Life
4283 prikaza

Bio je ovisnik - a onda je otkrio Coca Colu

Coca Cola
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Za vrijeme građanskog rata u Americi dobio je ozljedu u prsa, nakon čega je postao ovisnik o morfiju

Netko je voli, netko ne voli - no svi znaju za nju, Coca-Cola je najpoznatije piće na svijetu. A poput brojnih drugih izuma i ona je nastala sasvim slučajno, s velikom voljom i željom jednog ljekarnika koji je prvenstveno sebi želio ublažiti bol, a ne napojiti cijeli svijet.

John Pemberton iz američkog Knoxvillea rodio se 1831., imao je idilično djetinjstvo te je do svoje 19 godine dobio prvu dozvolu za bavljenjem farmacijom. Volio je svoj posao i nastavio se obrazovati završivši medicinski fakultet, nakon čega se oženio i dobio dijete. 

Kao tipični Južnjak, Pemberton je imao svoje robove, radio i živio kao dobrostojeći vlastelin - sve dok bajku nije prekinuo Američki građanski rat. Tamo je u bici kod Columbusa 1865. zadobio tešku ranu od sablje na području prsa, a iako se izvukao - postao je ovisnikom o morfiju koji su mu davali za bol.

John Pemberton, tvorac Coca Cole | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Delirij ovisnika doveo do otkrića

Odlučivši kako se neće pomiriti sa sudbinom, Pemberton koji je istraživao trave i botaniku je bio uvjeren kako će sam pronaći lijek za svoju ovisnost, ako mu već neće nitko drugi pomoći. Morfij je uzimao nekoliko puta na dan da bi mogao funkcionirati, a dane je provodio u svom laboratoriju miješajući razne sastojke.

Počeo je eksperimentirati s lišćem koke koji služi kao sirovina drogi kokainu, a primjenjujući svoje bogato znanje tražio je s čime kombinirati koku u nadi stvaranja "čudotvornog eliksira". Naposljetku je pomiješao koku, plodove biljke cole te vino, a napitak je nazvao "Pembertonova cola od francuskog vina."

Napitak je odmah postao hit, a oglašavao ga je kao analgetik, antidepresiv, afrodizijak te pomagač u borbi s ovisnosti o morfiju. To i ne čudi budući da je postojala velika zabrinutost u društvu zbog pojave ovisnosti o morfiju, alkoholu i sklonosti agresiji kod brojnih ratnih veterana, a ni njihove supruge nisu bile pošteđene "slabih živaca".

John Pemberton, tvorac Coca Cole | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Pemberton je tako svoj proizvod reklamirao i kao "osobito koristan za dame koje rade sjedilačke poslove, koji izazivaju živčane nesvjestice".

Unatoč dobroj prodaji, problem se javio s pojavom prohibicije, zbog koje je morao ukloniti vino iz recepture. Ponovno eksperimentirajući, odlučio je u napitak staviti šećerni sirup. U dogovoru sa svojim dugogodišnjim poslovnim partnerom Willis om E. Venableom odlučio je promijeniti naziv u nešto jednostavnije, nazivajući sok Coca-Cola.

Zabunom do savršenog okusa

John Pemberton, tvorac Coca Cole | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Venablea je zamolio da mu pomogne u daljnjim kušanjima, kako bi stvorili nešto doista primamljivog okusa, a sreća im se nasmiješila onog dana kad su zabunom u mješavinu dodali gaziranu vodu umjesto obične. Oduševljeni okusom, svoj su sok predstavili tržištu kao "osvježavajući bezalkoholni napitak".

U godinama koje su uslijedile, sok se vrlo polako probijao na tržište, a njegov tvorac je svakim danom bivao sve gore. Coca-Cola nije riješila njegovu ovisnost o morfiju, već ju je zamijenio s onom o kokainu, pa se ponovno vratio morfiju.

Umro je bez dolara u džepu

Budući da promjena medicinskog eliksira nije prošla tako dobro u prvom trenu, John Pemberton je očajan prodao svoju licencu kako bi zaradio nešto za morfij koji je morao uzeti. Naposljetku su njegov posao otkupili poslovni partneri, a on je jedva sastavljao kraj s krajem.

U teškom fizičkom stanju, bez dolara u džepu i s rakom želuca, Pemberton je umro 1988. i posljednjeg dana svog života uzimajući morfij. Jedino što je ostalo iza njega bile su dionice u kompaniji koji je naslijedio njegov sin Charles.

Nažalost, niti on nije imao puno više sreće - također je bio ovisnik o morfiju te je umro samo šest godina nakon svog oca.

John Pemberton, tvorac Coca Cole | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 12:30 15.Ožujak 2017.

    Još nije znao jadnik da Coca Cola škodi zdravlju!

  • sasa2k0 11:52 15.Ožujak 2017.

    ako je doživio 155., onda fakat ta coca-cola ima nešto u sebi :)