Life
2110 prikaza

Batarelov kardinal: Na sudu s djecom koju je zlostavljao

George Pell
REUTERS
Oko 50 svjedoka prije više od četiri desetljeća bili su djeca, sada optužuju glavnog australskog klerika

Kardinal George Pell u Melbourneu u Australiji upravo proživljava tjedan pun obaveza. Svakog je dana na nadležnom sudu u društvu svoje odvjetnice, pred ulazom ga pozdravljaju i oni koji smatraju da je nedužan i oni koji smatraju da je višedesetljetni kronični seksualni zlostavljač djece, a na samom sudu ovog tjedna - navode najveće svjetske agencije - izmjenjuje se preostalih 50 svjedoka u postupku protiv njega.

Australsko pravosuđe je inače takvo da će sud, nakon što sasluša sve svjedoke i pregleda sve dokaze, odlučiti o tome da li kazneni postupak protiv 76-godišnjeg donedavnog trećeg najmoćnijeg čovjeka Vatikana ide dalje na viši sud. A optužbe su doista brojne. Jedan od svjedoka svjedoči da ga je Pell u 70-ima, još kao dijete, maltretirao tijekom posjeta jezeru. Tom prilikom Pella i još jednog svećenika u goste je tog dana pozvala izvjesna velika obitelj katoličkih vjernika na skijanje na vodi i čaj.

Australski kardinal George Pell i Vice John Batarelo | Author: Facebook Facebook

Danas odrasla osoba, svjedok tvrdi da je Pell, tada u svojim 30-im godinama života, tu situaciju iskoristio kako bi ga seksualno zlostavljao. Dalje se redaju optužbe da je, danas sve redom sredovječne ljude, dok su bili djeca, napastovao na bazenu tijekom nekoliko ljeta u 70-ima. Jedno svjedočanstvo govori i o navodnom seksualnom napadu Pella na dijete u kinu 1978. tijekom prikazivanja tada hitoidnog filma Stevena Spielberga „Bliski susreti treće vrste“.

Svjedoci optužbe inače nisu samo ljudi koje je Pell navodno nekoć zlostavljao kao djecu, nego u nekim slučajevima njihovi roditelji, danas u trećoj životnoj dobi, koji tvrde da su im djeca, traumatizirana iskustvom s kardinalom Georgeom Pellom, tijekom života postala autodestruktivna da bi na kraju i umrla prije nego što je počelo suđenje kardinalu Pellu. Koliko je stvar na sudu ozbiljna pokazuje povremena emocionalna brutalnost u sudnici.

Branitelji u pravilu optužuju svjedoke za lažno svjedočenje, posebno glavni branitelj Pella Robert Richter koji je umirovljenog akademika Bernarda Barretta, jednog od vodećih u lobističkoj skupini žrtava Pella, optužio da ovim slučajem samo želi privući medijsku pozornost. Jedna majka na sudu je u suzama zatražila da doda detalj kojega se prisjetila nakon četiri desetljeća, kako je iz dana u dan ispred katedrale u Melbourneu čekala svog sina dok ne završi s pjevanjem u crkvenom zboru na misi.

Zoran Ferić Slučaj 'Vigilare' Kultura Batarelove metode iskušali su nacisti, fašisti i komunisti

Optužba tvrdi da je tada svećenik Pell njenog Pellov branitelj ju je optužio da je taj dio odlučila ubaciti u svjedočenje nakon što je pročitala knjigu „Kardinal: Uspon i pad Georgea Pella“. Za Pellom se ovakve optužbe povlače već desetljećima i desetljećima ga se nije uspjelo dogurati do kaznenog postupka protiv njega na sudu. Optužuju ga, osim da je osobno seksualno zlostavljao djecu vjernika, još i za to da je godinama štitio svoje kolege katoličke svećenike, neke od njih dokazane i odavno pravomoćno osuđene kao pedofilske silovatelje.

