Life
6319 prikaza

Bila je luda za gay umjetnikom i skoro ostala bez svega

Liliane Bettencourt
Screenshot Youtube
Nasljednica Loreal carstva opčinjena umjetnikom Banierom nije prezala od skupih poklona, a htjela mu je darovati i otok

Za kritičare Francois-Marie Baniera, njegov je jedini cilj bio uzeti nasljednici L'Oreal carstva Liliane Bettencourt što je više novca moguće.

Pohlepa je svakako bila dio cijele priče, bez sumnje. Bez obzira na to koji su ga materijalni interesi motivirali, Banier je svakako bio duboko i istinski privučen nasljednici. Ona je također imala snažne osjećaje prema njemu.

Njihov je odnos 2008. Liliane opisala u pismu Banieru riječima "S tobom, ja sam majka, ljubavnica, i svi osjećaji samo prolaze kroz mene. Ja drhtim".

S obzirom na razliku u godinama među njima te očite homoseksualne preferencije Baniera, među njima očito nije bilo fizičke intimnosti. 

"Dobra je stvar da nisam nikad namjeravala spavati s Banierom" rekla je Liliane svom financijskom savjetniku. No, prema zaplijenjenim Banierovim bilježnicama (koje su sada dio sudskih zapisa), Liliane je čeznula za više fizičke bliskosti među njima, pitajući se zašto se barem ne mogu držati za ruke. Više od četvrt stoljeća, oni su održavali svoju platonsku ljubavnu aferu.

Cijelo je vrijeme imala muža

Činjenica da je Liliane zaljubljena u Baniera bila je očita nekolicini njenih bliskih prijatelja, unatoč činjenici da je oženjena. Čini se kako njen muž Andre njihovim odnosu nije pridavao previše pažnje, smatrao je kako joj Banier godi jer ju podsjeća na njenog oca te su se znali često družiti i u troje.

Lucienne de Rozier, njen susjed i prijatelj proteklih 50 godina, rekao je kako je Liliane u njegovoj blizini bila poput "zaljubljene šiparice".

Bila je fascinirana s njim da je bila "tupava", otkrio je njen prijatelj iz djetinjstva Giles Brucker, dodajući da je ona tip osobe s puno nježnosti u sebi te je vječito zavodila.

- Laskala je muškarcima i osvajala ih gestama, gradila je svoj imidž te je sjajno izgledala za ženu svoje dobi. Ona je bila žena koja je imala potrebu zavoditi, a njen odnos s Banierom se činio kao stvaran i pun ljubavi - ispričao je Brucker.

Sam Barnier tvrdi kako Liliane nikad nije bila zaljubljena u njega, no ne može poreći kako su imali dubok emocionalan odnos, koji je danas dokumentiran u preko 500 pisama koje su razmijenili tijekom dva desetljeća, a njegovi su odvjetnici predstavili sudu.

Pisali su o književnosti, putovanjima, umjetnosti, filmovima, Banierovim knjigama i izložbama, Lilianeinom zdravlju...

Ona je često spominjala svog oca, kritizirala kćer i zeta, a pisma je završavala riječima "nježno te ljubim", dok bi on njoj odgovarao s "ma petite cherie".

Banierovi su odvjetnici tu bogatu korespondenciju naveli kao dokaz njihovog stvarnog prijateljstva, a ne iskorištavanja koje je Banier počinio zbog novca.

Za Liliane, to je bilo puno više od prijateljstva. Prije nego je upoznala Baniera, njen se društveni život svodio samo na sastanke L'Oreala, čaj s istim starim prijateljima te večere s poslovnim suradnicima, bankarima i političkim vezama. Malo toga je u tome stimuliralo njen um, ona se utapala u bogatstvu i luksuzu i pritom se nasmrt dosađivala.

Nasljednica je bila u stanju ozbiljne depresije tijekom 1980-ih, često ostajući u krevetu govoreći kako je bolesna. 

Kad je upoznala Baniera, on je odmah učinio njen život zanimljivijim. On je bio provokativan, kritizirajući njenu odjeću i frizuru dok je istovremeno hvalio njenu ljepotu, intelekt i senzibilnost.

