Life
2199 prikaza

7 potomaka zlih diktatora: Nisu mogli pobjeći sudbini

Jakov Staljin
Wikipedia
Jabuka ne pada daleko od stabla poslovica je koja se kod sinova i kćeri opakih diktatora pokazala i više nego istinitom. Pogledajte kako su završili sinovi totalitarističkih moćnika

Zamislite odrastanje u svijetu u kojem novac ne znači ništa - odnosno uvijek ga ima, moć je apsolutna, ubojstva i smrti su normalni, a svi su pod voljom tiranina. Takav je bio život djece nekih od najopakijih i manijakalnih diktatora koji su kročili planetom,pa ne čudi što ih je dočekala nesretna sudbina ili da su i sami postali zli.

1. Mao Anqing, sin Mao Ce-Tung

Komunistički vođa najpoznatiji je zbog uspostavljanja Narodne republike Kine 1949. Čelnik partije pokrenuo je brojne projekte poput "Velikog skoka naprijed", "Kulturne revolucije" koji ne samo da su posljedično uzrokovali smrt 40 milijuna ljudi, već je Kini donio društvenu te ekonomsku propast. Prije nego je postao Veliki vođa, Mao je imao tri sina, od kojih je jedan Mao Anqing. Službeno je imao 10 djece, od kojih je nekolicina umrla u djetinjstvu, a njegov osobni liječnik je godinama poslije napisao da nikad nije vidio da je pokazao ikakve emocije zbog tog gubitka.

Anqing je kao dijete rjetko viđao oca te je većinu vremena provodio sa suicidalnom majkom. Nakon što je partija pretrpjela velik udarac tijekom Kineskog građanskog raza, njegova je majka uhvaćena i pogubljena, dok Mao Zedong nije napravio ništa kako bi spasio majku svoje djece i njih same. Kasnije je Anquing gledao i smrt svoje braće te gladan završio na ulici kao beskućnik. Na kraju je svoj život skontao u umobolnici, posve mentalno poremećan, a svemoćni ga je otac odbio posjetiti.

Jakov Staljin | Author: Wikipedia Wikipedia

2. Jakov Dzhugashvilli, sin Josefa Staljina

Staljin je bio vođa od kojeg su svi strahovali, vladajući zemljom željeznom šakom, stavljajući vojsku SSSR-a u prvi plan i gurnuvši zemlju u ubrzanu industrijalizaciju i agrikulturalnu reformu, pritom nemilosrdno eliminirajući neprijatelje, pa i sve one za koje je slutio da bi to mogli postati. Svoga najstarijeg sina Jakova Staljin je navodno konstantno omalovažavao i prezirao, a  zbog nedostatka očeve ljubavi Jakov je pokušao izvršiti samoubojstvo. Pokušao si je pucati u glavu, no metak ga je okrznuo, što je Staljin komentirao, izrugujući mu se pred drugima da ni "s puškom ne zna ravno pucati". Drugi pokušaj mu je bio uspješniji - nakon što ga je otac napustio, a nacisti zarobili, ubio se bacivši u električnu ogradu 1943.

3. Edda Mussolini, kćer Benita Mussolinija

Benito Mussolini je bio na čelu Italije od 1922. do 1943. godine. Službeno je imao petero djece, a toliko je obožavao svoju najstariju kći, Eddu, da kad se ona udala za Galeazza Ciana, Mussolini ih je pratio u svojem autu na putu na medeni mjesec. U jednom trenu je Edda zaustavila auto te zahtijevala od oca da se vrati natrag. Naravno da ju je on poslušao, no imao je pritom oči pune suza.

Pred kraj rata, Ciano, koji je u to vrijeme bio poznati fašist, pridružio se onima koji su odlučili Mussolinija svrgnuti s vlasti. Poslije, kad ga je Hitler odlučio vratiti na vlast, muškarci koji su glasali protiv njega, uključujući i Ciana, osuđeni su na smrt pred streljačkim vodom. 
Edda se svim silama borila za supruga i preklinjala je oca da mu oprosti, no Mussolini se nije želio miješati u taj slučaj, pa mu je kći postala udovicom 11. siječnja 1944. godine. To je prekinulo vezu oca i kćeri, te mu je Edda napisala: "Ti mi više nisi otac. Odričem se imena Mussolini".

