Life
55179 prikaza

5 brutalnih zatvora: Štakori su ih žive jeli

Bolesne metode mučenja
screenshot/youtube
Praksa kažnjavanja zločina oduvijek postoji, no zatvori danas nisu ono što su nekoć bili...

Pri sam spomen zatvora većina ljudi pomisli na izoliranu zgradu opasanu žicama, no čini se kako je definicija "zatvora", kao i kazne za kriminalna djela kroz povijest bila puno šira, ali svakako i brutalnija nego danas. Ovo su primjeri pet najbrutalnijih oblika zatvora iz povijesti.

Mongolski mrtvački lijesovi

Prije 1920-e, mongolski su zatvorenici često bili suočeni s brutalnim smrtnim kaznama prema kojima su bili zatočeni u drvene lijesove veličine 0,9 x 1,2 metara godinama.Te su se drvene kutije nalazile u zatvoru Urga, u tamnim samicama koje si bile okružene 4,5 metara visokim drvenim šiljcima.

Zatvorenici su dobivali hranu kroz jednu jedinu rupu 15 centimetara veličine, a unutra bi i obavljali nuždu. Drveni su se sanduci prali tek jednom u tri tjedna. U tim mini ćelijama zatvorenici su bili toliko zgrčeni da nisu mogli niti u potpunosti sjesti niti leći, a ruke su im bile povezane tako da su im dlanovi bili skupljeni jedan uz drugi. Kako bi reducirali troškove zatvora zimi, brojni zatvorenici u lijesovima su ostavljeni da se smrznu na hladnoći.

Prikazi povijesnih zatvora | Author: Wikipedia Wikipedia

Zatvor Mamertine u antičkom Rimu

Rimljani su bili jedni od prvih koji su koristili zatvore kao metodu kažnjavanja prijestupnika. Mamertine, sagrađen oko 640.g. pr. Kr. bio je okrutan početak te prakse. Zatvor se nalazio unutar kanalizacijskog sustava ispod antičkog Rima, a do njega se moglo doći jedino tako da vas spuste kroz rupu u podu. Oko 4 metra ispod zemlje nalazila se oko 1,60 metara i 9 metara široka prostorija okružena otpadom i fekalijama.

Zatvorenike se tamo držalo dok su čekali pogubljenje ili su pak bili osuđeni na to da umru od gladi, ali daleko od očiju javnosti. Željezna vrata na kraju te komore vodile su do Claoca maxime, gdje su se mrtva tijela bacala u rijeku Tiber.

Plutajući zatvor "Pakao"

Tijekom američke revolucije, vojni brod HMS Jersey smatrao se jedinom od najbrutalnijih britanskih "plutajućih zatvora" te je dobio nadimak HMS Hell. Na njemu se istovremeno nalazilo oko 1500 zatvorenika ispod palube borda, a oni su bili nagurani u mraku, najčešće bez zraka i u velikoj vrućini, posve goli..

Tamo su mrtva tijela često bila neotkrivena danima, a oni koji su bili izgladnjeli i slabi bili su česta meta glodavaca koji su prenosili bolesti. stopa smrtnosti je bila užasavajuća, u prosjeku bi svakih 12 dana netko umro. Pretpostavlja se kako je na tim plutajućim zatvorima urmlo preko 12.500 ljudi, a pušteno ih je svega 1400 preživjelih.

Prikazi povijesnih zatvora | Author: Wikipedia Wikipedia

Andersonville

Kamp Sumter u Andersonvilleu, savezna američka republika Georgia, bio je najveći Konfederacijski zatvor pred kraj američkog građanskog rata. Zatvor se nalazio u maloj udolini okružen borovim trupcima u visini od 5 metara koji su ograđivali mrtvu zonu u kojoj se "pucalo da bi se ubilo". Oko 33 tisuća zatvorenika je bilo nagurano u prostor namijenjen za maksimalno 10 tisuća njih, zagađujuči jedini izvor pitke vode s ljudskim fekalijama i truplima.

Čuvari zatvora imali su tek nešto više zaliha od samih zatvorenika, a bili su izloženi raznim prolazećim bandama razbojnika. U zatvoru su se svakodnevno kolege zatvorenici međusobno ubijali za hranu i vodu. Oko trećine njih koji su ušli u kamp Sumter iz njega nikad nisu izašli, već su pokopani u masovnim grobnicama. 

Hoa Lo zatvor, Vijetnam

Poznat američkim zarobljenicima kao "Hanoi zatvor", njegovo se ime na vijetnamskom doslovno prevodi kao "đavolja rupa". Tijekom rata, Vijetkongovci su ga koristili za mučenja i ispitivanja zarobljenih američkih pilota čije su zrakoplove oborili. Tamo su ih držali iza visokih zidina povrh kojih je postavljena bodljikava žica te odlomljeno staklo, a redovito su ih premlaćivali te držali u samicama. 

Cilj im je bio slomiti volju zatvorenika kako bi od njih izvukli kritičke izjave o SAD-u koje su potom snimali i objavljivali. "Ovdje je lako umrijeti, a teško živjeti" govorili bi zarobljenicima čuvari na ulasku...

Pogledajte video: 

  • eclipse2016 11:09 02.Veljača 2017.

    "...savezna američka republika Georgia...". Nov Martinin doprinos novinarstvu i redefiniciji teritorijalnog ustroja SAD-a. Čestitke!