Life
517 prikaza

Bijela makedonska vina sustižu crnjake

Dreamstime
Sauvignoni i rizlinzi svježi su i mirisni kao da je grožđe obrano u Južnom Tirolu ili na Plešivici, a ne ‘tamo gdje vječno sunce sja’

Da mi je netko rekao kako ću uživati u bijelim vinima “tamo gdje vječno sunce sja”, ne bih mu vjerovao, ali na kušanju u vinariji Tikveš predrasude je srušila već prva čaša prekrasno svježeg Sauvignona 2021.

- Igrali smo se s njim, hladili grožđe prije prerade kako bismo sačuvali arome i uspjeli - ponosno je rekao vlasnik Sveto Janevski.

Glavni enolog Tikveša, Marko Stojaković, ponudio je i jako dobar Chardonnay 2020. Fermentirao je na vlastitim kvascima pa odnjegovan na finom talogu i punoćom podsjeća na chardonnaye iz Burgundije, a mineralnošću na obližnji Chablis. Izraženo mineralno je i bijelo vino Bela voda, od chardonnaya i grenachea bijelog, s položaja čiji naziv nosi.

 | Author: PROMO PROMO

Na Makedoniju otprije korone podsjetila je “prava” Bela voda iz 2018. od vranca s 30 posto plavca, a posebno se dopalo i vino Barovo 2019. Mješavina vranca (35 posto) i kratošije, kako Makedonci i Crnogorci nazivaju “naš” crljenak ili tribidrag, poprilično je divlja i odlično pokazuje što može dati taj Tikvešov vinogradarski položaj na 700 metara visine s vulkanskim tlom i velikim razlikama između dnevne i noćne temperature. Svježinom je iznenadio i Pinot Noir Lepovo 2017.

Na Lepovu vinograde ima i vinarija Bovin iz Negotina, poznata po najskupljim makedonskim vinima. Ponovili smo gradivo s Erom 2012., zrelim suhim vrancem od biranoga grožđa prosušenog na trsu čija butelja u Hrvatskoj stoji 618,50 eura (4660 kuna). Potom smo uživali u vrancima Dissan 2019. iz vinograda starog 80 godina koji je mirisom podsjetio na zečju krvu i Imperator 2018. čijih je 80 posto bobica bilo prosušeno, a posebno u vrlo svježem vinu Syrah - Shiraz Superior 2016. No i u Bovinu su iznenadila mlada bijela vina.

Izvanredan je Rizling 2022. s 12 posto alkohola i čak 7,5 grama kiselina po litri koje su sačuvane zahvaljujući pomno biranom trenutku berbe te kasnijem hlađenju grožđa i soka. Slične parametre ima i Symphony 2022. od rizlinga i sauvignona. Rizling su brali dan ranije nego sauvignon, a fermentirali su ih zajedno. Prva je sorta dala voćnost i ozbiljnost, a druga lijepu boju i arome. Chardonnay 2021. ima dojmljivih 14,5 posto alkohola i ponovno vrlo lijepe kiseline - 6,7 grama po litri. Cijene tih vina nisu astronomske poput onih prijašnjih: Rizling u Hrvatskoj stoji 10,45 eura, a Symphony 7,40.

 | Author: PROMO PROMO

Vinarija Stobi ima jako dobar chardonnay Acacia Private Reserve. Dio je odnjegovan u bačvama od bagrema, dio u bačvicama od francuskog hrasta, a kod nas stoji 12,55 eura.

Postoji u Makedoniji i vinarija bez vranca. Venera Gelebeševa Krstić sa sinom Stefanom u Gevgeliji radi vina od merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca, a kaže kako je njezino najbolje bijelo vino ružičasto. Od tri klasične bordoške sorte priprema crni cuvée Gaudium, što na latinskom znači “radost”. Vino odležava godinu dana u bačvama od slavonskog hrasta, a ići će u debeljuškastu burgundijsku bocu.

- Ljudi misle da u takve boce idu bolja vina i spremni su ih više platiti - smije se Venera.

A da mi je netko rekao kako ću danima biti u Makedoniji i neću probati gravče na tavče, ne znam što bih mu odgovorio. Ali tako je bilo. No ostalo povrće je i dalje fenomenalno, bilo svježe ili u prerađevinama poput ajvara, pinđura, ljutenice, malidžana, tapenade..., a janjetina i teleći mišići u Javoru u Gevgeliji tope se u ustima.

Stigla konačno nova ‘Ciganka’: A’gupka 2015.

 | Author: PROMO PROMO

Grožđe je iz Bovinova vinograda na 400 metara nadmorske visine koji se zova A’gupka. To je makedonska izvedenica naziva Jeđupka, koji su Dubrovčani nekad koristili za Ciganku zašto što su vjerovali kako je taj nomadski narod stigao iz Egipta. Berba je kasno i biraju se prosušene bobice, a vino raskošno miriše po zrelom crnom bobičastom voću i čokoladi. Berba 2015. je 60 posto skuplja nego prijašne 2012. i 2013. pa butelja u Makedonskim delicijama u Zagrebu stoji 109 eura.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.