Life
9460 prikaza

Ako hodate doma u cipelama - obavezno pročitajte!

Obuća u domu
Thinkstock
Zbog vlastitog i zdravlja mališana obavezno izuvajte cipele na vratima - a to tražite i od gostiju

Izuvanje odmah na vratima ili traženje tog istog nekima je normalno, nekima malograđanski, no što god mi mislili o tome - skidanje obuće bi trebalo biti obavezno, ističu stručnjaci.

Čak i oni koji se redovito izuvaju ponekad dožive scenarij u kojem su "samo nešto" zaboravili uzeti, pa prehodaju kuću ili stan u potrazi, ne znajući da tim činom riskiraju svoje zdravlje.

Naime, nova studija Sveučilišta Houston je otkrila da se u prosjeku na oko 39 posto obuće nalaze bakterije, od kojih su neke potencijalno opasne za zdravlje.

Jedna od njih je Clostridium difficile, koja se smatra prijetnjom javnom zdravstvu budući da je otporna na velik broj antibiotika ako dođe do infekcije. Može uzrokovati cijeli niz smetnji, uključujući proljev, upalu crijeva i ozbiljnije komolikacije.

U drugom istraživanju Sveučilišta Arizona pronađeno je čak 9 različitih vrsta bakterija na potplatama obuće, što ih čini prljavijima od javnih zahoda.

- Budimo realni, ljudi se zaborave, skinu šlape i onda po istom mjestu gdje su hodali s cipelama hodaju u čarapama. Kasnije u tim čarapama legnu na kauč, a s kauča bez problema dospiju u naš organizam. Situacija je još opasnija ako imate malo dijete - 90 posto igre i kretanja odvija se na podu - ističe mikrobiolog dr. Charles Gerba.

Kaže kako oko 27 posto pronađenih uzoraka bakterija čini E.Colli, koja je vrlo otporna na terapiju antibioticima. Pronađena je i bakterija Klebisiella pneumonia koja može rezultirati upalom pluća i raznim infekcijama krvotoka, kao i bakterija Serratia Ficaria, koja uzrokuje respiratorne infekcije.

Nisu opasne samo bakterije

Još jedna opasnost koja vreba s obuće su i razne kemikalije te ulja koji kao toksini zagađuju naš dom i dolaze u zrak te ih tako udišemo. Budući da je gotovo nemoguće svakodnevno usisavati i prati podove, normalno je i od gostiju tražiti da skinu cipele - ne zbog udobnosti, već zdravlja, a isto to činiti i u tuđim domovima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.