Life
4472 prikaza

Area 51: Zašto se uopće ta tajnovita zona tako zove?

Nuklearna eksplozija
USAF Lookout Mountain Laboratory
Oko Area 51 plete se prava mreža mitova i legendi, ali čini se da je barem jedna konačno riješena

Iako je CIA nedavno objavila tajne dokumente koji potvrđuju postojanje zloglasnog Područja 51, brojna pitanja i dalje postoje. Možda i najočitije je zašto se Area 51 zove tako. Tijekom godina razvile su se brojne teorije, a jedno od mogućih objašnjenja je da ime potječe još iz vremena nuklearnih testova u pustinjama Nevade.

Stotinjak kilometara udaljeno od Las Vegasa, središte svjetskog kockarstva, tamo su provedeni neki od najvažnijih oružanih eksperimenata čitavog dvadesetog stoljeća. Suha klima pruža odlične uvjete za letenje, raznolik teren je idealan za vježbanje topnike, a nekoliko suhih jezerskih korita daje idealne lokacije za prisilna slijetanja.

Početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća, javno zemljište je ograđeno i počelo je intenzivno testiranje oružja. Kako je Drugi svjetski rat završen, a počeo je Hladni rat, američke vlasti odlučile su se na razvoj i testiranje nuklearnog oružja.

U namjeri da osiguraju tajnost, ali i mogućnost koordinacije među vojnicima, američko zapovjedništvo podijelilo je područje namijenjeno za testiranje na trideset "područja" i nazvalo ih njihovim brojevima "Area 1-30". Međutim, neka područja su ipak ostala tajna i nalaze se izvan teritorijalnih granica tog specifičnog zemljopisnog područja.

Kako piše portal Today I Found Out, "Area 58" bilo je mjesto nuklearnog pokusa gdje su znanstvenici aktivirali 12-kilotonsku bombu kako bi mogli proučavati učinak potresa. Budući da su Amerikanci pomno bilježili sve nuklearne testove, u oči upada činjenica da samo o jednom eksperimentu ne piše ništa.

Proveden 10. svibnja 1962. godine, bilo je riječ o dubinskom testiranju nekog oružja ili slične sprave. Bilježi se da je eksperiment proveden u sklopu testiranja nuklearnih oružja u Nevadi, ali nikakvi detalji nisu zabilježeni. Ne piše ni na kojoj dubini, ni koja snaga nuklearne sprave, a ne piše čak ni tko je proveo eksperiment.

Sve to daje za naslutiti da je Area 51 dobilo ime u sklopu ostalih nuklearnih testova, a kad se uzme u obzir da je godinu dana kasnije proveden eksperiment u Area 52, onda takve teorije dobivaju na snazi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.