Life
480 prikaza

Ako mjesec može ‘miješati’ oceane, može i vino

1/2
PROMO
Kad je Mjesec pun ili raste, ima dovoljno snage da u bačvi podigne fini talog. Kad ga nema, promiješamo talog sami, priča Josip Brkić

Vinograd nije obična poljoprivredna površina, nego posvećeni prostor koji traži poštovanje, pažnju, ljubav, znanje i strahoviti rad. Mi ga doživljavamo kao početak života koji će preko trsa dati grozd. Grozd će postati vino i doći do čovjeka koji će kušajući vino osjetiti upravi taj novi život. Ovim riječima Josip Brkić iz Čitluka jasno iskazuje da vina njegove obiteljske vinarije nastaju i prije nego što grožđe stigne do podruma: u vinogradu.

- Grožđe štitimo samo bakrom i sumporom, trava se kosi ili okopava motikom, a ne radimo ni zelene berbe. Loza zna koliko grožđa treba dati i mi to moramo slušati. I tako nam žilavka rodi oko kilogram i pol po trsu, a blatina nešto malo više - polako, ali s puno strasti pričao je Josip tijekom kušanja tri žilavke te ružičaste i “prave”, crvene, odnosno crne blatine.

Ni u podrumu nema puno intervencija. Baznu, svježu žilavku njeguju u inoksu. Nakon berbe grožđe maceriraju 24 sata i za to vrijeme mošt s bobica “pokupi” dovoljno “divljih” kvasaca za fermentaciju. Pune je u boce u ožujku i prodaju dok ne stigne sljedeća berba.

Greda je naziv žilavke odnjegovane na finom talogu. Riječ je o metodi koju Francuzi zovu “sur lie”, a uobičajena je u proizvodnji najboljih burgundijskih chardonnaya. Taj talog su kvasci koji su odradili fermentaciju, a povremenim miješanjem ih “bude”. Tako nastaju posebne arome koje podsjećaju na kruh, a vino dobiva puniji okus. Dugo nastaje pa dulje zadržava i svježinu. Sad je u ponudi Greda berbe 2019.

Mjesečar je treća Brkićeva žilavka, a naziv je dobila zato što u miješanju, odnosno podizanju taloga pomaže Zemljin prirodni satelit.

- Mjesec miješa oceane izazivajući plimu pa kako neće promiješati bačvicu vina. Kad je pun ili raste, ima dovoljno snage da podigne talog. Kad pada ili ga nema, talog promiješamo sami - govori Brkić.

Mjesečara njeguje u bačvicama od bosanskog hrasta, kako bi bile s barem približno istog područja kao i vino. A nisu uvijek klasičnog volumena od 225 litara.

- Ovise o tome kakve dužice može bačvar iskalati. Nekad su duže, nekad kraće. Izračunam volumen nakon što neku novu bačvu napunim - smije se Josip.

 | Author: PROMO PROMO

Koliko će dugo biti u bačvicama na finom talogu ovisi o godini. Odluku donose kušajući vino. I ne bistre ga, a pri punjenju boca ne koristi ni crpke. Ne želi “razbiti” vino pa butelje stavi ispod bačve i gumenim crijevom ih puni slobodnim padom. Nakon toga vino ne treba stabilizirati, nego je odmah spremno za uživanje pa je već u ponudi Mjesečar 2021.

Netom prije korone kušali smo vertikalu Mjesečara iz 2016., 2015., 2012., 2011. i 2008. i nikad prije nisam susreo toliko vina različitih godišta, a ujednačene kakvoće. Nisu, naravno, sasvim ista, nego je razlika poput one po kojoj, na primjer, obitelj raspoznaje blizance. Povremeno Brkić radi od blatine i crveni Mjesečar, koji odležava pet godina prije puštanja na tržište.

Redovno crveno vino mu je Plava Greda u kojoj je blatina začinjena s 15 posto vranca, a prije dvije godine brao je grožđe iste sorte i iz starog, napuštenog vinograda koji je samo orezao, bez pljevidbe i prskanja. Ubrao je oko tone grožđa i napravio rosé Dračica. Grožđe su samo smunjali, nakon dva, tri sata otočili, pokrenuli fermentaciju i po njezinu završetku napunili u bocu. Nije to uobičajeni osvježavajući rosé, nego vino prelijepe ružičaste boje, ali s dušom pravog crnjaka.

 | Author: PROMO PROMO

 

 Bez prešanja i bez sumpora, a s puno ljubavi

Mjesečar je vino od žilavke čije su pomno odabrane bobice jedna po jedna ubacivane u bačvice u kojima su spontano fermentirale, ovisno o berbi, između devet i 14 mjeseci.

Sav posao u vinogradu i podrumu obavljen je prema Mjesečevu sjetvenom kalendaru koji dane i sate dijeli na vrijeme korijena, lista, cvijeta i ploda. Napunjen je bez dodavanja sumpora, a zagrebački Enozoik butelju prodaje po 220 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.