Znanost 50 ideja koje će promijeniti svijet
808 prikaza

'Organoidi' iz uzgoja korak su do cijelih novih organa

Jetra
Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
Financial Times se u svojih "Pedeset ideja koja će promijeniti svijet" bavi 3D printanjem, uzgojem u "modlima" i korištenjem matičnih stanica

San je znanstvenika i liječnika koji se bave regenerativnom medicinom da jetru, srce i bubrege jednoga dana mogu printati u 3D printeru. Iako je taj dan daleko mnogi laboratoriji već printaju tkivo jetre, organa koji se najlakše samostalno regenerira.

Organovo, kompanija iz San Diega, razvila je proces bioprintanja tijekom kojeg se uzmu stanice organa donora i pretvori ih se u "bio-tintu" koja se može koristiti za printanje. 

Tajne stogodišnjaka Neočekivano Znanost Istraživanje otkriva: Ovo je ključ liječenja Alzheimera

Slojevi stanica polažu se prema vrlo detaljnom dizajnu kako bi sagradili male "komadiće" jetre. Kompanija kaže kako bioprintano tkivo može, za početak, biti korišteno za testiranje lijekova. Trenutno se lijekovi testiraju na životinjama ili u sklopu kliničkih testiranja, što nosi svoje rizike, piše Financial Times.

"Ono što je nekada bio zaplet SF romana sada unapređuje naša znanstvena istraživanja", kaže Taylor Crouch, direktor kompanija Organovo. Također može se koristiti puno direktnije za liječenje pacijenata. U prosincu 2017. Organovo je najavilo kako im je odobreno korištenje isprintanog tkiva jetre za testiranje lijekova za Deficit α1–antitripsina, vrlo rijetke bolesti. Novi je izazov proizvesti veće količine tkiva.

"Veselimo se tome da povećamo količinu proizvedenog tkiva kako bi s vremenom mogli raditi na djeci", kaže Crouch. 

Profesor David Hay sa sveučilišta u Edinburghu dobio je nekoliko milijuna funti kako bi radio na generiranju 3D jetrenog tkiva. On vodi i projekt tijekom kojeg implantira jetrene organoide kako bi tretirao kronične bolesti jetre. 

On pluripotentne matične krvne stanice i embrionalne stanice (koje imaju potencijal da izrastu u gotovo svaku stanicu svakog dijela tijela) u malene posude U ili V oblika te tamo uzgaja različite vrste tkiva. Tkivo nastalo iz takvih stanica tijelo ne prepoznaje kao "strano" tkivo pa pacijenti ne trebaju unositi imunosupresive kao oni koji prođu transplantaciju organa.

znanost 8/50 top ideja Znanost Nove membrane će nam osigurati vodu, zdravlje i čist okoliš

Njegova je ekipa uspjela stanice održati živima čak godinu dana.

"Ovi organeli su rješenje, ali privremeno rješenje dok je krajnji cilj napraviti cijeli organ koji će imati mnogo dulji "životni vijek", kaže dr. Hay.

"Ključ je u tome da pokrenemo "urođene" jetrene kapacitete za regeneraciju, a ne da printamo izvan tijela. Dio tog plana uključuje i pogledati stanice makrofage (vrstu leukocita) koje su inače dio procesa zarastanja ozljeda", kaže Stuart Forbes sa sveučilišta u Edinburghu.

Njegov je tim znanstvenika otkrio kako su makrofagi efektivni u stimulaciji regeneracije jetre tako što "razbijaju" tkivo na ožiljcima koji nastaju tijekom bolesti jetre. Te se stanice sada proučavaju u kliničkim testiranjima. Uzimaju se iz krvi pacijenata, tretiraju u laboratoriju i onda vraćaju natrag u organizam pacijenta koji pate od kroničnih bolesti jetre.

"Problem je u kroničnoj ozljedi kada regenerativni kapacitet više nije dovoljan. Imamo pacijente oboljele od ciroze ili one koji su u akutnom stanju otkazivanja organa. A treba imati na umu da ako odbacite pola jetre druga polovica će se regenerirati, riječ je o tako "jakom" organu. U teoriji lakše je "uzgajati" unutar organizma nego 3D printati ili uzgajati nešto u Petrijevoj zdjelici. Ako je pak jetra pretjerano oštećena onda ponekada ne pomaže "unošenje"  organoida ili 3D tkiva. U svakom slučaju sva su tri pristupa valjanja, i biti će najbolje ako ih naučimo kombinirati. Zašto zamijeniti cijeli organ ako samo treba "popravak" nekog dijela", kaže Forbes o budućnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.