life Tko je Babuška? Misterij koji je uzdrmao svijet

Bila je lagano maglovita večer, a oni su letjeli iz Fairfielda u New Jerseyju prema naselju Hyannis Port uz obalu Massachusettsa kako bi tamo prisustvovali vjenčanju njegove rođakinje Rory, najmlađe kćeri njegovog pokojnog strica Roberta. Bila je to situaciju koju bi mnogi opisali kao pravu američku aristokraciju.

On, "zlatni dečko", sada doduše već u dobi od 38, s divnom suprugom i njenom sestrom lete kroz ljetnu večer do zabačenog naselja uz obalu atlantskog oceana. On kao sin najdramatičnije ubijenog američkog predsjednika, njegova rođakinja koja se tada trebala vjenčati, kao kći pet godina poslije ubijenog predsjednikovog brata.

Provodio se sa zvijezdama, čak i s Madonnom

Uz još nekoliko gubitaka u obitelji, JFK Jr navodno je jako loše podnosio to što mu je 1994. umrla majka. Mediji su ga progonili cijelog života. A i on sam, prije nego što se skrasio uz suprugu, izlazio je sa Sarah Jessicom Parker, s Daryl Hannah, navodno se nešto kratko kuhalo i između njega i Madonne.

Obitelj Kennedy U ime politike Life Otkrivena mračna tajna Kennedyjevih: Zbog karijere lobotomizirao kći

Još 1988. People ga je proglasio "najpoželjnijim živućim muškarcem", da bi ispalo da se njegova Carolyn na toj medijskoj pozornici uopće nije snalazila. Nije voljela medijsku pažnju, bila je tjeskobna, navodno i paranoična, a on je baš u to vrijeme počeo graditi neke vlastite političke planove. Zapravo su te večeri u tom avionu letjele najmanje dvije vrlo izmučene mlade duše.

Obitelj Kennedy | Author: Wikipedia Wikipedia

Sa samo 27 godina održao je govor na godišnjoj skupštini Demokrata gdje su ga doživjeli kao "povratak mesije". I tako su krenula nezaustavljiva govorkanja o tome kako će on u predsjedničke vode iako je bio loš student koji je skoro dva puta izbačen s fakulteta, a pravosudni je ispit pao dva puta.

"Očito je da nisam genije", rekao je nakon drugog puta.

Ipak, dobio je važan i prestižan posao, da pokrene i vodi magazin "George", kojeg uopće nije htio, ali kojeg je uzeo da smiri majku koja ga je uvijek držala na oku. Kao i toliki pripadnici treće ili čak i četvrte generacije Kennedyjevih koji nešto pokušavaju u politici na krilima stare slave, i on je postao žrtvom "ideje o Camelotu".

Kathleen 'Kick' Kennedy Tragična priča Life Zavjera: Kennedyjevi su zbog skandala tajili jednu kćer

Prijatelji su ga zvali "meštar katastrofe". Često bi plivao sam, tako daleko da ga prijatelji više nisu vidjeli na horizontu. Kajakom bi znao presjeći put katamaranu, a jednom je pitao i smije li se spuštati niz Mount Rushmore. Tu ga je netko, na sreću, zaustavio i rekao decidirano "ne", riječ koju, čini se, nije često čuo u formativnim godinama, posebno poslije u životu.

John, Lauren i Carolyn su svi kasnili te večeri, zadržani njujorškim prometom. Kennedy je tog ljeta slomio gležanj tijekom paraglajdinga i tek je skinuo gips. Noga mu, navodno, nije dovoljno dobro zacijelila. Vozio je tip letjelice koja je za početnika bila previše složena. Usto je bio i pod stresom zbog propadajućeg magazina, a možda i navodne krize u braku.

Iskustvo u avionu - jedan sat

Koliko je imao letačkog iskustva? Bez instruktora, samostalnog, manje od jednog sata. Umjesto da se drži osvijetljene obale gdje je bilo lijepo vrijeme on je otišao prema tamnom oceanu. Kad se sve sagleda, nije tu bilo nikakvog "prokletstva Kennedyjevih", samo nemara do granice kriminaliteta, što su poslije ustvrdili svi stručnjaci.

znad otoka Martha's Vineyard bila je sumaglica, što je on odlučio potpuno izignorirati. U potpunom mraku, bez vidljivog horizonta Kennedy nije mogao razlikovati more od kopna i neba. Zbunio se. Ono što pilot radi je ponekada posve različito od onog što pokazuju mjerni instrumenti, i čini se da se Kennedy toliko zbunio da je naprosto letio prema dolje, prema oceanu.

Kad su ih pronašli, tijela su bila u tako lošem stanju da se o tome nikada nije javno govorilo. Nije se previše govorilo niti da je naprosto mogao unajmiti privatni avion. Mediji koji radi njegove smrti napadaju ili sami sebe ili pak "plebs" koji ga je volio, njihovu smrt mistificiraju.

Od medijske pažnje, čak i kad su bili na vrhuncu slave, jedna Angelina Jolie i jedan Brad Pitt bili su u stanju nestati bilo gdje, i to u eri TMZ-a, društvenih mreža i telefonskih kamera. U usporedbi s time 1999. godine izgubiti se s radara moglo je biti najlakša stvar na svijetu. No, po svemu sudeći JFK Jr je volio pažnju, nije joj mogao odoljeti.

Koča Popović 111 godina Life Titov general: Da Slobo nije bio gov**, HDZ ne bi pobijedio

Na kraju, način na koji su se preostali Kennedyji ponijeli prema ostacima njegove supruge i njene sestre, uvelike govori o preostalim članovima obitelji Kennedy, a možda i o razlozima zašto je JFK Jr volio da ga vole mediji i mase. O tome je u svom dnevniku pisao Robert F. Kennedy Jr., da su Ann Freeman, majci Lauren i Carolyn, poručili da će JFK-ja mlađeg sahraniti u obiteljskoj grobnici u Massachusettsu, a "s Carolyn neka rade što žele".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:31 16.Srpanj 2019.

    ma nije ubojstvo kvar na avionu,,