Uspio ju je izvući iz njenog oklopa, upoznajući je s umjetnicima, prateći je u muzeje, galerije, kazališta i aukcijske kuće. Prema tradiciji u Parizu, sate su provodili u kafićima i restoranima, razgovarajući uz vino. Naravno, plaćala je Liliane.

Njeno je "pokroviteljstvo" započelo s 250 tisuća švicarskih franaka koje je platila za foto knjigu koja je pratila njegovu Pompidou izložbu 1991. 

Nakon toga mu jedno vrijeme više nije davala novac, ne računajući podmirivanje zajedničkih računa, a redovito ga je posjećivala u zgradi u kojoj je bio vlasnik tri stana. Liliane je u to doba bila u invalidskim kolicima zbog velik bolova u kralježnici, a Banier je u zgradi instalirao dizalo kako bi ona lakše dolazila kod njega. 

Najbogatija žena na svijetu ne mari za novac

Dolazila bi dva do tri puta na mjesec, a na jednom od tih objeda, rekla mu je:

"Francois, ti trebaš više prostora. Voliš fine stvari, i ja isto. Ja imam sredstva koja ti mogu omogućiti život po takvom ukusu. Za početak, kupit ćeš onaj apartman preko puta. Trebat će ti, tamo ćeš jednog dana staviti svoj arhiv."

I, vrlo brzo, cijeli je posao odradio njen agent za nekretnine, a ona je naravno platila cijelu stvar, što Liliane nikako nije bio problem budući da se njeno bogatstvo procjenjuje na 40, 4  milijardu eura.

Procjenjuje se kako je za dvadesetak godina prijateljstva, Liliane Bettencourt Banieru darovala poklone u vrijednosti od nevjerojatnih 1,3 milijadu eura. Ti darovi, među ostalim, uključuju i policu osiguranja vrijednu 253 milijuna eura u 2003., još jednu vrijednu 262 milijuna eura u 2006., 11 umjetničkih djela procijenjenih na 20 milijuna eura, uključujući djelo Picassa, Matissea i drugih renomiranih umjetnika., a isplate police osiguranja je zapravo prepisala sa svog na njegovo ime kad je završila u bolnici.

Od svih darova, svakako je najegzotičniji bio poklanjanje sejšelskog otoka d'Arros, s nekoliko kilometara pješčanih plaža i 50-ak bungalova te resortom s 35 zaposlenih. Ipak, tog se dara nikad nije dočepao, već ga je na kraju kupio saudijski milijarder. 

- Prezirem otoke, mali su, vlažni i puni komaraca. Osim toga, okružuju ih morski psi - u svoju je obranu istražiteljima rekao Banier. 

Kćeri je dozlogrdilo

U prosincu 2007. Françoise Bettencourt Meyers, Lilianina kćer, podnijela je tužbu protiv Baniera, optužujući ga za "iskorištavanje ranjive majke", a francuska je policija otpočela službenu istragu. 

To je napravila mjesec dana nakon smrti svog oca i muža njene majke, Andrea Bettencourta, koji je bio francuski političar tolerantan prema prijateljstvu njegove žene s francuskim gay umjetnikom, ne smatrajući ga prijetnjom.

Liliane je odbila podvrgnuti se psihološkim procjenama njene stabilnosti i sposobnosti odlučivanja.

Otkriveno je kako je Liliane u oporuci stavila da je Banier njen "jedini nasljednik" (izuzevši dionice L'Oreala), a otkriveni su i razni detalji iz odnosa koji su godinama zabavljali francusku javnost i najviše društvene krugove Europe.

Naposljetku, u svibnju 2015., Banier je osuđen na trogodišnju kaznu, od čega mu je oduzeto šest mjeseci. kao i plaćanje globe od 250 tisuća eura te vraćanje 15 milijuna eura obitelji Bettencourt.

Rođena 1922, Liliane i dalje živi te je kao službeno najbogatija žena svijeta maknula Baniera u potpunosti iz svoje oporuke. Koliko joj nedostaje, to danas samo ona zna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.