4. Faisal Wangita, sin Idi Amin Dade

Faisal je tek jedan od 40-ero potvrđene djece uganskog diktatora koji je na vlast došao 1971., raspustio parlament, otkazao opće izbore, iskoristio resurse zemlje za vlastito obogaćivanje i kreirao tajnu policiju koja je služila samo njemu, a ubijala po volji. Amin je legalizirao genocid u Ugandi, gdje je procjenjeno kako je od njega stradalo 300 tisuća ljudi. U slučaju njegovog sina Faisala vrijedi izreka kako "jabuka ne pada daleko od stabla". Nakon brojnih kršenja zakona uključujući financijske prevrare, krađe, otmice, prijetnje i slično, bacio se u javna smaknuća u kojem je njegova banda linčovala i zlostavljala ljude na ulici.

Nicu Ceaușescu | Author: Wikipedia Wikipedia

5. Nic Ceauşescu, sin Nicolae Ceauşescua

Nicolae Ceauşescu vladao je Rumunjskom od 1965. do 1989. godine. Njegov sin Valentin bio je ugledni fizičar, a kći Zoia matematičarka. Iako nisu živjeli potpuno 'dosadnim', nevinim životima (oboje su uhićeni zbog korupcije, a Zoia je prozvana nimfomankom, te je navodno 'pila kao smuk'), ipak su se držali podalje od očevog nasilja. Ali to se ne bi moglo reći i za Ceauşescuovog najmlađeg sina - Nica. "Od tinejdžerskih dana Nicu je nekontrolirano pio i silovao. Silovao je kako mu se prohtjelo, a njegova volja je bila divlja i nezaustavljiva. Imao je dozvolu za štogod je želio. On je bio vrsta osobe koja je mogla projuriti kroz crveno, usput ubijati ljude i proći nekažnjeno. On je bio toliko zao da danas djeluje kao iz stripa", napisao je Nordlinger.

Nicu se brzo probijao kroz očeve redove. Predstavljao je Rumunjsku na susretima sa Sjevernom Korejom i Kinom i proglašen je, neobjašnjivo, predsjednikom UN-ove međunarodne godine mladih 1985. Kad su stari Ceauşescu i njegova supruga ubijeni 1989. godine. Zoia i Valentin su uhićeni i pušteni na slobodu nakon 10 mjeseci. Nicu, koji je dotad provodio godine silujući po Rumunjskoj, osuđen je na 20 godina zatvora. Doduše, odslužio je samo tri, nakon čega je umro od ciroze jetre s 45 godina.

6. Teodoro Nguema Obiang Mangue, sin Teodoroa Obianga Nguemaa Mbasogoa

Njegov je otac bio vođa male afričke nacije Ekvatorijalne Gvineje te se na čelu države zadržao rekordnih 30 godina. Vladavinu je započeo tako da je na mjestu predsjednika zamijenio svog ujaka, kojeg je osudio i ustrijelio. Tijekom njegove vladavine iz državne je blagajne pronevjerena ogromna količina novca, a prema špijunskim izvještajima Mbasogo se upuštao i u kanibalizam - jedući tijela svojih mrtvih protivnika. Ta je apsolutna moć pokvarila i njegovog sina, koji je živio životom razvratnog plejboja te je navodno stekao imanje u vrijednosti od 71 milijuna dolara koja je ukrao od osiromašene zemlje.

7. Uday, Sin Saddama Huseina

Saddam je bez sumnje bio jedan od najstrašnijih diktatora moderne povijesti, izdavši na desetke tisuća naredbi za smrt, koristeći biološko oružje na neprijateljima i zgrčući vlastito bogatstvo. Njegov se sin Uday očigledno ugledao na oca, a navodno je toliko zao da čak ni njegov otac nije odobravao to što radi. Od rane je dobi mučio životinje, ubio je očevog kušača hrane nožem te nasmrt istukao jednog od njegovih tjelohranitelja jer je upoznao Sadamma sa ženom koja mu je postala druga supruga. Osuđen je zbog ubojstva, ali je i izašao za 40 dana. Poznat je i kao silovatelj, a bio je ovisan o luksuzu, kao i drogama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.