"Kardinal Pell izjavljuje da nije kriv po svim točkama optužnice i zadržava pravo na presumpciju nevinosti", izjavio je njegov odvjetnik Robert Richter sredinom prošle godine. Optužilo ga je nekoliko Australaca da ih je u svom rodnom gradiću Ballaratu, gdje je tek počeo služiti kao svećenik, seksualno zlostavljao dok su bili djeca, još prije 40 godina.

Prije tri godine David Risdale, jedan od onih koji tvrde da su kao djeca zlostavljani, kardinala Pella optužio je javno, preko medija, da ga je dojučerašnji glavni čovjek za financije u Vatikanu 1993. pokušao potkupiti kako ne bi javno iznosio optužbe protiv svećenika bliskog Pellu da ga je ovaj zlostavljao kao dijete. Svećenika Geralda Ridsdalea su australske pravosudne vlasti od 1993. do 2013. osudile zbog zlostavljanja ukupno 54 djece, a Pell se nikada nije uspio otresti optužbi da je to pokušao zataškati.

George Pell | Author: REUTERS REUTERS

Nedavno je u Australiji objavljeno da je više od 20 posto katoličkih klerika u nekom trenutku sudjelovalo ili sudjeluje u seksualnom zlostavljanju u crkvi. Savjetnica Kraljevske komisije Gail Furness, rekla je tada da je istraživanje otkrilo 4444 navodnih slučajeva zlostavljanja u razdoblju između siječnja 1989 te veljače 2015. Prosječna dob žrtava kod djevojčica je bila 10 godina, a kod dječaka 11 godina, pokazala je analiza. Oko 90 posto optuženih zlostavljača u crkvenim redovima su muškarci.

Navode se katolički svećenici, časne sestre ili neki drugi članovi katoličke crkve, a kao žrtve uglavnom dječaci i/ili djevojčice u starosti između 11 i 14 godina, iako su zabilježeni i neki slučajevi gdje su djeca imala samo 3 godine. Kardinal George Pell danas je apsolutno najviši dužnosnik Rimokatoličke crkve koji se zbog ovakvih stvari našao na sudu. O kardinalu Georgeu Pellu i njegovom postupku na sudu u Melbourneu Express je pisao u više navrata.

Među ostalim zato što je slučaj pravosudno bio relevantan već 2015. godine kada je kardinal Pell dočekan s velikim počastima u Zagrebu. Pell je tada vodio euharistijsko slavlje u Zagrebačkoj katedrali, a jedan od mnogih koji se te godine s njime slikao bio je i Vice John Batarelo, porijeklom australski Hrvat, danas istaknuti član izrazito konzervativne zaklade Vigilare. Batarelo je tako objavio na Facebooku svoju fotografiju s Pellom.

Predstavnici inicijative ProLife i Zaklade Vigilare predali Saboru potpise peticije Vigilare u akciji Top News Srednji vijek: "Silovane žene trebaju roditi"

Vigilareu se inače potkralo još jedno iskustvo s istaknutim stranim klericima za kojima se vuku optužbe o zlostavljanju djece. Bilo je to 2016. godine kada je zaklada od 24. do 27. listopada organizirala međunarodnu manifestaciju tradicionalnih i konzervativnih aktivista i lidera „TradFest“, a kao glavnog gosta organizatori su ugostili kardinala Raymonda Lea Burkea. Njega je organizacija The Catholic Whistleblowers, koja okuplja mnoge katoličke svećenike i časne sestre, prijavila 2015., kao i kardinala Justina Rigalija, zbog navodnog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece od pojedinih svećenika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • erton 09:42 28.Ožujak 2018.

    Da se ovako nesto ne bi desavalo u Hrvatskoj,crkva je izmislila rodnu ideologiju i zato se svim silama bori protiv ratifikacije konvencije.Ako se ratificira onda ce drzava morati krivicno goniti svecenike/pedofile kao sto to rade u Australiji.

  • aurelio63 21:58 27.Ožujak 2018.

    Najbolja optužba je napad i time se ovi antikristi dobro služe sve te rvatine vratiti natrag u Australiju u zamjenu za par klokana