Life
43786 prikaza

Amputiranu nogu prišili naopako ali s razlogom

Amelia Eldred
1/2
Screenshot Youtube
Kirurzi u Dječjoj bolnici St. Jude's u Memphisu primjenjuju novu metodu u liječenju tumora kostiju

Nakon što je prošlog ljeta britanskoj 7-godišnjakinji Ameliji Eldred bio dijagnosticiran zloćudni tumor zbog kojeg je morala na amputaciju noge, ova vesela i zaigrana djevojčica bila je odlučna da želi i nakon toga plesati, jer je voljela tu svoju slobodnu aktivnost. 

Ali amputacija iznad koljena žrtvovala bi koljeno, što igra važnu ulogu u upravljanju protezom. Dakle, u siječnju 2018, kada su liječnici uklonili Ameliji dio bedrene kosti zahvaćene tumorskim stanicama, sačuvali su njezin donji dio noge, ali su ga ponvno prišili za nogu zaokrenutog za 180 stupnjeva. Nažalost, prišili su samo potkoljenicu i stopalo, koje je sad bilo okrenuto prema nazad. 

No, iakko Amelijini nožni prsti lijeve noge gledaju unatrag, njezin gležanj će na ovaj način zamijeniti koljeno koje je moralo također biti amputirano. 

Kad se Amelija potpuno izliječi, to će joj omogućiti učinkovito korištenje proteze i na taj način, omogućiti da se i dalje bavi svojim omiljenim aktivnostima. 

"Operacija, poznata kao 'rotacioplastika', može se koristiti za liječenje dječjih tumora kostiju kada se javljaju blizu koljena", kaže Dana-Farber Boston iz Dječjeg centra za rak i krvne poremećaje.

Ovo nije prvi put da su izveli takvu operaciju. Istraživanja su pokazala da je uspješnost ovakve metode liječenja između 84 i 88 posto, a stopa preživljavanja djece i tinejdžera s tom dijagnozom je 70-75%  prema podacima kojima raspolaže St. Jude's Children's Hospital.

Prije operacije, Amelia je prošla pet tjedana kemoterapije, koja nije uspjela smanjiti njezin tumor. Dvanaest dana kasnije, započela je posljednji put kemoterapije, a pred njom su još četiri tjedna liječenja. Ona je na putu za dobivanje protetske noge i rehabilitacije tako da bi do ljeta trebala biti sasvim spremna za igru, piše Amelijina majka Michelle Yardley-Eldred i dodaje:

"Njezin je duh nevjerojatan. Doista nevjerojatan", objavljuje popularmechanics.com.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 09:49 07.Svibanj 2018.

    ups!