Life
636 prikaza

Australci će herpesom uništavati šarane u rijekama

Šarani
By Arden/ Wow/ Flickr
Šarani su invazivna vrsta u rijekama Južne Australije, koja je skoro sasvim istisnula sve ostale

Na prvu je zvučalo kao jako dobar vic; australski zamjenik ministra Barnaby Joyce najavio je da će njegova vlada do 2018. provesti projekt uništavanja svih šarana u rijekama Južne Australije virusom herpesa. Šarani su u Australiji invazivna vrsta. Prve primjerke na novi kontinent donijeli su doseljenici iz Europe u 19. stoljeću, da bi im broj eksplodirao u 1960-ima, nakon što je cjelokupna populacija iz jednog ribogojilišta pobjegla u prirodu.

Danas šarani čine više od 80 posto riblje mase u riječnom sustavu Murrey-Darling-Becken, priroda je teško devastirana i očito je posljednji trenutak da se australske rijeke pokuša vratiti u prvobitno stanje. Domaće riblje vrste su pred izumiranjem, kvaliteta vode u rijekama je užasna, od čega pate i priroda i čovjek zbog razornog utjecaja na ekonomiju.

Projektom vrijednim, kako se procjenjuje, 15 milijuna australskih dolara, namjeravaju pobiti 95 posto svih šarana u narednih 30 godina. Po mogućnosti i do posljednjeg. I to tako što će ih zaraziti takvim sojem virusa herpesa koji napada isključivo šarane i ne pokazuje znakove mogućnosti širenja na druge vrste. Projekt se kolokvijalno naziva "Šarangedon", odnosno "Carpageddon".

Australija od tolikih šarana godišnje trpi pola milijarde australskih dolara šteta. Na predstavljanju projekta parlamentu u srijedu Joyce je tako žestoko istupao da je bio crven u licu i vikao: "Šarani su najgora slatkovodna pošast u Australiji!" Derao se na te ribe da ih nisu uspjeli iskorijeniti ni agresivnim izlovom, ni zamkama, ponajmanje izdvajanjem iz prirodnih vodotoka.

A njihova anatomija je takva da se moraju hraniti na samom dnu rijeka, čime pridonose eroziji, kvaliteti vode i koječemu drugom. Jedan problem, kad ih počnu trovati, već se može naslutiti. Očekuju stotine tisuća tona mrtvih riba, ako ne čak i milijune tona, što će sve morati odmah kupiti i adekvatno uklanjati kako ne bi došlo do potpunog uništenja života.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.