Life
1836 prikaza

Bogati i moćni: Donirali su male stranke, okrenuli leđa velikima

Donatori stranaka
PIXSELL
Vjerojatno sam bacio novac, ali želio sam podržati nove vjetrove pored dva dinosaura, kaže ekonomist Velimir Šonje

Velika imena u biznisu se inače rijetko u Hrvatskoj odlučuju otvoreno poduprijeti neku političku opciju. Pogotovo ne novcem. Ovi izbori su to prilično promijenili.

Već dosadašnja, polovična lista donacija za kampanje otkriva brojna zvučna imena iz realnog sektora koji su se otvoreno, dajući svoj novac, odlučili svrstati uz političke stranke.

Tomislav Karamarko obratio se simpatizerima i biračima nakon objave rezultata izbora DIP-a | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

HDZ je nakon afere s Fimi medijom imao sušu u blagajni, a sad je opet privukao brojne donatore i skupio čak 2,47 milijuna kuna. Velik je to iznos naspram mizernih 32.600 kuna SDP-a i njihovih partnera.

Lijevu koaliciju su tvrtke zaobišle kao da je kužna. Jedinu koju je dobila je od samoborske građevinske tvrtke Hvar Ajke Ahmetović.

I to samo 10.000 kuna. Lijeva koalicija je izgubila donatora Danka Končara koji im je prije četiri godine dao 75.000 kuna. 

Unatoč tome što su mu prodali brodogradilište, tvrtka u kojoj je Končarev sin Nenad dala je sad 50.000 kuna Domoljubnoj koaliciji. 

Tu tvrtku inače zajedno s Končarem vodi i Iljko Ćurić, operativac i rođak Ante Ćurkovića, koji je u hrvatskoj poznat kao “kralj vjetra” zbog ulaganja u vjetroelektrane.

Osim najvećeg donatora, Milana Šećkovića koji je organizirao izbor za najljepšu Hrvaticu, HDZ je podržala i tvrtka rodbine Romana Prodija, koji je dva puta bio premijer Italije i predsjedavao je Europskom komisijom. 

HDZ je skupio mnogo poduzetnika, ali mnogi od njih su ili bivši ili sadašnji članovi stranke ili ih već godinama simpatiziraju.

Oni poduzetnici koji rijetko doniraju i ne žele se isticati uglavnom na ovim izborima pomažu trećim opcijama. Najviše čuđenja je izazvao umirovljeni general Ivan Čermak. 

Iako se bavi naftnim biznisom, dao je 150.000 kuna zelenom ORaH-u Mirele Holy. To je rekordna donacija u sadašnjem dijelu kampanje.

"Treba im dati šansu, šteta bi bilo da nisu u Saboru. Imaju dobar program te mlade i pametne ljude", kaže Čermak za 24sata.

MOST, Uspješna Hrvatska Ive Josipovića i Radimira Čačića te Pametno Marjane Puljak najglasniji su u traženju reformi. I izgleda da je to upalilo. Poznati ekonomist Velimir Šonje dao je 10.000 kuna Marjani Puljak.

Drago Prgomet i Božo Petrov | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

"Imaju najboli program, žele uvesti novi način djelovanja. Ali svjestan sam da će moj novac vjerojatno otići u vjetar jer će teško prijeći prag. Ali nisam donirao da bih uložio, nego da bih podržao neke nove vjetrove koji bi pored dva dominantna politička dinosaura u dogledno vrijeme mogli propuhati začepljenu hrvatsku političku mašinu", kaže Šonje.

Martina Dalić, bivša ministrica, a sad direktorica u Međunarodnom monetarnom fondu, dala je 4000 kuna za mladu stranku Pametno. Dobili su potpore i profesora i vlasnika manjih poduzeća.

Ipak, čini se da je hit MOST i Uspješna Hrvatska. Uz Ivicu Todorića, Branko Roglić je jedan od najbogatijih Hrvata i najveći distributer u Europi. Pomogao je i jedne i druge s ukupno 70.000 kuna.

"Možda dam i još Petrovu. SDP i HDZ su povijest, a ovo su opcije koje smatram umjerenim, domoljubnim, ali i onima koje će provesti reforme", kaže nam Roglić.

Osobno je MOST Bože Petrova pomogao s 10.000 kuna i Dražen Kopljar, član uprave PBZ-a. To je neobično za uvijek suzdržane bankare kad se radi o javnom davanju novca za stranke.

MOST je “darivalo” također niz manjih i srednjih poduzetnika koji su se dosad, barem po donacijama, držali daleko od politike. S druge strane, Uspješna Hrvatska ima dobre “prijatelje”. Njezini čelnici i Linić su dugo politici pa su donacije skupili sa svih strana. 

Među donatorima je i tvrtka Expert Genesis Lea Penovića. On je zahvaljujući Čačiću zasjeo u HEP-ovu tvrtku koja se bavi pripremom projekta Zagreb na Savi. Već godinama.

Kralj osiguranja (40.000 kuna)

Dubravko Grgić je kroz niz tvrtki najveći osiguravatelj u zemlji. Dao je svoj novac savezu Ive Josipovića i Ratka Čačića.

Adrisov menadžer (3000 kuna)

Damir Vanđelić, dugogodišnji direktor moćne i bogate Adris grupe, dao je osobno donaciju HDZ-u.

Okretanje leđa (50.000 kuna)

Danko Končar ima brojne investicije i kupio je brodogradilište od Vlade. Ali im očito više ne vjeruje jer sad donira HDZ-u.

General u nafti (150.000 kuna)

Ivan Čermak je donaciji ORaH-u izazvao najveće iznenađenje jer rijetko naftaši otvoreno podupiru zelene stranke.

Ulog obitelji (90.000 kuna)

Željko Reiner je prvi na listi HDZ-a, a on osobno i njegova obitelj spremni su uložiti da će pobijediti u jakoj konkurenciji.

Prodijeva obitelj (50.000 kuna)

Romano Prodi je vodio Eurpsku komisiju. Njegova rodbina je sagradila resort u Biogradu i odlučila poduprijeti Domoljubnu.

Veterinar HDZ-a (30.000 kuna)

Josip Križanić vodi uspješnu tvtrtku, ali je i član HDZ-a koji ga je stavio na listu. Pa je pomogao kampanju.

Kralj ruske piletine (30.000 kuna)

Stefano Vlahović obogatio se u Rusiji na trgovini piletinom. U domovini je odlučio podržati koaliciju Uspješna Hrvatska Josipovića i Čačića.

Daj na obje strane (20.000 kuna)

Varaždinski Kotonteks je jedan od rijetkih koji je financirao suprotstavljene opcije. Po 10.000 kuna HDZ-u i Uspješnoj Hrvatskoj.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar krnjevo
  krnjevo 10:34 11.Studeni 2015.

  Tradicionalno već oni kojima je hadeze kriminalnim zakonima omogućio enormno bogaćenje i krađu državne imovine, vraćaju svoj dug uplatama donacija svojim dobrotvorima.

 • pijaca 09:52 11.Studeni 2015.

  Hvale vrjedno bogatuni donirali HDZ-u mnogo novca pa sad imaju u kasi 2,47 milijuna kuna. Kako su dobrodusni pitam se kako su ih zaradili i na kraji nacin?