Life
2341 prikaza

Ana Frank ipak nije preminula dva tjedna prije oslobođenja?

Anne Frank
Anne Frank Center USA
Ana Frank je oboljela od tifusa u logoru Bergen-Belsen

Je li Ana Frank zaista preminula 31. ožujka 1945. godine, samo nekoliko dana prije ulaska savezničkih snaga i oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Bergen–Belsen ili nešto ranije? 

Nova istraživanja otkrivaju kako je Ana Frank ipak preminula nešto ranije. Prema novim podacima, Ana je preminula oko mjesec dana ranije, vjerojatno u veljači 1945. 

Ana Frank, židovska tinejdžerica koja je pisala dnevnik tijekom okupacije Nizozemske za vrijeme drugog svjetskog rata preminula je sa samo 15 godina od tifusa u nacističkom koncentracijskom logoru Bergen–Belsen. 

Mislilo se da su preminule netom prije oslobođenja

Na 70. obljetnicu njezina službenog datuma smrti, iz kuće muzeja Ane Frank u Amsterdamu u javnost su izišli s potpuno novim informacijama.

"Ana je vjerojatno umrla s 15 godina u Bergen–Belsen logoru u veljači 1945. godine", rekla je Erika Prins, znanstvenica iz kuće – muzeja Ane Frank u Amsterdamu. 

Novi datum smrti tek za nijansu mijenja tragični život Ane i njezine sestre Margot. Naime, do sada se vjerovalo kako su preminule netom prije oslobođenja, zbog čega se mislilo kako su mogle biti spašene, što je dalo jači pečat na njihove tragične živote.

"Kada kažete da su umrle krajem ožujka, imate osjećaj kako da su umrle netom prije oslobođenja. Mislite: "Da su barem poživjele još dva tjedna duže….", kaže Prins dodajući: "Ali, nije bilo tako."

Skrivali se u kanalu ispod kuće

Margot i Ana su se zajedno s obitelji skrivale u kanalu ispod svoje kuće u Amsterdamu. Na kraju je cijela obitelj izdana i poslani su u nacistički logor gdje su umrli u holokaustu s milijunima drugih Židova. 

Ana je cijelo vrijeme pisala dnevnik koji je po završetku Drugog svjetskog rata objavljen te je postao jedan od najprodavanijih romana svih vremena, ali i trajni simbol na žrtve holokausta. 

Savezničke snage oslobodile su nacistički Bergen–Belsen koncentracijski logor 15. travnja 1945. godine. 

Ranije se 31. ožujka smatrao službenim datumom Anine smrti kojega su utvrdile nizozemske vlasti nakon rata, ali nova saznanja sugeriraju kako su Ana i njezina sestra umrle nekada tijekom ožujka. 

Od tifusa se umire 12 dana od prvih simptoma

U to vrijeme nizozemske vlasti nisu imale mogućnost za potvrdu točnog datuma. 

Nova istraživanja temelje se na izjavama očevidaca, dokumenata, arhiva koja uključuju i jedan novi intervju. Očevidac je rekao kako su Ana i njezina sestra već ranije u veljači pokazivale simptome tifusa. 

Istraživači su se pozvali na nizozemske zdravstvene vlasti koje su rekle kako smrt zaraženih tifusom većinom nastupa oko 12. dana od kada se uoče prvi simptomi.  

"Prema ovome, Anina smrt mogla se dogoditi nekada u veljači. Točan datum je nepoznat", rekla je istražiteljica. 

Prema riječima jednoga svjedoka, Rachela van Amerongena, koji je poznavao Aninu sestru, a citirali su ga povjesničari: "Jednoga dana jednostavno više nisu bile tamo".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.