Life
12358 prikaza

Većina ljudi griješi - ovako treba odmrzavati hranu!

Žena provjerava rok trajanja namirnice iz hladnjaka
Thinkstock
Način na koji odmrzavamo hranu ima utjecaj i na kasniju nutritivnu vrijednost namirnica

Većina ljudi odmrzava hranu za sutradan, a najčešće meso,  kao na autopilotu - izvadi iz zamrzivača, stavi u tanjur i gurne u hladnjak. Ili, ako im je namirnica potrebna prije, stave u mikrovalnu na program za odmrzavanje.

No, prema norveškim znanstvenicima, to definitivno nije najbolji način, već je znatno bolje držati se recepta naših baka - i zamrznutu namirnicu staviti u vodu.

"Ako planirate kuhati hranu odmah nakon odmrzavanja, nema boljeg od odmrzavanja u vodi", kaže Susanne Ekstedet sa Instituta za tehnološka istraživanja u Gothenburgu.

Pravilna metoda uključuje zatvaranje namirnice u plastičnu posudu ili vrećicu i potapanja je u hladnu vodu iz slavine, budući da je voda odličan vodič.

Žena provjerava rok trajanja namirnice iz hladnjaka Sigurno je Life 10 namirnica koje slobodno možete jesti i nakon što prođe rok

Rezultat je ne samo zdravija, već i ukusnija hrana, ističe Ekstedet.

Ne postoji niti jedan znanstveni razlog zbog kojeg bi hranu iz zamrzivača selili u hladnjak.

Da i ne kod odmrzavanja hrane

  • Uvijek potpuno odmrznite namirnice prije kuhanja
  • Očistite i dezinficirajte sudoper nakon što se u njemu odmrzavali hranu
  • Uvijek koristite hladnu, a ne toplu vodu za odmrzavanje
  • Sve namirnice obavezno treba smrznuti prije isteka roka trajanja na njima
  • Nikad ne zamrzavajte već jednom odleđene namirnice poput mesa i ribe
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.