Većina ljudi odmrzava hranu za sutradan, a najčešće meso, kao na autopilotu - izvadi iz zamrzivača, stavi u tanjur i gurne u hladnjak. Ili, ako im je namirnica potrebna prije, stave u mikrovalnu na program za odmrzavanje.
No, prema norveškim znanstvenicima, to definitivno nije najbolji način, već je znatno bolje držati se recepta naših baka - i zamrznutu namirnicu staviti u vodu.
"Ako planirate kuhati hranu odmah nakon odmrzavanja, nema boljeg od odmrzavanja u vodi", kaže Susanne Ekstedet sa Instituta za tehnološka istraživanja u Gothenburgu.
Pravilna metoda uključuje zatvaranje namirnice u plastičnu posudu ili vrećicu i potapanja je u hladnu vodu iz slavine, budući da je voda odličan vodič.
Rezultat je ne samo zdravija, već i ukusnija hrana, ističe Ekstedet.
Ne postoji niti jedan znanstveni razlog zbog kojeg bi hranu iz zamrzivača selili u hladnjak.
Da i ne kod odmrzavanja hrane
- Uvijek potpuno odmrznite namirnice prije kuhanja
- Očistite i dezinficirajte sudoper nakon što se u njemu odmrzavali hranu
- Uvijek koristite hladnu, a ne toplu vodu za odmrzavanje
- Sve namirnice obavezno treba smrznuti prije isteka roka trajanja na njima
- Nikad ne zamrzavajte već jednom odleđene namirnice poput mesa i ribe