Life
338 prikaza

'Bajka za odrasle' će vas uzrujati, ali i otrijezniti

1/4
PIXSELL
Ahmet Ümit (1960.) jedan je od najčitanijih suvremenih turskih književnika, pisac krimića toliko popularnih da svaku njegovu novu knjigu u Turskoj pročita oko 700.000 ljudi

Ako vam je dosta romana, ovo je idealna knjiga za uzeti u ruke. Iako se na prvu čini kao knjiga za djecu, sam predgovor će vas opovrgnuti i zainteresirati.

"Nekada davno postojalo je jedno prekrasno carstvo čije je nebo bilo blistavo, more svjetlucavo, a zemlja veoma plodna. Tim carstvom vladao je veoma mlad sultan..." Ovako počinje "Bajka u bajci", najpopularnija knjiga turskog autora Ahmeta Umita, namijenjena mlađim čitaocima. Knjiga se sastoji od pet priča. Inspiraciju za nju pronašao je u obiteljskom naslijeđu. Priče iz ove knjige čuo je od majke i dodatno ih obogatio svojom maštom. Priče su povezane, u konačnici tvore zaokruženu cjelinu te imaju elemente bajki istočnih krajeva. Na pogreškama koje su počinili glavni likovi ovih priča - klobučar, mujezin, kovač, zlatar i slijepac. Nakladnik Buybook je napisao točno to što na kraju pročitane knjige vam se vrti u glavi: "Čitaoci uče o važnosti dijeljenja i razumijevanja, ali i posljedicama koje sa sobom nose ljubomora i pohlepa. Ove nezaboravne priče upotpunjene su originalnim ilustracijama koje također oživljavaju ljepotu klasične bajke". I zaista je tako. Čitanjem ovoga djela čitatelj otkriva svoje nedostatke, ali i nedostatke u drugim ljudima. Pomaže vam da budete svjesni tih nedostataka, i to vrlo svjesno.

 | Author: Buybook Buybook

Dok čitate knjigu, u nekim dijelovima ćete se čak uzrujati, ali autor vrlo vještim stilom na kraju svake priče donosi neko rješenje, neku pouku pa uzrujanost vrlo brzo splasne. No s druge strane, knjiga nije laka za čitanje. Tako da će vam trebati koncetracije, ali i strpljenja. Idealna je za pročitati kad idete spavati, da malo odlutate u svijet bajke, ali umorni je ne možete čitati s razumijevanjem. Iako je riječ o bajci, teško da će djeci biti razumljiva pa najbolje da čitate s njima, ovo je više bajka za odrasle, a u korist joj ide i njezinih stotinjak stranica, što ne predstavlja veliki zalogaj. Ahmet Ümit (1960.) jedan je od najčitanijih suvremenih turskih književnika, pisac krimića toliko popularnih da svaku njegovu novu knjigu u Turskoj pročita oko 700.000 ljudi. Piše poeziju, kratke priče, novele, romane, knjige za djecu i strip romane. Za svoja je djela osvojio mnoge književne nagrade, a knjige su mu adaptirane za televiziju i film te uvrštene u školsku lektiru. Koristeći kriminalistički žanr kao medij za propitivanje društvenih problema, Ümit u svojim knjigama progovara o socioekonomskoj stvarnosti svoje zemlje, nerijetko izazivajući kontroverze. U mladosti član Komunističke partije Turske, nekadašnji politički disident i borac za demokraciju u vrijeme vojne hunte, zbog čega je bio zatvoren i mučen, pjesnik koji je slavu stekao pisanjem kriminalističkih romana, Ümit je i cijenjeni povjesničar te odličan poznavatelj prošlosti Istanbula, vrhunski intelektualac i erudit.

 | Author: Dreamstime Ahmet Ümit Dreamstime

- U početku moji romani nisu baš bili neki magnet za čitatelje, ali to me nije odvratilo od pisanja: tvrdoglavo sam nastavio pisati krimiće i pripovijedati o povijesti i kulturi svoje zemlje. A ta kultura obuhvaća i helenizam, Rimsko Carstvo, Otomansko Carstvo. Tako su moji čitatelji, osim uzbudljive priče, dobili priliku upoznati vlastitu zemlju i njezinu kulturu, kao i kulturnu povijest svijeta. Mislim da je to moja tajna. Prije pandemije svako moje potpisivanje knjiga pretvorilo bi se u omanji skup, danima poslije boljele bi me ruke i prsti od potpisivanja. Moje su knjige također počele privlačiti pažnju čitatelja u drugim zemljama - objavio sam 100 knjiga na 32 različita jezika. Iako ljudi više vole zabavu nego umjetnost i ugodnije im je kad se ne moraju ni s čim zamarati - rekao je turski autor u nedavnom intervjuu za BestBook.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.