Life
12069 prikaza

Bio milijunaš, a zbog dugova nije mogao platiti ni režije

Evander Holyfield
1/7
Press Association/PIXSELL
Ostao je upamćen po meču protiv Tysona koji mu je odgrizao komad uha

Ne postoji jednostavna izlazna strategija iz opasne igre, a to je na teži način naučio i slavni boksač Evander Holyfield (55).

Unatoč tome što je u životu zaradio oko 230 milijuna dolara, uz 33 milijuna koliko je zaradio samo od meča protiv najvećeg rivala Mikea Tysona, Holyfield je deset godina živio na rubu financijskog kolapsa. 

Luksuzni život, redovne posjete kockarnicama u Las Vegasu i Atlantic Cityju, te pet žena i njegovih ukupno 11-ero djece koštali su ga skoro cijelog imetka.  

S vrhunaca boksačkih uspjeha, svjetske slave i imidža jednog od najomiljenijih sportaša, Holyfield je došao u situaciju da nije mogao platiti čak ni 3000 dolara alimentacije. Zapečatili su mu kuću, a svi njegovi boksački pojasevi prvaka i sva priznanja - olimpijska brončana medalja, rukavice u kojima je osvajao svjetske titule prvaka - sve je završilo na aukciji. 

Evander Holyfield | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Sve to natjeralo ga je da se doslovno bori za opstanak - završio je boksačku karijeru u 51. godini života i postao boksač s najdužim profesionalnim stažom. 

 "Ovo su teški dani", rekao je Holyfield u Independentu 2012. "Suočavanje sa svim majkama svime moje djece - ovdje nema pobjeda, čovjeka, nema pobjede uopće. Nisam imao novaca za plaćanje odvjetnika i morala sam se boriti na sudu i to nije lako. " Napokon je umirovljen u 2014. godini u dobi od 51 godine.

Odrastao je u Alabami, američkom tradicionalno rasističkom jugu, gdje su Afro-amerikanci živjeli u velikom siromaštvu. Bio je najmlađi od devetero djece, s ocem koji je uglavnom bio odsutan od kuće i majkom s urođenim tjelesnim bolestima, koja je unatoč tome radila da bi prehranila obitelj.  

Holyfield je četiri puta osvojio titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji što je apsolutni svjetski rekord. To mu je priskrbilo veliko bogatstvo, da bi se vratio skoro tamo odakle je krenuo. 

Kad je potrošio novac počeo je prodavati sve što je imao. Najprije je na bubanj otišla i njegova vila u Atlanti za 7,5 milijuna dolara, ali je njegov dug u tom trenutku bio višestruko veći od svega što je imao. Prodavalo se sve -  nakit, namještaj, remenje boksačkog šampiona. 

Vila Evandera Holyfielda koja je otišla na bubanj | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
- Cijeli život naporno radite kako biste sve to stekli, a onda dođe netko i preko noći vam sve to odnesene - komentirao je jednom Holyfield svoju situaciju. 

Proslavio se prvi put na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu, kad je osvojio broncu iako je mogao ići i po zlato. Naime, diskvalificirao ga je jugoslavenski sudac Gligorije Novičić jer je nakon završetka runde zadao još jedan udarac svom protivniku. Tako je osvojio broncu, onesposobio svog protivnika, pa je tada jugoslavenski boksač Anton Josipović bez problema osvojio zlato. 

Nakon toga, Holyfield postaje profesionalac. WBA titulu prvi je put osvojio 1986. pobjedom nad Dwight Muhammad Qawijem, a već godinu dana kasnije osvojio je i IBF titulu. 

Već 1988. osvojio je i WBC titulu i tako postao apsolutni prvak svijeta u kruzer kategoriji.

Holyfield tada prelazi u tešku kategoriju. Već 1990. godine izaziva Bustera Douglasa, tadašnjeg apsolutnog šampiona sveta, i dobiva borbu nokautom u trećoj rundi. Tom pobjedom Holyfield postaje apsolutni prvak sveta u poluteškoj kategoriji.

Titulu je izgubio 1992. godine nakon poraza od Riddicka Bowea, ali mu se revanširao već 1993. 

Svi ga pamte po 'meču svih mečeva' protiv Mikea Tysona 1996. godine. Nokautirao ga je u 11. rundi, a boksački meč se, po gledanosti i atraktivnosti uspoređuje s onim između Muhameda Alija i Georgea Foremana.

