Life
48855 prikaza

Ako vidite ove simptome na očima - posjetite liječnika!

Zdravstveni simptomi na očima
Pinterest
Promatrajte svoje oči i reagirajte na vrijeme da bi spriječili posljedice

Što nam oči mogu reći o našem zdravstvenom stanju? Jako puno toga, tvrde liječnici koji objašnjavaju da su one doista "ogledalo zdravlja", kao i jedan od prvih dijelova tijela na kojima se mogu vidjeti već i početni simptomi nekih bolesti. 

I dok su neka takva stanja samo upozoravajući simptomi tijela da mu nečeg nedostaje ili pak pretjerane iscrpljenosti organizma, drugi pak mogu biti zastrašujući znakovi ozbiljnijih bolesti.

Evo na što simptomi na očima mogu ukazivati:

Nepravilne zjenice

Pogled | Author: Thinkstock Thinkstock
Zjenice su inače simetrične, jednake veličine i reagiraju na isti način u kontaktu sa suncem. U slučaju da je jedna zjenica veća ili manje od druge to može ukazivati na medicinski problem. Stručnjaci tvrde da ljudi s različitim zjenicama imaju veći rizik od moždanog udara, tumora na mozgu ili aneurizme. 

Suhe oči osjetljive na svjetlost

Ako su vaše oči uvijek suhe i osjetljive na svjetlost, to može biti znak kroničnog poremećaja imunološkog sustava tzv. Sjorgen sindroma, koji narušava funkcioniranje žlijezda u očima i ustima. 

Ovaj sindrom najčešće pogađa žene u 40-ima s autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa i lupusa. Osim toga suhe oči česte su i kod žena u 50-ima zbog hormonalnih promjena.

Zamagljene oči

Zdravstveni simptomi vidljivi na očima | Author: brightside.me brightside.me
Zamućeni vid i zamagljenu mrežnicu uzrokuje magljenje leće unutar oka, a problem se može riješiti jednostavnom operacijom. Ova je bolest karakteristična za starije ljude, dok je kod mlađih najčešće nuspojava dijabetesa, tumora i lijekova.

Svrbež

Zdravstveni simptomi vidljivi na očima | Author: brightside.me brightside.me
Oči i područje oko očiju je izrazito osjetljivo posebno na infekcije i alergije. Svrbež očiju najčešće je posljedica alergija na prašinu, dlaku kućnih ljubimaca, ali i čestica zraka. 

Ako su vam oči natečene to može biti znak kroničnog nedostatka sna. Tijekom sna prirodna tekućina kola tijelom, ali nedostatak sna uzrokuje zadržavanje u području oko očiju, zbog čega su oči natečene i crvene. 

Sivi prsten

Zdravstveni simptomi vidljivi na očima | Author: brightside.me brightside.me
Ako se oko šarenice pojavi sivi prsten to može ukazivati na arcus senilis, odnosno na povišeni kolesterol i trigliceride, masne kiseline iz krvi, koje se povezuje s većim rizikom od bolesti srca i moždanog udara. 

Žuta točka kraj šarenice

Zdravstveni simptomi vidljivi na očima | Author: brightside.me brightside.me
Ta se točka u medicini naziva pingueculam a znak je starenja oka se te se najčešće može primijetiti kod starijih ljudi. Osim starenja, na njen nastanak može utjecati i oštećenje uslijed izlaganja UV zrakama, ali i sistemska iritacija poput izlaganja vjetru, prašini i dimu. Nasreću, nema nikakvog utjecaja na vid. 

Izbuljene oči

Dogodi li se ova promjena odjednom, tada je često naznaka postojanja Gravesove bolesti, odnosno bolesti štitnjače zbog koje ona pretjerano radi te je rezultat hipertireoza. Ovo stanje zahtijeva posjet liječniku.

Nestajanje obrva

Žena koja pokazuje prstom na obrvu | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Sasvim je normalno da se obrve stanjuju s godinama, no nestajanje dijela obrve znak je problema sa štitnjačom, hipertireoze (preaktivna štitnjača) ili hipotireoze (smanjen rad štitnjače). 

Oči izgledaju vodenasto

Ovakve oči upućuju na infekciju, najčešće virusnu, a ako oko djeluje ljepljivo, riječ je o bakterijskoj infekciji. Ako vam se uz to zamuti vid to može upućivati na sindrom kompjuterskog vida, odnosno pojačanog naprezanja zbog slabog kontrasta boja na kompjuteru. 

Žute nakupine

Zdravstveni simptomi na očima | Author: Pinterest Pinterest
Ksantelazma ili žute nakupine na očnim kapcima upozoravaju da je razina kolesterola u krvi previsoka. Osim toga, prijašnja istraživanja su potvrdila da muškarci s ksantelazmom imaju veći rizik od bolesti srca. 

Krvave oči

Zdravstveni simptomi vidljivi na očima | Author: brightside.me brightside.me
Krvave oči i ispucale krvne žile znak su visokog tlaka koji povećava rizik od moždanog udara. 

Žute oči

Zdravstveni simptomi vidljivi na očima | Author: brightside.me brightside.me
Ako je bjeloočnica žuta umjesto bijela kakva i treba biti, to može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Najlakši način da se vidi stvarno stanje organizma je krvna pretraga. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.