U revanšu godinu dana kasnije, Tyson je diskvalificiran nakon treće runde je je Holyfieldu odgrizao komad uha. 
WBA i IBF titule morao je predati Lenoxu Lewisu 1999 godine kad je od njega izgubio meč. 

No, umjesto da karijeru počne privoditi kraju, zbog financijskog kraha morao se i dalje boriti i prihvaćati mečeve. 
Holyfield je posljednju titulu osvojio pobjedom nad Johnom Ruizom 2000. godine i od tada se bezuspješno pokušavao vratiti na tron. Konačni pokušaj povratka imao je 2007. godine, kada je kao 44-godišnjak izazvao WBO šampiona Sultana Ibrahimova, ali je taj meč izgubio jednoglasnom odlukom sudaca.

S 46. godina Holyfield se 20. prosinca 208. godine borio protiv Nikolaja Valujeva koji je u tom trenutku bio prvak svijeta u WBA. 

Mnogi su se zgražali i smatrali da se meč uopće ne bi trebao održati i da će Holyfielda iz ringa iznijeti na nosilima. Dogodilo se nešto neočekivano. Valujev je pobijedio tijesno na bodove, a publika je bila razočarana odlukom sudaca jer su glasali za Valujeva iako je meč izgledao kao da ga je Holyfield premoćno dobio. 

Godine 2013. nakon potpunog bankrota, u život Evandera Holyfielda ušao je Yank Barry, poduzetnik u prehrambenoj industriji i rekao mu da će mu pomoći da ponovno stane na noge.

Holyfieldov ferarri koji je otišao na bubanj | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
- Rekao mi je da se slična stvar dogodilo Muhammedu Aliju i da će mi pomoći da se financijski oporavim, rekao je 2013. Holyfield za čovjeka koji je navodno bio pop glazbenik 60-ih a novac je zaradio od skladanja jinglova i produciranja glazbenih albuma. 

Barry se opisao kao "filantrop" i čovjek koji je bio nominiran - dvaput - za Nobelovu nagradu za mir.

Zapravo je bila riječ o bivšem osuđeniku na šestogodišnji zatvor zbog prijevare poslovnog partnera za 82.000 dolara. 

Barry je 2008. godine oslobođen je nakon što je odležao za podmićivanja, urotu i pranje novca jer je podmitio s 20.000 dolara zatvorskog ekonoma koji mu je namjestio posao. Od Barryja e zatvor u Texasu kupovao soju u godišnjoj vrijednosti od oko 1.000.000 dolara. 

Barry se sprijateljio s Alijem tako da je odlazio na sve njegove mečeve od 1971. pa nadalje da bi zatim utemeljio  Global Village Foundation Champions, neprofitnu organizaciju koja tvrdi da je osigurala gotovo milijardu obroka za beskućnike.

Holyfield je zamijenio Alija i kao slavno lice Barryjeve udruge obilazio beskućnike, dijelio im autograme i raznosio hranu.

Slavni boksač konačno se umirovio u 51. godini života. 

Evander Holyfield | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
- Došao sam iz siromašnog juga. Tada boksači nisu bili obrazovani i pametni kao što su to danas. Ja sam od svojih nepismenih roditelja naučio da ne pitam puno, nego da radim puno. Braći Kličko se sigurno neće dogoditi ono što se dogodilo meni nakon što sam završio karijeru, rekao je nakon svega Holyfield. 

- Kako se danas osjećam? Pa eto - vratio sam se tamo gdje sam bio. A zamisli - nekoć sam samo za tri runde protiv Tysona - za samo petnaestak minuta na TV-u zaradio 35 milijuna dolara. Nisam ga mrzio. Korijeni su nam isti - siromašni američki jug. Samo što je mene moja majka jako voljela i učila da vjerujem u Boga, rekao je omiljeni boksač. 

Nakon što mu je Tyson odgrizao i ispljunuo dio uha, navodno je odmah u garderobu pozvan estetski kirurg koji mu je trebao prišiti hrskavicu koja je ostavljena u njegovoj garderobi u vrećici s ledom, no tkivo je ukradeno pa se navodno na crnom tržištu prodavalo za 25.000 dolara.

- Nekoć sam zbog toga bio jako bijesan, a danas mi to više nimalo ne smeta. Danas imam druge brige - kako da platim alimentaciju za svoju djecu, rekao je Holyfield novinarima prije pet godina. 


 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.